28 / 04 / 2024

TMSF Basmane Çukuru için Rekabet Kurulu'na başvurdu!

TMSF Basmane Çukuru için Rekabet Kurulu'na başvurdu!

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 19 Ocak`ta yapılan ihalede, tek katılımcı Livamina Madencilik A.Ş.`nin 80 milyon dolarlık teklif verdiği, `Basmane Çukuru`nun satışı, Fon Kurulu tarafından incelendi.



TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 19 Ocak`ta yapılan ihalede, tek katılımcı Livamina Madencilik A.Ş.`nin 80 milyon dolarlık teklif verdiği, İzmir`de `Basmane Çukuru` olarak bilinen, Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğü satışı, Fon Kurulu tarafından incelendi. Fon Kurulu, uygun gördüğü satışla ilgili nihai kararı verebilmek için Rekabet Kurulu`na başvurdu.


İzmir`de 17 yıldır çözülemeyen `Basmane Çukuru` sorununu bitirme yolunda önemli bir adım olan, projenin ilk sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu`nun itiraz ettiği Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğünü satış ihalesi sürecinde, ikinci aşama geçildi. TMSF`nin geçen 19 Ocak`ta yaptığı ihalenin ilk aşamasında, muhammen bedel olan 80 milyon dolarlık tek teklifi Folkrat Yapı Sanayi bünyesinde bulunan, Sancak ailesine ait Saya Grup`un Livamine Madencilik A.Ş. şirketi verdi.


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar`dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Proje sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ise ihaleye itiraz etti.


Sözcü


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TMSF tarafından yapılan ihalenin ardından konsorsiyum adına açıklamayı yapan ve proje ve inşa sürecine İzmirlileri dahil edeceklerini söyleyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, proje için ilk görüşmenin ünlü mimar Emre Arolat ile yapıldığını söyledi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1997 yılında ihaleyle satışı yapılan daha sonra açılan davalar nedeniyle 1999’dan bu yana tek bir çivi bile çakılmayan Dünya Ticaret Merkezi arsası TMSF’nin İstanbul’daki merkezinde geçen hafta ihaleye çıkarılmıştı. İhaleyi 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyum kazandı.


Projeyi İzmirliler seçecek


İhalenin ardından konsorsiyum adına açıklama yapan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak “İzmir’in merkezinde yer alacak bu proje için kentin sahiplerinin görüş ve destekleri çok önemli. Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir araştırma ve sosyal medya üzerinden anket yapılacaktır.”  demişti.  Satışın TMSF tarafından onaylanmasının ardından hummalı bir çalışmaya başlandı. Sancak üç yabancı iki yerli mimarlık firmasına proje hazırlatacaklarını sonra o projelerden seçtikleri 3 tanesini İzmirlilerin beğenisine sunacaklarını söylemişti. Hazırlanacak proje için ilk görüşme ünlü mimar Emre Arolat ile gerçekleştirildi.


Mesut Sancak ve Emre Arolat Folkart Towers’da bir araya geldiler. Proje hazırlanması ile ilgili ön protokol yapan ikili mimari proje çalışmalarına başlandığı müjdesini verdiler.


Folkart’ın İzmir’deki ilk projesi olan Folkart Narlıdere’nin  ve  Folkart Mavişehir’in de mimarı olan Arolat,  Narlıdere projesiyle 2010 yılında “European Residential Property Awards“ (Avrupa Gayrimenkul Ödülleri) kapsamında en iyi mimari kategorisinde  ödüle layık görülmüştü.


