08 / 05 / 2024

Temettüde verimli olan şirketler hisse performansında da coştu!

Temettüde verimli olan şirketler hisse performansında da coştu!

Borsa İstanbul’daki 500’den fazla firmaların 2023 senesi bilançoları açıklanıyor. Finansal tablolar açıklandıkça firmaların temettü (kâr payı) ödemeleri de konuşulmaya başlayacağı kaydedildi. Son 5 senede temettü verimi en fazla şirketlerin hisse performansları da oldukça dikkatleri üzerine çekti.



Hisseleri borsada işlem gören firmaların 2023 senesine ilişkin mali tabloları duyuruluyor. Buna göre, 12 aylık bilançoların sonuçları ortaya çıkmaya başlayınca şirketlerin temettü (kar payı) dağıtıp dağıtamayacağı da netleşecek. Eğer şirketler 12 ayı karla kapatması durumunda yönetim kurulu dağıtılabilir karın ne şekilde kullanılacağına yönelik karar alacağı kaydedildi. 

dunyacom'dan Ufuk KORCAN'ın yazısına göre; Alınan bu karar firmaların Genel Kurul toplantsında görüşülüp karar bağlanır. Şirketin yılı zararla kapatması durumunda temettü dağıtması söz konusu değil. Temettü nakit olarak dağıtılabildiği gibi hisse olarak da verilebilir. Yine ödemeler peşin ya da taksit ile yapılabilir. Enflasyon muhasebesine geçiş nedeniyle mali tablolara tanınan ek süreye bağlı olarak genel kurul tarihleri de ileriye ötelenebilir.

DOĞRU BİLİNEN HATALAR

Bazı yatırımcıların temettü ödemesi kadar portföylerinde artış olacağını düşünüyor. Fakat bu doğru değil. Dağıtılan temettü hisse senedi fiyatından çıkarılıyor. Dolayısı ile yatırımcı açısından da kısa vadede spekülatif getirilerin dışında bir getiri söz konusu olmuyor. Uzun vadeli bakıldığında ise durum biraz farklı. Uzun vadeli yatırımcı açısından yüzde 10 temettü verimliliği olan bir şirkete yatırılan tutar yaklaşık 10 yıl içinde temettü olarak geri alınıyor. İstikrarlı ve yüksek verimlilikle temettü ödeyen bir şirketin hisselerinin de normalde yukarı yönlü bir seyir izlemesi bekleneceğinden; temettü gelirinin yanı sıra, hisse fiyatında gö- rülecek fiyat yükselişinde de getiri sağlanabiliyor. 

ENFLASYON BELİRSİZLİĞİ 

Önümüzdeki günlerde gündemi meşgul edecek olan temettü konusu ile ilgili olarak Gedik Yatırım son 5 seneyi kapsayan bir rapor hazırladı. Son 5 senelik temettü verimlilikleri ve temettü ödeme alışkanlıkları dikkate alınan çalışmada, 2019 – 2023 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde en az 4 defa temettü ödemesi yapan şirketler ile son 5 senedeki ortalama temettü verimliliği yüzde 4’ün üzerinde olan firmalara da yer verildiği kaydedildi.

Bu raporda, enflasyon muhasebesi nedeniyle şirket kârlılıklarına ilişkin bir öngörüde bulunmanın zorlaştığına dikkat çekilirken bu yıl için potansiyel temettü beklentilerinin belirsizliğini koruduğuna dikkat çekildi. Parasal sıkılaştırma nedeniyle artan kredi maliyetleri şirketleri bu yıl yatırımlarının finansmanı için temettü dağıtmama kararı almaya itebilir.

Gedik Yatırım’ın çalışmaları kapsamında son 5 senede ortalama olarak temettü verimi en yüksek hisse yüzde 13.79 ile Pergamon Dış Ticaret. Bu şirketi yüzde 11.78’lik temettü verimi ile İş Yatırım Ortaklığı takip ediyor. Ereğli Demir Çelik de son 5 yılın dördünde temettü dağıttı ve ortalama temettü verimi yüzde 9.44. Ancak Ereğli’nin 2023 yılını zararla kapatması bekleniyor. Tofaş Oto, Enerjisa, Vestel Beyaz, Anadolu Hayat Emeklilik yine temettü verimi yüksek şirketler listesinde üst sıralarda yer alıyor. Temettü verimi yüksek şirketlerin son 5 yıllık hisse performansları da oldukça yüksek. Temettü verimi en yüksek ilk 10 şirket hissesinin 5 yıllık getirileri de yüzde 825 ile yüzde 8 bin arasında değişiyor.

Temettü yatırımında bu iki analize aman dikkat!

Borsa İstanbul’da 4. çeyrek bilanço tarihleri açıklandı. İşte Bist 100’de 2024 bilanço tarihleri…

Norveç Varlık Fonu'nun en çok yatırım yaptığı 8 Türk şirketi!

Finansal özgürlüğünüz için tam bu kadar yatırım gerekiyor! Rakam rakam açıklandı: Temettü, kupon, kira...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön