28 / 04 / 2024

Tire'deki tarihi bedesten çarşısı restore ediliyor!

Tire'deki tarihi bedesten çarşısı restore ediliyor!

Tire'de, Bizans ve Beylikler dönemi yapılarının önde gelen eserlerinden olan tarihi bedesten çarşısı, restorasyonu tamamlandıktan sonra "otantik pazar" olarak hizmet verecek. Çalışmaların Mart veya Nisan'da bitirilmesi öngörülüyor...




Tire'de, Bizans ve Beylikler dönemi yapılarının önde gelen eserlerinden olan tarihi bedesten çarşısı, restorasyonu tamamlandıktan sonra "otantik pazar" olarak hizmet verecek. Yaklaşık 1.5 yıldır titizlikle sürdürülen restorasyon çalışmalarının 2016 yılının Mart veya Nisan'da bitirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, "Tarihi bedesten, yeni yüzüyle yüzyıllar sonra yine ilçe halkına hizmet verecek" dedi. Gerekli planlamaların yapılması amacıyla akademik çevrelerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Başkan Çiçek, "Bedestenin olduğu alanda yüzyıllardır organik ürünlerin satıldığı pazar kuruluyor. Burayı, ruhuna uygun olarak Tire'ye özgü ürünlerin satıldığı iç ve dış turizme hizmet edebilecek otantik bir pazara dönüştürebiliriz" diye konuştu.


Eski ihtişamına kavuşacak

Bedestenin uzman akademisyenlerin gözetiminde aslına uygun olarak en ince ayrıntısına kadar restore edildiğini anlatan Çiçek, şunları söyledi: "Tarihi yapının ön cephesindeki binalar kamulaştırma çalışmaları tamamlandıktan sonra yıkılacak. Bedesten eski ihtişamına tekrar kavuşacak. Vali Mustafa Toprak Tire'yi gezip gördükten sonra ilçemizdeki tarihi yapılara hayran kaldı. Bedestenin tekrar ilçeye kazandırılmasında önemli rol oynadı. İlgisinden dolayı kendisine minnettarız. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yürüttüğümüz ortak restorasyon projelerine devam edeceğiz. Tarihi Kutu Hanı'nda da yenileme çalışmaları kısa süre sonra başlayacak."



Yeni Asır


Geri Dön