23 / 12 / 2024

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davalarında zamanaşımı!

Tenkis davası, saklı payına tecavüz edilen mirasçıların, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufu ile saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı açılan bir dava olarak biliniyor. İşte, tenkis davalarında zamanaşımı!



Tenkis davalarında zamanaşımı!

Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, miras bırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor. Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor.


Ölüm tarihi itibariyle tereke değerinin tespiti yapılıyor. Davacının saklı pay miktarı net tereke miktarı üzerinden veraset belgesindeki paya göre hesap ediliyor. Davacının saklı payına müdahale ortaya çıkarsa tenkise konu malın değerinde azalma gelmeden bölünmesinin imar yönünden mümkün olup olmadığı araştırılıyor.  Tenkise konu mal bölünebiliyorsa, bu kısımların bağımsız bölümler halinde taraflar adına tesciline karar veriliyor. 


Tenkis konusu malın bölünmesi mümkün değilse, davalıya TMK. 564. Maddesindeki tercih hakkı kullandırılıyor. Davalı dilerse parayı seçebiliyor.  Bu durumda tasarruf edilebiliyor(tasarruf nisabının) değerini davacıdan alarak, malı davacıya bırakıyor. 


Davalı dilerse malı seçebiliyor. Bu takdirde mal davalıda bırakılacak, davalı davacıya saklı paya el atılan “tenkisi gereken” miktarı ödemesi gerekiyor. 


Tenkis davasında zamanaşımı...

Tenkis davası açacak bireyler açısından bu süreçte davanın açılabilmesi için saklı paylarının zarara uğradığını öğrenen mirasçılar bu olayın öğrenilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde tenkis davası açma hakkına sahip oluyor. Diğer yandan vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmiş ise tenkis davası açılamıyor.


Tenkis davasında yetkili mahkeme!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön