26 / 11 / 2024

TİM verilerine göre Peru'ya yapılan demir-çelik ihracatı patladı!

TİM verilerine göre Peru'ya yapılan demir-çelik ihracatı patladı!

Türkiye'nin ağustos ayı ihracatında ülke bazında en büyük artış Peru'da gerçekleşti




Peru'ya ihracatta kaydedilen yüzde 1138'lik rekor artıştaki en büyük pay, Çin ve Brezilyalı rakipleri geçen Karabüklü demir-çelikçilerin

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)´in açıkladığı ağustos ayı ihracat rakamları ülke bazında Peru´ya yapılan ihracatın patladığını gösterdi. TİM verilerine göre ilk sekiz aylık ülke rakamlarına göre en fazla ihracatın yapıldığı ülke yüzde 1138 artışla Peru oldu. TİM verilerine göre, Peru´ya yapılan ihracat 2.1 milyon dolardan 20.1 milyon dolara, demir-çelik sektöründeki ihracat ise 94 bin dolardan 17 milyon dolara, kimyevi ürünler ihracatı ise 500 bin dolardan 2.1 milyon dolara çıktı.
Peru´ya yapılan 17 milyon dolarlık demir-çelik ihracatının tamamına yakını ise Karabük´te faaliyet yürüten firmalar üzerinden gerçekleşti. Çok sayıda demir-çelik üreticisi ve haddahanenin bulunduğu Karabük´ten Peru´ya yapılan ihracatta ise üç şirketin ismi öne çıkıyor. Çağ Çelik A.Ş., Kaptan Demir Çelik A.Ş., ve Mescier Demir Çelik, Peru´ya yapılan demir-çelik ihracatında başı çeken firmalar arasında.

Peru´nun yanı sıra Güney Amerika pazarının gittikçe önem kazanmaya başladığına dikkat çeken sektör kaynakları, söz konusu pazarlarda Türkiye´nin rakibi konumunda olan Çin ve Brezilya´nın kalite konusunda geride kaldığını, fiyat olarak da rakip ülke fiyatlarıyla yakın seviyeye gelmeye başladığına işaret etti.

Milyon dolarlık ihracat

"Fırsatı yakalamak için adeta Peru´nun kapısında yatıp-kalktık" diyen Çağ Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağrı Güleç, Peru´ya en çok ihracat yapan şirket olduklarını söyledi.
Peru´ya ilk ihracatlarını iki yıl önce yaptıklarını ve ilk ihracat rakamlarının 60 bin dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Güleç, son yaptıkları ihracat rakamlarına ilişkin detaylı bilgi vermezken "Peru´ya milyon dolarlık ihracat yapmaya başladık" demekle yetindi. 30 yılı geride bırakan Çağ Çelik´in toplamda 80 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Güleç "Brezilya ve Çin, Peru pazarında zorlu rakiplerimiz konumundaydı. Ancak her ülke ihracatçıları da bir süre sonra kendi iç pazarlarına yönelmeye başlayınca, uzun bir süreden beri Peru pazarını yoklayan bizler için önemli imkân doğmaya başladı. Peru dışında diğer Güney Amerika ülkeleri de çalışma yürüttüğümüz sahalar konumunda" şeklinde konuştu.

En çok İran alıyor

Karabük´te yeni yatırım hazırlıklarının da olduğunu söyleyen Güleç toplamda 350 kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.
Peru´ya ihracat yapan iki diğer demir-çelik şirketi ise Karabük´te kurulu Mescier Demir Çelik ve Karabük´lü Çebi Ailesi´nin şirketi Kaptan Demir Çelik.
Bu arada Karabük´teki özel haddehanede üretilen demir çelik ürünlerinin yüzde 80´i ihraç ediliyor, en büyük alıcısı ise İran. Karabük´te üretilen demir çelik ürünlerinin tercih edilmesinin en büyük nedeni ise hammaddeden üretilmesi.

Perulular Karabük´e gelmişti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu´nun organizasyonuyla geçtiğimiz haziranda Türkiye´ye gelen işadamlarından bazıları Karabük´te de incelemelerde bulunmuştu. Karabük ve Safranbolu İş Adamları Derneği´nin daveti üzerine Karabük´e giden Peru´lu işadamı heyeti 10´a yakın demir-çelik üreticisi ve haddahanede incelemelerde bulunmuştu. Temmuz ayı başında yapılan görüşmede yer alan isimlerden Aygünsan Demir Çelik firmasının sahibi İsmail Aygün, Perulu işadamlarıyla Karabük´lü firma sahiplerinin kontak kurma imkânı sağlandığını ifade etti. Peru´lu heyeti davet eden KASİAD Başkanı Ahmet Ramazanoğlu ise, firmaların yabancı heyetle tanışmalarını aracı olduklarını ifade etti. Ramazanoğlu, Peru´ya ihracatta Karabük´ün öne çıkmasının altında ise kalitenin yattığını, Türkiye´deki fiyatların da zorlu rakip konumundaki Çin ile yakın seviyeye geldiğini belirtti.

Latin pazarı çelikçileri rahatlattı

Türkiye´nin geleneksel ihracat pazarları olarak bilinen Oradoğu, Avrupa, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika´da bir daralmanını yaşandığını bu durumun, demir çelik ihracatçılarını yeni pazarlar aramaya yönelttiğini söyleyen Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Güney Amerika pazarının bundan sonraki dönemde daha sık anılan bir pazar olacağını söyledi.

`Küçük ama önemli´

Son açıklanan verilere göre demir-çelik ihracatının 950 milyon dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Peru´ya yapılan ihracatın rakam olarak küçük olduğunu ancak yeni bir pazar olması nedeni ile önemli olduğunu söyledi.

160 ülkeye ihracat

Brezilya, Peru, Dominik Cumhuriyeti´nin demir-çelik ihracatında öne çıkan Güney Amerika ülkeleri olduğunu söyleyen Genel Sekreter Yayan, dünya genelinde 160 ülkeye ihracat yapan sektörün yeni pazar arayışlarını sürdürdüğünü söyledi. Yayan, söz konusu pazarlara en önemli rakip konumundaki Çin´e yakın Uzak Doğu pazarlarının da ekli olduğunu ifade etti.
Radikal


Geri Dön