22 / 12 / 2024

TEMA: Karapınar'a termik santral yapılması bölgeyi olumsuz etkiler!

TEMA: Karapınar'a termik santral yapılması bölgeyi olumsuz etkiler!

TEMA Vakfı, Konya Karapınar'daki linyit rezervinin çıkarılması ve termik santral projesinin, tarım arazileri, yeraltı suları, ekosistem, insan sağlığı ve bölge ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını açıkladı....




TEMA Vakfı, Konya Karapınar'daki linyit rezervinin çıkarılması ve termik santral projesinin, tarım arazileri, yeraltı suları, ekosistem, insan sağlığı ve bölge ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını açıkladı. 


Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'ndan (TEMA) yapılan yazılı açıklamada, Konya Karapınar Kapalı Havzası Termik Santral Etkileri Uzman Raporu'nun sonuçlandığı belirtildi. 


TEMA Vakfı önderliğinde 9 bilim adamının 6 aylık çalışması sonucu hazırlanan raporda, projenin hayata geçmesi durumunda Karaman-Ereğli-Karapınar arasındaki bütün yer altı suyunun çekileceği, bölgedeki obrukların sayı ve büyüklüklerinin artabileceğine dikkat çekildi. 


60 bin kişinin tarımsal geliri riske girecek


Bölgedeki tarımda istihdam edilen 60 bin kişinin tarımsal gelirinin risk altına gireceği belirtilen raporda, bölgenin önemli ölçüde göç vereceği, bunun da sosyoekonomik yeni sorunlara neden olacağı ifade edildi. 


Türkiye'nin "buğday ambarının" doğrudan etkileneceğine değinilen raporda, fosil yakıtların iklim değişikliği ve küresel ısınma gibi olumsuz sonuçları olduğu hatırlatıldı. 


Raporda, "İklim değişikliğinin maliyeti, ne yazık ki ne Karapınar özeli ile sınırlıdır ne de küresel sonuçlardan bağımsızdır. Karapınar'ın 'kazanacağı' bir kömür santrali, 'küresel bir kayıp' olarak karşımıza geri dönüşü olmayan sonuçlar çıkaracaktır" ifadesi kullanıldı. 


Termik santral insan sağlığını da etkiliyor


Kömür yakıtlı termik santrallerin sadece doğaya zarar vermedikleri, aynı zamanda insan sağlığını da doğrudan olumsuz etkilediği görüşüne yer verilen raporda, "Bu santrallerden çıkan, uçucu küllerle birlikte toprağa, suya ve sonuçta insan metabolizmasına karışan parçacıkların doğaya verdikleri zarar kadar insan metabolizması üzerinde de olumsuz etkileri olduğu, yapılan uluslararası çalışmalarla ispatlanmıştır" denildi. 


Tüm bu olumsuzlukların dikkate alınarak projeden vazgeçilmesi önerisinde bulunulan raporda, "Türkiye, iklim değişikliğini hızlandıran enerji yatırımlarından vazgeçmeli ve sürdürülebilir, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına doğru yönelmelidir" görüşü dile getirildi. Açıklamada ayrıca Konya Kapalı Havzası'nın ekolojik açıdan dünyanın en önemli 200 alanından biri ve Türkiye'nin "buğday ambarı" olduğuna dikkat çekildi. 


Raporun, İTÜ Kimya Metalürji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Duman, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Adıyaman Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve CROP-MAL Proje Uzmanı Doç. Dr. Erhan Akça ile TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç'ın katıldığı toplantıyla açıklandığı belirtildi. 


AA


Geri Dön