09 / 05 / 2024

Terme santralinin ÇED raporu süreci olumsuz olarak sonlandırıldı!

Terme santralinin ÇED raporu süreci olumsuz olarak sonlandırıldı!

Çevre Bakanlığı, Samsun’un Terme ilçesinde yapımı planlanan 660 MW’lik santralin ÇED raporu sürecini, çevreye ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle olumsuz olarak sonlandırdı ve dün itibarıyla santralın yapılmaması kararını aldı.



ÇEVRE Bakanlığı, TİM Avrasya AŞ tarafından, Samsun’un Terme ilçesinde yapımı planlanan 660 MW’lik santralin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sürecini, çevreye ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle olumsuz olarak sonlandırdı ve dün itibarıyla santralın yapılmaması kararını aldı.


Reuters’a bilgi veren Çevre Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkili, “Samsun Terme’ye 660 MW’lık termik santral yapılması isteniyordu. İncelemede kömürle üretim yapacak santralin depolama bakımından sıkıntılar oluşturacağı, soğutmada işleminde deniz kirliliğinin artacağı, yayla koridorunun zarar göreceği, tarım, hayvancılık ve ormancılığın yanı sıra turizmin de bu tesisten olumsuz etkileneceği tespit edildi. Dün itibarıyla bu tesisin yapılmamasına ve ÇED sürecinin tamamen bitirilmesine karar verildi” dedi. Halkın da tepkisine neden olan projede olumsuz ÇED raporuna karşı şirketin mahkemeye itiraz hakkı bulunuyor. Şirketin Avukatı Yaprak Güryel, “Bu kararın teknik bir gerekçeye dayandığını düşünmüyoruz” dedi. Bakanlık üst yetkilisi de firmanın çevresel fayda analizi yapmadığı, denizden suyu alıp verme sırasında deniz suyunun değişip değişmeyeceği konusunda bir çalışmada bulunmadığını da belirterek, “Yeşilırmak Deltası’na bu alanın yakın olması, bu alanın Akgöl sulak alanına da olumsuz etkide bulunacağı tespit edilmiştir” ifadesini kullandı. 


Vatan


Geri Dön