Varış noktası olacak


Emre Arolat Basmane Çukuru projesi için ”Kentin tam merkezindeki bu alanı ben gençliğimden beri biliyorum ve takip ediyorum. Bir yatırım unsuru olmasının yanında  İzmir  gibi aydınlık bir kente çok önemli katkılar yapabilecek çok zengin bir kamusal alan yaratmak mümkün. İzmir gibi büyük kentlerin bu anlamda karma projelere çok ihtiyacı var. Aslında bu projeler gerçek anlamda çevreci ve ekolojik nitelikleri de doğru olarak ele alındığında kentlerin hayatlarına pozitif katkılar sağlıyor. Burada oluşacak yoğunluğun iyi dağıtılması, çevredeki trafik etütlerinin iyi yapılması, oraya yaya ve araç giriş çıkışlarının doğru tanımlanması çok önemli. Proje bittikten sonra insanların sadece görmek için bile gidecekleri bir varış noktası haline geleceğini düşünüyorum. Umarım hepimizin gurur duyacağı bir projeyi ortaya çıkartırız” dedi.


Kültür, sanat, eğlencenin kalbi burada atacak


Mesut Sancak konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kültür, sanat, eğlencenin kalbinin atacağı bir cazibe merkezi oluşturmaktır. Konsorsiyum olarak ortak fikrimiz buraya Türkiye’nin yüzük taşını yapmaktır. İzmir’e gelen herkesin mutlaka görmek isteyeceği bir proje geliştirmek istiyoruz. İlk görüşmemizi Emre Arolat ile gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde projeyi hazırlatmayı düşündüğümüz diğer mimarlarla da bağlantıya geçeceğiz. Sonuçta hayata geçecek projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır” dedi.


Star/ Muammer BAŞKAN




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 19 Ocak'ta yapılan ihalede, tek katılımcı Livamina Madencilik A.Ş.'nin 80 milyon dolarlık teklif verdiği, İzmir'de 'Basmane Çukuru' olarak bilinen, Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğü satışı, Fon Kurulu tarafından incelendi. Fon Kurulu, uygun gördüğü satışla ilgili nihai kararı verebilmek için Rekabet Kurulu'na başvurdu.


İzmir'de 17 yıldır çözülemeyen 'Basmane Çukuru' sorununu bitirme yolunda önemli bir adım olan, projenin ilk sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'nun itiraz ettiği Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğünü satış ihalesi sürecinde, ikinci aşama geçildi. TMSF'nin geçen 19 Ocak'ta yaptığı ihalenin ilk aşamasında, muhammen bedel olan 80 milyon dolarlık tek teklifi Folkrat Yapı Sanayi bünyesinde bulunan, Sancak ailesine ait Saya Grup'un Livamine Madencilik A.Ş. şirketi verdi.


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Proje sahibi Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ise ihaleye itiraz etti.


İhalede ikinci aşamada 80 milyon dolarlık teklif, Fon Kurulu tarafından değerlendirildi. Fon Kurulu, yaptığı değerlendirmede satışı uygun gördü. Nihai kararı verebilmek için ise Rekabat Kurulu'na başvurdu. Rekabet Kurulu satışla ilgili şartları ve teklifi inceleyecek. İzin verirse satış yeniden Fon Kurulu'nun önüne gidecek ve son karar verilecek. Rekabet Kurulu daha önce Fon Kurulu'nun uygun gördüğü bazı satışlarla ilgili izin vermemişti. Öte yandan Güç Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu'nun açıkladığı, ihaleye yaptıkları itirazla ilgili ise TMSF cephesinden bir açıklama yapılmadı. İhale süreci normal prosüder uygulanarak devam etti.



Zaman


Haber Yeni Yüzyıl gazetesinde şöyle yer aldı;

Basmane Çukuru'nda gözler Rekabet'te

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 19 Ocak'ta yapılan ihalede, tek katılımcı Livamina Madencilik A.Ş.'nin 80 milyon dolarlık teklif verdiği, İzmir'de 'Basmane Çukuru' olarak bilinen, Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğü satışı, Fon Kurulu tarafından incelendi. Fon Kurulu, uygun gördüğü satışla ilgili nihai kararı verebilmek için Rekabet Kurulu'na başvurdu. Rekabet Kurulu satışla ilgili şartları ve teklifi inceleyecek. İzin verirse satış yeniden Fon Kurulu'nun önüne gidecek ve son karar verilecek. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Rıza Akça ve Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Proje sahibi Kemal Zorlu ise ihaleye itiraz etmişti. 

