19 / 05 / 2024

TL, dolara karşı yine mağlup! Yıl başından bu yana TL dolara karşı yüzde 0,53 eridi!

TL, dolara karşı yine mağlup! Yıl başından bu yana TL dolara karşı yüzde 0,53 eridi!

Türk Lirası, ABD Doları karşısında erimeye devam ediyor. Bazı gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki kazancı yükselirken, TL yıl başından bu yana dolara karşı yüzde 0,53 oranında değer kaybetti.



REKABETTE GERİDE KALDI

TL, dolara karşı yine mağlup! Yıl başından bu yana TL dolara karşı yüzde 0,53 eridi!

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım beklentilerinde görülen törpülenmeye bağlı olarak yıl başından bu yana dolar cinsi varlıklar da zayıflıyor. Haberde, bu zayıflamanın, gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansırken, TL’ye ise yansımadığı belirtildi.

Çok sayıda gelişmekte olan ülke yeni yatırım eğilimlerine uymak amacıyla faiz oranlarında artışa giderken, Türkiye gelişen ülkelerdeki getiri rekabetinin de gerisinde kalıyor. Haberde, Türkiye’de uygulanan para politikalarının, negatif reel getirileri, standart dışına iterek, TL cinsi tasarruf tutmayı zorlaştırdığı belirtildi.

POLİTİKALAR YABANCI İÇİN ANLAŞILMAZ

Ata Yatırım Hazine Direktörü Etem Öztekin, bu dönemde birçok gelişmekte olan ülke para birimi portföy akımlarının etkisi ile değer kazanırken, TL’de kazançların sınırlı kalmasının nedenlerine değindi. Öztekin, özellikle Türkiye ekonomisinin enerjide dışa bağımlı yapısının, cari denge kanalı ile TL üzerinde baskı yarattığını söyledi. Uygulanan ekonomi politikalarında makro ihtiyati tedbirlerin ağırlığının giderek arttığını kaydeden Öztekin, makroekonomik çerçevenin yabancı yatırımcılar açısından anlaşılması zor ve kısmen caydırıcı olduğunu savundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön