23 / 12 / 2024

Terzioğlu Vakfından, gayrimenkul yenilenmesi istendi!

Terzioğlu Vakfından, gayrimenkul yenilenmesi istendi!

çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfının gelirinin bir bölümünü her yıl üniversiteye vermesi gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını belirterek, 'Bugün vakıftan alacaklı durumdayız ' dedi....



çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfının gelirinin bir bölümünü her yıl üniversiteye vermesi gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını belirterek, 'Bugün vakıftan alacaklı durumdayız. Alacaklarımız için mahkemeye başvuracağız, dava açacağız' dedi.
               
Laçiner, çOMÜ Terzioğlu Yerleşkesi 'ndeki Rektörlük Senato Toplantı Salonu 'nda düzenlediği basın toplantısında, hayırsever Hüseyin Akif Terzioğlu 'nun üniversiteye ciddi anlamda katkı sağladığını söyledi.
               
Terzioğlu 'nun vefatından önce kendi adında bir vakıf kurduğunu ve mallarını vakfettiğini belirten Laçiner, vakıf senedinde, Terzioğlu 'nun 'kurulması için arsa bağışında bulunduğum üniversite ya da yüksek okul her sene vakfın gelirinden yüzde 20 nispetinde istifade edecektir' yönündeki iradesine yer verildiğini anlattı. Laçiner, ancak şimdiye kadar üniversiteye bu anlamda bir katkının sağlanmadığını ifade etti.
               
Hayırsever Terzioğlu 'nun iradesine saygı gösterilmediğini ileri süren Laçiner, şöyle konuştu:
               
'Bugün vakıftan alacaklı durumdayız. Alacaklarımız için mahkemeye başvuracağız, dava açacağız. Yüzde 20 hakkımızı faiziyle talep edeceğiz. Bugün itibariyle vakıf yöneticilerinden talep ediyoruz, yüzde 20 'lik üniversitenin payını bir an önce versinler. Versinler ki biz yurt, fakülte yapabilelim, çanakkale 'yi bir üniversite kenti haline getirelim. Bu konuda vakıf gelirlerinin doğal mirasçısı olarak talep ediyoruz. Vakfa ait gayrimenkullerin de hepsinin sözleşmelerinin yenilenmesi gerekir. Bizim hesaplarımıza göre alacaklarımız
trilyonlar dolayında.'
               
Terzioğlu 'nun ölümünden sonra vakıf yönetiminin söz konusu maddeyi değiştirdiğini iddia eden Laçiner, 'Vakıf Yönetim Kurulu hemen üniversite kurulmadan önce 'üniversite kurulursa bu gelir gider ' diye düşünmüşler herhalde... Mahkemeye gitmişler ve demişler ki 'Vakıf Yönetim Kurulu harcamalara karar verebilir. ' Hakim de kabul etmiş o talebi. Ne zamana kadar 2007 yılına kadar. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü bu karara itiraz ediyor. Bu alınan karar senede aykırı. Bunun üzerine o hata düzeltiliyor ve 2007 yılından itibaren tek senedin orijinal haline dönülüyor' diye konuştu.
               
Bu karardan dolayı hak sahibi olduklarını belirten Laçiner, konuşması şöyle sürdürdü:
               
'Bu tarihten itibaren vakıf gelirlerinin yüzde 20 'si her yıl bize faiziyle verilmeli. Öte yandan vakfın kuruluş tarihi olan 1990 yılından bu yana 20 yıllık bir hak olduğu da anlaşılıyor. Eğer 20 yıllık talebimiz, mahkemece haklı bulunursa rakamın nerelere varacağını tahmin etmek kolay değil. Faiziyle çok büyük rakamlara tekamül eder ki bu üniversiteyi ihya eder. Üniversitenin ihya olması demek, çanakkale 'nin de ihya olması demektir.'
               
'İYİ NİYETE GÖRE TAVRIMIZ DEÄžİşžEBİLİR'

 Laçiner, mahkemeye başvuru konusundaki hazırlıklarını tamamladıklarını ifade ederek, vakıftan görecekleri iyi niyete göre bu konudaki tavırlarının da değişebileceğine işaret etti.
               
'Burada önemli olan vakfa eziyet etmek değil' diyen Laçiner, arzularının Hüseyin Akif Terzioğlu ismini yükseltmek olduğunu belirtti.
               
çanakkale 'nin yüz akı olmuş bir kişinin kurduğu vakıfla üniversiteyi kavgalı göstermeyi   doğru bulmadığını ifade eden Laçiner, 'Bizim böyle bir niyetimiz de asla olamaz. çünkü Terzioğlu olmasaydı, üniversiteye bu kadarlık alan da ayrılmamış olacaktı. Belki kirada oturacaktık. Rahmetlinin mirasına da sadakat esastır. Yarın birisi çıkar sorar sen bu üniversitenin yöneticisisin, böyle bir para buraya gelmesi gerekiyordu, bu para gelmemiş yoksa bu parayı sen mi aldın derler' şeklinde konuştu.
               
'REKTÖRÜN GÖREVİ HİZMET ETMEKTİR'

Rektör Laçiner, görevinin üniversiteye, öğretim üyelerine ve öğrencilere hizmet etmek olduğunu belirterek, iki temel hedefi olduğunu söyledi. Laçiner, şunları kaydetti:
               
'Bunların birincisi demokratik ve katılımcı bir üniversite inşa edebilmek. şžu anda üniversitemiz ideal olana bir hayli uzak. İkincisi ise Türkiye 'nin kıyıda, köşede kalmış çevre üniversitelerinden biri olmamak. şžu an tablo böyledir. çOMÜ, imkanlarıyla ve gündemdeki yeri itibariyle bir kıyı üniversitesidir. Yapıcı eleştirilere açığım, bunun yanında herkesi yapıcı eleştiride bulunmaya davet ediyorum. Bizim beklentimiz üniversitenin ve şehrin iyi olması için.'
               
çanakkale 'yi bir üniversite kenti haline getirmek istediğini vurgulayan Laçiner, 'Avrupa 'da, ABD 'de yüzlerce örneğini gördüğümüz üniversite kenti modeli Türkiye 'de yok. İlk ve tek üniversite kentinin çanakkale olması gerektiğini savunuyorum' diye konuştu.
AA


Geri Dön