Yeni Yüzyıl



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Basmane Çukuru'nun yerine yapılacak projeye ilişkin ilk görüşme ünlü mimar Emre Arolat'la yapıldı. Mesut Sancak, sürecin her aşamasına İzmirlileri dahil edeceklerini dile getirdi

Basmane Çukuru olarak anılan alanın ihalesinin ardından proje ve inşa sürecine İzmirlileri dahil edeceklerini söyleyen Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, proje için ilk görüşmeyi ünlü mimar Emre Arolat ile yaptı. Dünya Ticaret Merkezi arsasının ihalesini 80 milyon dolarlık teklifle Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar'dan oluşan konsorsiyum kazanmıştı. Hazırlanacak proje için ilk görüşme ünlü mimar Emre Arolat ile gerçekleştirildi. Mesut Sancak ve Emre Arolat Folkart Towers'da bir araya geldiler. Proje hazırlanması ile ilgili ön protokol yapan ikili mimari proje çalışmalarına başlandığını bildirdi. Folkart'ın İzmir'deki ilk projesi olan Folkart Narlıdere'nin ve Folkart Mavişehir'in de mimarı olan Arolat, Narlıdere projesiyle 2010 yılında "European Residential Property Awards" (Avrupa Gayrimenkul Ödülleri) kapsamında en iyi mimari kategorisinde ödüle layık görülmüştü. 


CAZİBE MERKEZİ OLACAK 

Emre Arolat, Basmane Çukuru projesi için "Kentin tam merkezindeki bu alanı ben gençliğimden beri biliyorum ve takip ediyorum. Bir yatırım unsuru olmasının yanında İzmir gibi aydınlık bir kente çok önemli katkılar yapabilecek çok zengin bir kamusal alan yaratmak mümkün. İzmir gibi büyük kentlerin bu anlamda karma projelere çok ihtiyacı var. Aslında bu projeler gerçek anlamda çevreci ve ekolojik nitelikleri de doğru olarak ele alındığında kentlerin hayatlarına pozitif katkılar sağlıyor. Burada oluşacak yoğunluğun iyi dağıtılması, çevredeki trafik etütlerinin iyi yapılması, oraya yaya ve araç giriş çıkışlarının doğru tanımlanması çok önemli. Proje bittikten sonra insanların sadece görmek için bile gidecekleri bir varış noktası haline geleceğini düşünüyorum. Umarım hepimizin gurur duyacağı bir projeyi ortaya çıkartırız" dedi. Mesut Sancak ise "Amacımız tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kültür, sanat, eğlencenin kalbinin atacağı bir cazibe merkezi oluşturmak. Burayı Türkiye'nin yüzük taşını yapmak istiyoruz. İzmir'e gelen herkesin mutlaka görmek isteyeceği bir proje geliştireceğiz. Emre Arolat ile görüştük. Projeyi hazırlatmayı düşündüğümüz diğer mimarlarla da bağlantıya geçeceğiz. Sonuçta hayata geçecek projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır" dedi. 


Sabah



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi arsasının satış ihalesi TMSF tarafından onaylanınca, konsorsiyum ilk adımı attı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “İzmirlilerle birlikte karar vereceğimiz proje için ilk görüşmeyi ünlü mimar Emre Arolat ile yaptık” dedi

Kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi arsasını ihalede 80 milyon dolara alan konsorsiyum ilk adımı attı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kent merkezindeki alana yapılacak projeye İzmirlilerin karar vereceğini açıkladı. Sancak, "İzmirlilerin gurur duyacağı kültür, sanat, eğlencenin kalbinin atacağı bir cazibe merkezi oluşturmak istiyoruz. Konsorsiyum olarak ortak fikrimiz buraya Türkiye'nin yüzük taşını yapmak" dedi.  


