12 / 05 / 2024

TL ile proje finansmanı başlıyor!

TL ile proje finansmanı başlıyor!

Şu anda Türkiye’nin dahil olduğu 1.4 milyar dolarlık projeyi hayata geçiren AIIB Başkan Yardımcısı Joachim Von Amsberg, ''Birçok ülkeden yerel para birimiyle proje finansmanı için talep var. Talebe göre bu yıl içinde TL ile proje finansmanına başlayabiliriz” dedi.



Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi kamu ve özel sektörün büyük çaplı altyapı ve kalkınma projelerine finansman sağlamak için 3 yıl önce kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), bu yıl içinde dolar yerine TL dahil yerel para birimleri ile proje finansmanı yapmayı planlıyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; şu anda Türkiye, Rusya, Hindistan ve Endonezya başta olmak üzere birçok ülkeden yerel para birimi ile proje finansmanı için talep geldiğini söyleyen AIIB Başkan Yardımcısı Joachim Von Amsberg, “Yerel para birimleri ile proje finansmanı için de kolları sıvadık. Yasal düzenleme kapsamında önemli adımlar atılması gerekiyor. Bu yıl içinde talebe göre mevcut kaynaklarımızın yanında yerel para birimi cinsinden de finansman yapmaya başlarız” dedi. Proje finansmanında yerel para biriminin kullanılmasını özellikle gelirleri de yerel para cinsinden olan altyapı projeleri için önemli bir adım olarak gördüklerini kaydeden Von Amsberg, “İlk etapta proje finansmanında yerel para kullanacağız. Orta ve uzun vadede hedefimiz yerel para cinsinden tahvil ve bono ihraçları ile kaynak yaratmak ve bu kaynakları da yine projelere aktarmak” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’YE 3 MİLYAR DOLAR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği ‘Türkiye’ye Yatırım: Daha İyi Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Altyapı’ başlıklı konferansta konuşan Amsberg, şu anda Türkiye’nin dahil olduğu 1.4 milyar dolarlık projeye yatırım yaptıklarını söyledi. Amsberg, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye 2 kıta arasındaki kilit jeopolitik konumunun yanı sıra son derece kaliteli altyapı projeleri ile dikkat çeken bir ülke. Ayrıca yeni ve son derece iyi altyapı projeleri üretme konusunda da ciddi bir potansiyele sahip. Bizim hem kurucu üyemiz hem de son dönemde iyi bir müşterimiz oldu. Şu ana kadar Türkiye’nin dahil olduğu 1.4 milyar dolarlık projeye yatırım yaptık. Türkiye’ye yönelik bir limitimiz yok ama uygun proje gelirse Türkiye’ye yatırımımızı 5 yıl içinde rahatlıkla 3 milyar dolara hatta bunun da üstüne çıkarabiliriz.”

ENERJİ BAKANLIĞI İŞBİRLİĞİ

Hükümet yetkilileri ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere Türkiye’ye 10 kişilik bir ekip ile geldiklerini kaydeden  Amsberg, şu açıklamalarda bulundu: “Amacımız Türkiye’nin gelecek dönem projelerini incelemek ve buradaki yatırım fırsatlarını değerlendirmek. Türkiye bizim hissedarımız olduğu için ayrıca Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşüp bankanın işleyişine ilişkin son durumu anlattık. Enerji Bakanlığı ile özellikle enerji verimliliği konusunda görüşmeler yaptık. Bakanlığın projelerinden çok etkilendik. Önümüzdeki dönemde bu alanda Enerji Bakanlığı ile daha fazla işbirliği yapacağız. Türkiye’de şehirleşme, yenilenebilir enerji ve ulaşım altyapı projelerine odaklanacağız.” 

35 PROJEYE 7.6 MİLYAR DOLAR

Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (AIIB), üye sayısının 93’e çıktığını ve 100 milyar dolar sermayeye ulaştığını söyleyen Joachim Von Amsberg, “Bunun 20 milyar doları altyapı projelerine aktarılacak. Şu ana kadar 35 proje için 7.6 milyar dolarlık finansman yaptık. Dünya Bankası ve EBRD gibi çok büyük bir kuruluş olmadığımız için karar verme konusunda çok hızlı hareket ediyoruz. Proje finansmanında uluslararası standartlarda hareket ediyoruz, diğer bankaların kredi vermediği projeleri biz de değerlendirmiyoruz. Ancak yapımız küçük olduğu için bunu avantaja çevirip daha az bürokrasi ile uğraşıyoruz” diye konuştu.
 


Geri Dön