05 / 05 / 2024

TİKA Afganistan'a okul yaptırdı!

TİKA Afganistan'a okul yaptırdı!

Afganistan'a, eğitimden sağlığa, yol yapımından kadınlara yönelik projelere kadar birçok alanda milyonlarca dolarlık yardımda bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA, Afganistan'a okul yaptırdı...



Afganistan'a, eğitimden sağlığa, yol yapımından kadınlara yönelik projelere kadar birçok alanda milyonlarca dolarlık yardımda bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Belh vilayetinde yaptırdığı liseyle binlerce öğrencinin eğitimine katkı sağlayacak.


TİKA'nın bu ülkede hayata geçirdiği en büyük projelerden Muhammediye Lisesi, Türkiye'nin Mezar-i Şerif Başkonsolosu Güneş Yeşildağ, TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan ve Afgan yetkililerin katılımıyla açıldı. 


Başkonsolos Güneş Yeşildağ, açılış törenindeki konuşmasında, TİKA'nın yaptırdığı okulun bölgedeki eğitime katkı sağlayacağını, Afganistan’ın çok daha aydınlık günlere yolculuğunun eğitimle hızlanacağını söyledi.


Kardeş Türk ve Afgan halkları arasındaki dostluğun tarihi olduğunu vurgulayan Yeşildağ, Türk halkının Afgan halkıyla dayanışmasının da devam edeceğini, Afganistan'a başta eğitim ve sağlık alanındaki katkılarının bundan sonra da süreceğini belirtti. 


Yeşildağ, ''Eğitim tüm sorunların giderilmesi için en iyi yöntemdir. Eğitimle sorunlar aşılacak, Afganistan'ın aydınlık geleceği sağlanacaktır'' dedi.


TİKA Mezar-i Şerif Koordinatörü Kemal Kadir Karadoğan da TİKA'nın çalışmalarından bahsederek, Türkiye'nin, TİKA aracılığı ile Pasifik'ten Orta Asya'ya, Ortadoğu ve Afrika'dan Balkanlar'a, Kafkasya'dan Latin Amerika'ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaştığını ifade etti.


30 ülkede 33 Program Koordinasyon Ofisi bulunan TİKA'nın yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yaptığını anlatan Karadoğan, bu çerçevede Türkiye'nin TİKA aracılığıyla 2005 yılından bugüne kadar, Afganistan'da farklı sektörlerde 700'ün üzerinde projeyi hayata geçirdiğini kaydetti.


Karadoğan, 12 sınıflık Muhammediye Okulu'nda ikili eğitimde 700 öğrencinin eğitim göreceğini söyleyerek, TİKA olarak bölgedeki proje ve faaliyetlere aynı hızla devam edeceklerinin altını çizdi.


Konuşmaların ardından kurdeleyi kesen Türk ve Afgan heyeti okulu gezdi. 


AA


Geri Dön