10 / 05 / 2024

THY bölgesel uçak projesini rafa kaldırdı

THY bölgesel uçak projesini rafa kaldırdı

THY'nin pandemi sonrasında artan uçuş talebini karşılamak için 30 uçak alarak bölgesel uçuş filosu kurma planını rafa kaldırdı. İlk 9 ayda karını yüzde 500 artıran şirket yeni yatırım projesinden maliyet hesapları nedeniyle vazgeçtiği kaydedildi.



Habertürk Yazarı Güntay Şimşek'in köşesinde yer alan habere göre Airbus A220-300 (Bombardier CSeries) ile Embraer 195-E2 için araştırmalar yapan THY yetkilileri, şirketin üçüncü çeyrek rakamları sonrasında detaylı incelemelerle kararlarını netleştirerek uçak alımını rafa kaldırmaya karar verdi.

Maliyet hesapları projeyi rafa kaldırdı

Hat analizleri, verimli uçuş, karlılık ve yeni bir markanın bölgesel uçak modelini filoya katmanın maliyeti, uçucu personel, teknik ekip ve ekipman yatırımları ile bakım masrafları dikkate alındığında yeni yatırımla ilgili olumsuz bir tablonun ortaya çıktığını belirten Şimşek, THY'nin kararını değiştirmesinin ikincil nedeninin ise Airbus'ta da Boeing'de de aynı marka motorların kullanılması ve bu motorlarla ilgili zaman zaman yaşanan sıkıntılar olduğunu aktardı. Şimşek, hangi uçağı alırsanız alın Pratt&Whitney motorlarının kullanıldığını bu markanın da  çeşitli sorunlarını henüz çözemediğini ifade etti. Her iki üreticinin de uçaklarında Pratt&Whitney motorlarını kullandıklarını ve alternatifleri olmadığını kaydeden Şimşek, ayrıca motorların bakım masraflarının da çok yüksek olduğunu belirtti. Bütün bu nedenlerle THY'nin uçak alımı ve Airbus ve Boeing dışında bir uçakla ile bölgesel filo kurmak konusundaki motivasyonunu kaybettiğini dile getiren Şimşek, bu konuda bir süredir yaşanan kararsızlığında da böylece nihayetlenmiş olduğunu bildirdi.

30 civarında uçak almayı planlıyordu

Türk Hava Yolları (THY), koronavirüs sonrası seyahat talebini karşılamak için 30 civarı bölgesel uçak siparişi vermeyi planlıyordu. bölgesel uçuşlar için yeni bir model uçak almayı planladığını dile getirilmiş ve bu konuda pazar araştırmasına başlandığı ifade edilmişti. THY yönetiminin bu konuda Airbus ile masaya oturacağı belirtilmişti.

THY karını ilk 9 ayda yüzde 517 artırdı

Türk Hava Yolları, 2022 yılının 3. çeyrek döneminde 27 milyar 118 milyon lira net kar açıklamıştı. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen bilançolara göre şirket, yılın ilk 9 aylık dönemindeki toplam net karı ise 38 milyar 493 milyon TL oldu. Türk Hava Yolları'nın 3. çeyrek net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 331 artarken, 9 aylık bazda bakıldığında ise yüzde 517 oranında yükseliş kaydetti.

 

Türk Hava Yolları 3 şirketi tek çatı altında topluyor

THY'den öğretmelere ve bursiyerlere ucuz bilet fırsatı

Pegasus'tan zam çıkışı! Uçak biletlerine zam mı gelecek?

Uçak bilet fiyatları yükselirken, satışlar azaldı! Havayolu şirketleri iç hatlara sefer yapmak istemiyor!

 


Geri Dön