22 / 11 / 2024
fuzul

Temmuz'da markalı konutların yabancıya satışı yüzde 37'ye düştü!

Temmuz'da markalı konutların yabancıya satışı yüzde 37'ye düştü!

Temmuz’da markalı konutlarda yabancıya satışın oranı yüzde 52’den yüzde 37’ye düştü. Bu düşüşte siyasi belirsizlik ve terör saldırılarının yanı sıra Arap yatırımcıların Ramazan ayı molası da etkili oldu.




7 Haziran’da gerçekleşen genel seçimin ardından henüz bir hükümetin kurulamamış olması, 20 Temmuz’da yaşanan Suruç patlaması ve ardından gelen terör saldırıları, yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımlarını da beklemeye aldı. Türkiye’nin gündemine ilişkin sorunların yanı sıra Körfez’den gelen talep Ramazan ayı boyunca kesilince, Temmuz ayında satılan konutlarda yabancıların payı yüzde 37’ye kadar indi. Bu oran bir önceki ay yüzde 52’ye kadar çıkmış, satılan her konuttan birini yabancılar satın almıştı. 

 

Ortalamanın altında

 

Garanti’nin desteğiyle REIDIN ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Temmuz ayı raporuna göre, yabancılara satış Temmuz’da gerilemeye başladı. Geçtiğimiz ay markalı konutların yüzde 37’sini yabancılar alırken, bu oran 6 aylık ortalamanın da gerisinde kaldı. Son 6 ayda satılan konutların yüzde 45’ini yabancılar almıştı. 

 

Bireysel satış azaldı

 

Rapora göre, yabancılar ağırlıklı olarak 2+1 konut tercih ediyor. Yabancıya satılan konutların yüzde 55’ini 2+1 daireler, yüzde 32’sini 1+1’ler, yüzde 11’ini 3+1’ler oluşturdu. Konut büyüklüğü ise ortalama 97 metrekare olarak dikkat çekiyor. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, tüketicilerin konut tercihlerinde ağırlıklı olarak devam eden konutlar yerine bitmiş konutları tercih ettiklerini ve bireysel yabancı yatırımcıya olan konut satışlarının göreli olarak gerilediğini söyledi.

 

Senet düştü, kredi yükseldi

 

RAPORA göre, Temmuz ayında tüketicilerin konut alırken senetten banka kredisine yöneldiği de görüldü. Markalı projelerden konut satın alanların peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, peşinat oranı yüzde 27’den yüzde 24’e indi. Senet oranı yüzde 55’ten yüzde 44’e gerilerken banka kredisi yüzde 18’den yüzde 33’e yükseldi. Faiz oranlarının yükseldiği bu ortamda tüketicilerin senetten banka kredisine yönelmesi, yaz aylarında düzenlenen kampanyalarda kredi faiz oranlarının piyasa koşullarının altına çekilmesiyle açıklanabilir. 


Son 5 ayın en düşüğü

 

RAPORA göre, konut fiyatları Türkiye genelinde bir önceki aya göre yüzde 1.26, geçen yıla göre yüzde 16.47 artış gösterdi. Çanakkale, metrekare başına yüzde 2.02 değer artışıyla konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Yeni konut fiyatlarında da Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.19, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6.87 artış meydana geldi. 

 

GYODER Başkanı Aziz Torun, raporun sonuçlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Temmuz ayı Yeni Konut Fiyat Endeksi, aylık yüzde 0.19, yıllık yüzde 6.87 artış gösterdi. Temmuz’daki fiyat artışı geçmiş artış oranlarına kıyasla son 5 ayın en düşüğü olarak dikkat çekmekte olup, yine son 5 aydaki artışların bir önceki aya kıyasla daha düşük oranda gerçekleştiği gözlemlendi.”


Vatan


Geri Dön