Ekonomi

TMO'nun buğday alım fiyatına koyduğu sınır ortaya çıktı! Çiftçilerin alacağı para kaç lira olacak?

Çiftçilerin hasat etmeye başladığı buğdayda 2022 alım fiyatı kaç lira olacak? TMO buğday alım fiyatını açıkladı mı üreticiler tarafından merak ediliyor. Buğdayda 400 kilogramlık verime göre maliyet hesabı yapıldı. TMO'nun bu rakamı sınır olarak belirlemesi bekleniyor. İşte detaylar...Çiftçiler, Ziraat Odası Başkanlıkları ve en son Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu 'TMO'ya buğday fiyatını açıkla' çağrısı yaptı

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 2022 yılı buğday fiyatlarını kaç liradan açıklayacağı merak ediliyor. Çiftçiler, Ziraat Odası Başkanlıkları ve en son Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu 'TMO'ya buğday fiyatını açıkla' çağrısı yaptı.

TÜİK’in en son 25 Mayıs 2022 tarihinde açıkladığı tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 105, gübre fiyat endeksi yüzde 228 ise gübre türüne göre maliyetler yüzde 300-600 arasında değişiyor.

Çiftçiler bu sene TMO'dan buğday taban alım fiyatını TÜİK'in verilerine göre değil, piyasadaki reel maliyet hesabına göre yapmasını bekliyor. 

Üreticilerin TMO'dan diğer beklentileri ise alım garantisi vermesi, dünyadaki fiyatları da dikkate alarak 15’er günlük haftalık fiyat güncellemesi yapması ve çiftçiye fark ödemesi yapması şeklinde sıralandı.

Peki TMO neden alım fiyatını açıklamadı, taban fiyatta sınır rakamı kaç lira olacak? İşte detaylar..

 

"TMO KİLOGRAMDA 5-6 LİRA AÇIKLAYIP ARTIŞ YOLUNA GİDEBİLİR"

Üreticilerin maliyetleri de içine koyarak yaptığı hesaplamalara göre; 400 kilogramlık verime göre bu yıl maliyet en az 5,96 TL oldu.

Yüzde 30 çiftçi kârı ile de olması gereken fiyat 7,75 TL yani ilk buğday alım taban fiyatının en az 8 lira açıklanması durumunda çiftçi ürününden para kazanabilecek.

Öte yandan TMO'nun bu sene geçen seneki tecrübeden istifade ederek kademeli fiyat tarifesi uygulayabileceği kulislerden konuşuluyor. TMO, ayrıca yurt dışından 480 bin ton buğdayı Ağustos ayına kadar ithal edecek.

 Eski Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, "Benim kanaatim kademeli fiyat açıklanabilir. Çünkü geçen yıl hasat sonrası fiyatlar artınca devlet tepki almıştı. Muhtemelen 5 ile 6 TL kilogramdan fiyatların başlayıp aylık artışlarla gidebilir” diyerek TMO'nun bu sene izleyeceği fiyat politikasını kamuoyuna duyurdu.

 

"BUĞDAY FİYATI EN AZ 8,40 TL OLMALI"

Edirne Ziraat Mühendisleri Odası Edirne Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, buğday taban fiyatının en az 8-8,40 lira düzeyinde olması gerektiğini ifade etti.

Buğday üretiminde rekolte düşüklüğü yaşanabileceğini ve bunun 19 milyon tonun üzerine çıkmayacağını hesapladıklarını belirten Yanılmaz, şunları söyledi:

Türkiye genelinde bazı bölgelerimizde hasada yakın bir dönemde buğdayın serbest piyasada 7 bin lira/ton düzeyinde oluşan fiyatına karşın Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklamaması, bazı yörelerimizde geçen kuraklık döneminden sonra azalan rekolte ve yağışların yeterli olduğu denilmesine rağmen bir müjde olarak 20 milyon tonların üzerine yeniden çıkacağımız belirtilmesine rağmen, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki kuraklık, Şanlıurfa’da Adana’da ve birçok ilimizde yaşanan don ve dolu zararları gibi nedenlerden dolayı buğday rekoltesinin bu yılda 19 milyon tonun üzerine çıkmayacağını düşünmekteyiz.

Mayıs ayındaki enflasyon farkı ortaya çıktı! Yüzde 160'ı aştı

Kurbanlık alacaklara yeni fiyat açıklandı: 70 lira olacak artış yüzde 130

Çimento fiyatlarına zam geliyor! Son doğal gaz artışı maliyetleri yükseltti

Yumurta fiyatları arasındaki akıl almaz farklar şaşkınlık yarattı! Hükümet harekete geçti

Hükümetten çiftçilere destek ödemesi takvimi açıklandı! Banka hesaplarına yatırılacak

Piyasayı sallayan çeyrek altın fiyatı haberi! Bu veriler açıklandığında almadıysanız artık unutun