05 / 05 / 2024

Telefon alacaklar elinizi çabuk tutun! Büyük zam kapıda

Telefon alacaklar elinizi çabuk tutun! Büyük zam kapıda

Enflasyona paralel uygulanan zamlar teknoloji firmalarınında ürünlerine zam yapmasına neden oldu. İşlemci pazarının yüzde 95'ini elinde tutan ARM, ücretlendirme politikasını değiştirmeye hazırlanıyor.



ARM işlemci ücretlerine zam yapacak

Gelen bilgilere göre ARM işlemciler için telif hakkı sisteminde değişikliğe gitmek istiyor. Bu zaman kadar imal ettiği çiplere göre bir değerleme yapan firma, bundan sonraki zaman için  cihaz değerine bağlı bir ücretlendirme politikasına geçmeyi planlıyor. Firmanın Bu sayede gelirini önemli oranda yükselteceği tahmin ediyır. Şirket ayrıca ABD’de borsaya açılması ile beraber 8 milyar dolarlık bir kaynak da oluşturma hedefinde.
ARM, telefon tabanlı ücret stratejisine geçiş yaparak çip dizaynından çok daha fazla gelir sağlayacak. Buna göre özellikle yüksek ücretli akıllı telefonlardan sağlanan gelirin önemli ölçüde yükselmesi öngörülüyor. ARM’nin her bir işlemci dizaynı için talep ettiği bedelin yükselmesi ile beraber akıllı telefonların ücretlerinde da bir yükseliş olabilir.

Telefon alacaklar elinizi çabuk tutun! Büyük zam kapıda

Qualcomm, MediaTek, Unisoc, Samsung ve Xiaomi gibi büyk firmaların bu durumdan haberdar olduğu da gelen bilgiler içinde. İşlemci pazarının yüzde 95’in elinde bulunduran ARM’nin bu politika değişikliğinin markalar üstünde nasıl bir tesir oluşturacağı ise merak konusu.

Birçok imalatçı hâli hazırda telefonlarında Qualcomm ve MediaTek imzalı işlemcilere yer veriyor. Bu işlemcilerin masraflarının çoğalması telefon ücretlerine da negatif olarak yansıyacaktır. Şirketler, ARM’nin yeni politikasının ardından kendi çip tasarımlarına yönelebilir.

Bu hususta özellikle Samsung’un bir avantajı olduğu söylenebilir. Samsung’un kendi işlemcileri de bilindiği gibi ARM tabanlı çipler ile oluşturuluyor. Hâli hazırda kendi işlemcilerini imal eden Güney Koreli üretici, maliyetlerdeki yükselişe karşı Exynos işlemcileri için ARM’yi kullanmaya devam etmek yerine, şirket içi dizayna geçiş yapabilir.

Çevre dostu Seat Tarraco Mart zammı merak ediliyor! 23 Mart 2023 fiyat listesi

İndirim tezgahlara yansıdı! Ramazan boyunca et ürünleri kampanyalı olacak

EYT'liler çifte bayram yaşayacak! O tarihte hesaplara yatıyor


Geri Dön