23 / 12 / 2024

Termik santraller için bazı yatırımcılar süre uzatımı istedi!

Termik santraller için bazı yatırımcılar süre uzatımı istedi!

Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santralleri için aralarında Sabancı Holding, Aksa Enerji, Fransız GDF-Suez, IC İçtaş ve Limak'ın da yer aldığı bazı yatırımcılar süre uzatımı talebinde bulundular.



Özelleştirme İdare Başkanlığı'nın Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) ait Kemerköy Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santral ihaleleri için aralarında Sabancı Holding, Aksa Enerji, Fransız GDF-Suez, IC İçtaş ve Limak'ın da yer aldığı bazı şirketler şartname alırken, bazı yatırımcılar süre uzatımı talebinde bulundular. 


ÖİB, Kemerköy ve Yeniköy Santrallerinin bir grup olarak özelleştirilmesi ihalesi için son teklif verme tarihinin 24 Ocak, Çatalağzı Termik Santrali'nin 5 Şubat ve Yatağan Santrali'nin 10 Şubat olacağını açıklamıştı. 

Reuters'a bilgi veren kaynaklar, şirketlerin ihale sürecine katılmak için hazırlıklarını yaptığını ancak bazı yatırımcıların daha detaylı çalışma için süre talep ettiğini ve bu talebin ÖİB tarafından gelecek hafta değerlendirilebileceğini kaydetti. 


Bazı şirketlerin dört santral için de şartname aldığını belirten bir yatırımcı, 17 Aralık 2oi3'te başlayan operasyonun ardından hem siyasi gündemin hem döviz kurunun yatırımcıların sağlıklı değerlendirme yapmasını engellediğini belirterek, "Bir süre erteleme olursa daha fazla yatırımcının ihaleye gireceğini düşünüyorum" dedi.ÖİB, yatırımcılardan gelen erteleme taleplerine çoğunlukla olumlu yanıt veriyor. 


Konu hakkında bilgi sahibi bir özel sektör kaynağı, "Şartname alan firmalar arasında, son dönemde enerji projelerinde gördüğümüz hemen hemen bütün şirketler var. Zaten enerji işinde olan şirketlerin ihalelere &£! çalışmaması söz konusu olmaz" dedi.Enerji sektöründe henüz yer almayan şirketlerin de ihalelerle ilgilendiğini kaydeden kaynak, bu ilgiye sadece düşük tutulan şartname fiyatlarının değil aynı zamanda özkaynak imkanının da katkı sağladığını belirterek, "Elinde nakit olan, farklı sektörlere yatırım yapma arayışında olan şirketler, biraz özkaynak biraz finansmanla yükselen sektör olarak görülen enerjide yatırım arayışına girdiler" diye konuştu. 

Elektrik dağıtım özelleştirmelerini tamamlayan ÖİB, geçen yıldan itibaren elektrik üretim ihalelerine çıkmaya başladı. Bu kapsamda, Seyitömer, Kangal ve Hamitabat gibi üretim santrallerinin özelleştirmesini tamamlamıştı. 

Hükümet, 16,000 MVV'lik üretim özelleştirmelerini birkaç yılda tamamlamayı hedefliyor. 


Bazı şirketlerin ihalede teklif verme süresinin uzatılması yönünde talebi olduğunu belirten bir kaynak, "Talep olunca genellikle bu gerçekleşiyor.İhaleler seçim dönemine de denk geldiği için, biz de erteleme bekliyoruz" dedi. 

Geçen yıl toplam 10.2 milyar kWh elektrik üretimi ile Türkiye toplam üretiminin yaklaşık yüzde 3.5'ini sağlayan santrallerden MuğlaKemerköy'ün 630 MW, MuğlaYeniköy'ün 420 M W, Muğla-Yatağan'ın 630 MW ve Zonguldak-Çatalağzı'nm 300 MW kurulu gücü bulunuyor.


Muğla'daki termik santraller linyite dayalı üretim yaparken, Zonguldak Çatalağzı'nda üretim taşkömürüne dayanıyor. Tes-İş ve Maden-İş sendikaları, Aralık ayında yaptıkları ortak bir açıklamayla, ihalelerin iptaline yönelik her yolu deneyeceklerini belirtmişlerdi. 



Ekonomi Gazetesi


Geri Dön