23 / 12 / 2024

Temizlikçi robot ‘güvenlikçi’ oldu!

Temizlikçi robot ‘güvenlikçi’ oldu!

Türk mühendislerin geliştirdiği akıllı temizlik robotu evde güvenliği sağlıyor. Fatih Projesi kapsamında geliştirilen akıllı eğitim yazılımları ise velileri de eğitime katıyor. İşte hayatı kolaylaştıran teknolojiler...



Kendi kendine hareket eden ev temizleme robotu, velilerin de dahil olduğu akıllı eğitim sistemi, şehir trafiğini yok eden çözüm, akıllı ev ve sağlık sistemleri...


Alman Ar-Ge Laboratuvarı DAI-Labor ve Alman-Türk Bilgi Teknolojileri Araştırma Merkezi (GT-ARC) bünyesindeki Türk mühendislerin de katkısıyla geliştirilen bu teknolojiler CeBIT Bilişim Eurasia’ya (11-14 Eylül) damga vurdu.


Eğitime ‘akıllı çözüm’ buldu


Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi bünyesindeki ünlü Ar-Ge laboratuarı DAI-Labor’un Direktörü Prof. Dr. Şahin Albayrak, iki kurum adı altında geliştirdikleri çözümlerde Türk mühendislerin ciddi katkısının bulunduğunu söyledi. Önemli projelerinden biri olan akıllı eğitim sistemiyle Fatih Projesi’ne hazırlandıklarını da dile getiren Albayrak, şunları kaydetti:


“Öğrenci, öğretmen, veli gibi eğitim sisteminde yer alan bütün tarafları kapsıyor. Şu anda bu sistem pilot aşamasında Berlin’de dört okulda kullanılıyor. Fatih Projesi için çok uygun. Sadece öğrenciyi değil, hem veliyi hem de öğretmeni geliştirmeyi hedefliyor. Bulut tabanlı yazılım, tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayar olmak üzere her yere indirilebilecek. Öğrenci ev ödevlerini görüp, sistem üzerinden sınıf arkadaşlarıyla bile dersleri konusunda iletişimde bulunabilecek. Aynı şekilde veliler de çocuklarının derslerinden haberdar olabiliyor. Şifreli olan yazılımda güvenlik sorunu da bulunmuyor.”


Mega şehirlerde trafiğe çözüm var


Prof. Dr. Şahin Albayrak, fuarda tanıttıkları akıllı ev ve ulaşım sistemleri hakkında şöyle konuştu: “DAI-Labor’un icat ettiği dünyanın en küçük akıllı ev sistemi var. Bu küçük cihazla bütün binayı kontrol edebiliyorsunuz. IO Lite adı verilen küçük cihaz 35 dolar değerinde. Ama bu cihaza bütün akıllı ev sistemlerini entegre edip kullanabiliyorsunuz.  


Akıllı şehir konseptimiz ise şu anda Berlin’de uygulanıyor. Bunu İstanbul’a da uyarlamak istiyoruz. Bu sistemde pek çok platformu birleştirip kullanıyoruz. Farklı güzergahlar belirleyip bir sokaktan diğerine gidişte değişik seçenekler sunuyor. Sürücüye trafik durumuna göre aracını bırakıp metro ya da metrobüse binmesini de önerebiliyor. Çevreye duyarlı olanlara daha az yakıt yakarak gidebilecekleri güzergahları gösteriyor. Bu çözümümüz mega şehirlerin trafik sorununu bitirecek.”


Temizlikten güvenliğe!


Prof. Dr. Şahin Albayrak, fuarda ilgi çeken ilginç çözümlerinden biri olan ev temizleme robotuyla ilgili de şu bilgileri verdi:


“Siyah renkte oldukça küçük yapıda olan Robino adlı ev temizleme robotu, güvenlik amacıyla kullanılıyor. Otomatik olarak kendi kendine temizlik yapıyor. Üzerinde bulunan kamera ve sensör (algılayıcı) yardımıyla da evde anormal bir hareketlilik varsa ev sahibine bilgi veriyor. Siz evde yokken mobil cihaz üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. ‘Robino mutfağa, balkona, terasa git’ deyip, size oralardan kamerayla görüntü göndermesini söyleyebiliyorsunuz. Kendi kendine hareket ediyor. Yoluna bir engel çıkarsa yolunu değiştiriyor. Sensörleriyle kendi yolunu buluyor. Akıllı evin bir parçası olan bu robot, şu anda pilot aşamasında. Denemeleri çok başarılı gidiyor.”


İnovasyonu büyüttü yazılım ihraç ediyor


Alman yazılım şirketi SAP, Türkiye’de kurduğu inovasyon merkezini büyütmeye devam ederken, geliştirdiği çözümleri de CeBIT’te tanıtıyor.


SAP Innovation Center Türkiye Genel Müdürü Cafer Tosun, Kurtköy’deki Teknopark İstanbul’da ağustosta faaliyete başladıklarını belirterek, işe aldıkları mühendis sayısının 30’u geçtiğini, yeni istihdam arayışlarının devam ettiğini söyledi.


Yurtdışında yaşayan Türk mühendislerin de kendileri vasıtasıyla Türkiye’ye dönmeye başladığını dile getiren Tosun, Türkiye’deki inovasyon kültürünün gelişmesine katkı sağlayacaklarını kaydetti.


Fatih’e özel proje


Tosun, SAP’nin pek çok projesini Türkiye’de geliştirmeye başladıklarını da kaydetti. Tosun ayrıca şunları söyledi: “Fatih Projesi için özel olarak hazırlanan dijital eğitim sistemini Türk mühendisler geliştirdi. Projenin yazılım ayağının olacağı şubat ayındaki ihaleyi bekliyoruz. Ama bu sistemi başka ülkelere de vereceğiz. Almanya ve Amerika’yla irtibattayız. Burada yapılan yazılımı dış ülkelere satmaya başlayacağız.  Hangi öğrencinin hangi derste nasıl desteğe ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Sistem kime ne eğitim gerekir diye tavsiyede de bulunuyor.”


Akıllı makineler


Tosun, Türkiye’de üzerinde çalıştıkları diğer önemli bir projelerinin de akıllı bakım sistemleri olduğunu belirterek, “Makineler bozulmadan önce arızalarını haber verecek” dedi.



Hanife Baş / Milliyet




Geri Dön