22 / 12 / 2024

Şufa hakkında zamanaşımı!

Şufa hakkında zamanaşımı!

Paylı taşınmazlarda pay satışlarında üçüncü bir kişiden önce pay sahiplerine öncelik tanıyan şufa hakkında zamanaşımı süresi nedir? Hak düşürücü süre ne kadardır? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Şufa hakkında zamanaşımı


Paylı mülkiyette bu arsa, arazi ya da binada olur bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar şufa hakkını kullanabiliyorlar. Bu hakkın hukuk dilindeki karşılığı şufa ya da önalım hakkıdır.  Yasa koyucu şufa hakkını getirerek; paylı mülkiyette mülkiyetin birçok elde paylaşılmasını engellemeye çalışmıştır.



Kanun maddesinde paylı mülkiyette herhangi bir paydaşın kendi payını ister tamamen, ister kısmen bir başkasına satması halinde, diğer paydaşların şufa haklarını kullanabilecekleri öngörülüyor. Bu suretle, şufa hakkının, bir payın üçüncü kişiye tamamen veya kısmen satılması durumunda da kullanılabileceği vurguluyor.



Peki şufa hakkında zamanaşımı süresi nedir?


Şufa hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor. Bu sürelerin gerekçeleri kanunda açıkça belirtiliyor. Şufa hakkının kullanılması, hak düşürücü süreye bağlanmıştır. Payı satın alan 3. kişi noterden diğer paydaşlara ihtarname çekmek zorundadır, ihtarnameyi takiben diğer paydaşlar şufa hakkını ancak 3 ay içerisinde gayrimenkulün bulunduğu yerde ki Asliye Hukuk Mahkemelerine açarak kullanabiliyorlar. Eğer alıcı veya satıcı noterden ihtarname çekmezlerse, bu durumda kanuna göre müşterek maliklerin dava açma süresi 2 yıla kadar uzuyor.


Şufa hakkı ne demektir?

Şufa hakkı dava açma süresi!

Şufa hakkının hukuki niteliği!




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön