27 / 12 / 2024

TEMA Vakfı'ndan Filyos Vadisi projesine tepki!

TEMA Vakfı'ndan Filyos Vadisi projesine tepki!

Filyos Vadisi’nin endüstri bölgesi ilan edilmesine itiraz eden TEMA Vakfı, düşünülen projenin doğal hayatı yok edeceği görüşünde. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Vadinin korunması, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüğüdür” diyor



Filyos Vadisi’nin endüstri bölgesi ilan edilmesine itiraz eden TEMA Vakfı, düşünülen projenin doğal hayatı yok edeceği görüşünde. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Vadinin korunması, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüğüdür” diyor


Doğal hayat açısından Türkiye’nin önemli bölgelerinden biri olan Zonguldak’taki Filyos Vadisi’nin, sanayi bölgesine dönüştürülmek istenmesine çevre örgütleri tepkili. 


Filyos Vadisi, 1994’te Bakanlar Kurulu kararı ile serbest bölge ilan edildi. 1996’da sınırları değiştirilen serbest bölge bu kez 2006’daki Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edildi. Ancak vadi 2 yıl sonra tekrar serbest bölge ilan edildi ve 2009 ile 2010’da sınırları değiştirildi. Bakanlar Kurulu’nun 2012’daki kararıyla da vadinin delta bölümü endüstri bölgesi ilan edildi. Tüm bu süreçlerde bölgenin ekolojik yapısının bozulmaması için müdahil olarak idari davalar açan TEMA Vakfı, Filyos Vadisi Projesi kapsamında vadiye serbest bölge, endüstri bölgesi, liman, sanayi ve depolama alanları gibi yapıların inşasına hukuki süreç tamamlanmadan başlanmasına tepki gösterdi. 


‘Önemli kuş alanı’


Projenin bölgedeki doğal hayatı olumsuz etkileyeceğini vurgulayan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, konuyla ilgili hukuki süreci başlattıklarına dikkat çekti. Ataç, Filyos Nehri’nden amasra’ya kadar olan sahil kesiminde, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamınca koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri yaşadığına da değinerek bölgenin ‘Amasra Önemli Kuş Alanı’ ve ‘Amasra Kıyıları Önemli Doğa Alanı’ sınırları içerisinde yer aldığını söyledi.  


Balık yuvalarına zarar


Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne göre de bölgedeki tüm sulak alanların koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Ataç, “Filyos Vadisi’nin korunması, hem sürdürülebilir yaşam hem de Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerinin gereğidir. Liman inşaatına başlanan bölge, su derinliği ve besin kaynakları açısından balık üretimi için uygun koşullara sahip. Liman inşaatı ve işletmesi aşamasında etkilenecek olan deniz ve kıyı ekolojisi nedeniyle bölgedeki balıkların yuvaları da zarar görecek. Bu durum balıkçılığı da etkileyecek. Ayrıca Zonguldak ili kirlilik açısından uluslararası alanda da gözetim altında” dedi. 


Yürütmeyi durdurma kararı verilmişti


1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’nın Filyos Limanı ile ilgili bölümü, TEMA Vakfı tarafından 2010’da açılan dava sonucunda iptal edildi. Mahkemenin iptal kararına rağmen liman, 1/25.000 ölçekli Zonguldak İl Çevre Düzeni Planı’na işlendi. TEMA’nın Filyos Vadisi’nin sanayi bölgesine dönüştürülerek doğal değerlerini kaybetmemesi için vakfın başlattığı hukuki süreçler liman ile de sınırlı değil. TEMA Vakfı bölgeye yönelik toplam dört dava açtı. Bunlardan ikisi 1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı ile ilgili. Diğer ikisi de endüstri bölgesine dair Bakanlar Kurulu kararlarına yönelik. 2010’da açılan birinci davada, 1/100.000 ölçekli Zonguldak-Bartın-Karabük Çevre Düzeni Planı’nın liman ve serbest bölge ile ilgili bölümleri iptal edildi. Aynı bölge ile ilgili 2012’de yapılan plan değişikliğinde, Filyos Vadisi’nin delta bölümü bölgesel çalışma alanı olarak planlandı. Söz konusu plan değişikliğine de dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. 


Milliyet


Geri Dön