11 / 05 / 2024

Temettü nedir? Dağıtılması zorunlu mudur?

Temettü nedir? Dağıtılması zorunlu mudur?

Borsaya yeni giren yatırımcıların merak ettiği temettü aslında şirketlerin elde ettikleri karın yatırımcıya ya da hissedarlara dağıtılması anlamına geliyor. Peki dağıtılması zorunlu mu? İşte yanıtı...



Milliyet Yazarı Prof.Dr. Erol Ulusoy, borsa yatırımcılarının ve borsaya yatırım yapmayı planlayanların uzun süredir merak ettiği ve araştırdığı "temettü" konusunu ele aldı. Ulusoy, borsa şirketleri temettü dağıtmaya zorunlu mu? başlıkla köşe yazısında “Yıllardır borsada hisse senedi alır satarım, ama şimdiye kadar hiç temettü almadım. Borsa şirketleri ne zaman temettü dağıtırlar?” sorusuna yanıt verdi. Borsaya yeni giren küçük yatırımcının merak ettiği "Temettü"nün aslında kar anlamına geldiğini ifade eden Ulusoy, temettünün dağıtılabilir kar anlamına geldiğini kaydetti. Bir şirketin kar dağıtabilmesi için öncelikle net bir karının olması gerektiğini dile getiren Ulusoy, şirketlerin net karları hesaplandıktan sonra kanunen ve esas sözleşmeyle göre ayrılması gereken yedek akçelerin ayrıldığını belirtti.

GENEL KURUL KARAR VERİR

Şirketin net kârından zorunlu yedek akçeler ayrıldıktan sonra kalan tutarın, şirketin ortaklarına dağıtmaya elverişli kârı olduğunu kaydeden Ulusoy, şirketin karının nasıl değerlendirileceği konusunun ise genel kurulda alınan karara bağlı olduğunu aktardı. Şirket karının ortaklara dağıtılmasına karar verilen kısmına temettü dendiğini kaydeden Ulusoy, şirket genel kurulunun net karı hissedarlara dağıtmama ve yedek akçelere ayırma kararı da alabileceğine işaret etti. Şirketlerin elde ettikleri kar payını dağıtmasının zorunlu olduğunu kaydeden Ulusoy, ticari şirketlerin kar elde etmek ve elde ettikleri karı sermaye koyan ortaklarına dağıtmak amacıyla kurulduğunu ifade etti. Ancak büyük ortakların yönetimde hakim olduklarından şirketlerin karını dağıtmayıp şirkette tuttuklarını belirtti. Ulusoy, hissedarların kâr payı hakları ile genel kurulun kârı dağıtmama yetkisini kullanması arasında hassas bir denge olduğunu bu dengenin haklı ve kabul edilebilir bir gerekçesi olmadıkça yeni de kar dağıtmama kararı alınmasıyla hissedarlar aleyhine bozulmuş olacağını dile getirdi.


Geri Dön