27 / 04 / 2024

Terörden zarar gören 7 ilçeye 30 bin yeni konut!

Terörden zarar gören 7 ilçeye 30 bin yeni konut!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, PKK terörü nedeniyle özellikle 7 ilçede hasar oluştuğunu belirterek 30 bin yeni konut yapılacağını açıkladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, PKK terörü nedeniyle özellikle 7 ilçede hasar oluştuğunu belirterek 30 bin yeni konut yapılacağını açıkladı. Bakan, terör mağduru yurttaşların eşya bedellerinin de karşılanacağını duyurdu.


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


Güneydoğu'da ciddi çatışmaların yaşandığı ve en çok hasar gören 7 ilçenin bulunduğunu belirten özhaseki şunları söyledi: "Birincisi Diyarbakır'daki Sur ilçemiz. İkincisi Mardin'de Nusaybin, üçüncüsü Hakkari'de Yüksekova, Şırnak'ta da üç tane ilçemiz söz konusu. Şırnak merkezde de var hasar. Ayrıca Cizre, İdil ve Silopi'de var. Ortalama yuvarlak bir rakam söyleyeyim. Bu söylediğim yedi tane ilçede 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu konutları da hak sahiplerine dağıtmamız lazım. Ağır hasarlı olarak tarif ediyoruz." Bakan Özhaseki, 30 bin liraya kadar hasarı olan evlerin hasar bedellerinin verildiğinde herkesin evlerini tamir ederek oturabileceğinin belirlendiğini aktardı. Mehmet Özhaseki evlerinde 30 bin liradan daha yüksek hasarı olan vatandaşlara konut yapmak istediklerini ifade etti. 


ZARAR KARŞILANIYOR

Evleri hasar gören vatandaşların eşya bedellerinin de karşılandığını belirten Özhaseki, "30 bin insanımıza evlerini yapıp vereceğiz ama eşya bedellerini de karşılıyoruz. 

Bir evin bedeli ne kadarsa, yüzde 12'si kadar da içinde eşya vardır diye düşünüyoruz ama bedel ve değer 5 bin liranın altında ise onu da 5 bin liradan başlatıyoruz. 15 bin, 20 bin lira eşyası vardır içinde diye kabul ederek o paralan da dağıtmaya başladık" dedi. 


Özhaseki, Diyarbakır'ın Sur ilçesi özelinde oluşturulmuş koruma amaçlı imar planı bulunduğuna dikkati çekerek "Bin 200 tarihi eser restore edilecek. İçerisinde Kurşunlu Camii, Ermeni Katolik Kilisesi var. 13 temel atma bu cumartesi pazar yapılacak" dedi. 


Bakan özhaseki, zarara uğrayan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik de "Eğer isterlerse Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkiinde konutlar yapılıyor. Hatta üç-dört ay sonra bin kadar evi bitirebiliriz orada. O evleri üç-dört ay sonra hak sahiplerine verebiliriz" diye konuştu. Sur'un geleneksel dokusuna uygun yapılanmasının şart olduğunu belirten özhaseki, planın dışına çıkacak derme çatma, betonarme evlere asla izin verilmeyeceğini açıkladı. 

FETÖ'NÜN MALVARLIĞI 

FETÖ soruşturması kapsamında el konulan taşınmazlarla ilgili de bilgi veren özhaseki şöyle konuştu: "Hazineye 2 bin 514 adet taşınmaz devredilmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. KHK yayınlanmadığı halde özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırılmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet. Toplamda 12 milyar liraya yakiHbir malvarlığı şu anda hazine adına kayda girmiş gözüküyor." 


Aydınlık 


Geri Dön