Kültür sanat ve eğlence 


Satışın TMSF tarafından onaylanmasının ardından hummalı bir çalışmaya başlandı. Konsorsiyum adına açıklama yapan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak "İzmir'in merkezinde yer alacak bu proje için kentin sahiplerinin görüş ve destekleri çok önemli. Bu yüzden sürece onları da dahil edip hep birlikte kente yakışır bir proje ortaya çıkartmayı amaçlıyoruz. İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir araştırma ve sosyal medya üzerinden anket yapılacak" dedi. Sancak üç yabancı iki yerli mimarlık firmasına proje hazırlatacaklarını sonra o projelerden seçtikleri 3 tanesini İzmirlilerin beğenisine sunacaklarını söyledi. Hazırlanacak proje için ilk görüşme ünlü mimar Emre Arolat ile gerçekleştirildi. Mesut Sancak ve Emre Arolat Folkart Towers'da bir araya geldi. Proje hazırlanması ile ilgili ön protokol yapan ikili mimari proje çalışmalarına başlandığını belirtti.  


İzmirlilerin kararı 


Mesut Sancak "Amacımız İzmir yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kültür, sanat, eğlencenin kalbinin atacağı bir cazibe merkezi oluşturmak. Konsorsiyum olarak ortak fikrimiz buraya Türkiye'nin yüzük taşını yapmaktır. İzmir'e gelen herkesin mutlaka görmek isteyeceği bir proje geliştirmek istiyoruz. İlk görüşmemizi Emre Arolat ile gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde projeyi hazırlatmayı düşündüğümüz diğer mimarlarla da bağlantıya geçeceğiz. Sonuçta hayata geçecek projeye İzmirliler karar verecektir. Hatta anket sonuçları doğrultusunda adını da İzmirliler koyacaktır" dedi. 


Emre Arolat Basmane Çukuru projesi için "Kentin tam merkezindeki bu alanı ben gençliğimden beri biliyorum ve takip ediyorum. Bir yatırım unsuru olmasının yanında İzmir gibi aydınlık bir kente çok önemli katkılar yapabilecek çok zengin bir kamusal alan yaratmak mümkün. İzmir gibi büyük kentlerin bu anlamda karma projelere çok ihtiyacı var. Burada oluşacak yoğunluğun iyi dağıtılması, çevredeki trafik etütlerinin iyi yapılması, oraya yaya ve araç giriş çıkışlarının doğru tanımlanması çok önemli. Proje bittikten sonra insanların sadece görmek için bile gidecekleri bir varış noktası haline geleceğini düşünüyorum. Umarım hepimizin gurur duyacağı bir projeyi ortaya çıkartırız" diye konuştu.

Yeni Asır



Bu haber Yeni Gün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Basmane Çukuru" olarak da adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi ihalesinin TMSF tarafından onaylanmasının ardından hazırlanacak proje için mimarlarla görüşmelere başladıklarını bildirdi.


Ege Dünya Ticaret Merkezi ticari ve iktisadi bütünlüğü için TMSF tarafından yapılan satış ihalesinde 80 milyon dolarlık teklif veren Livamine Madencilik adına açıklama yapan Sancak, proje ve inşa sürecine İzmirlileri dahil edeceklerini söyledi.


İzmir’in merkezinde yer alan proje için kentin sahiplerinin görüş ve desteklerinin çok önemli olduğunu, bu yüzden sürece halkı da dahil etmek istediklerini ifade eden Sancak, İzmirlilerin beklentilerini tam olarak anlamak amacıyla bir araştırma ve sosyal medya üzerinden anket çalışması yapacaklarını bildirdi.


Sancak, açıklamada şu ifadelere yer verdi:


"Satışın TMSF tarafından onaylanmasının ardından hummalı bir çalışmaya başlandı. Üç yabancı, iki yerli mimarlık firmasına proje hazırlatacağız. Sonra o projelerden seçtiğimiz üçünü İzmirlilerin beğenisine sunacağız. Proje için ilk görüşmeyi ünlü mimar Emre Arolat ile gerçekleştirdik ve proje hazırlanması ile ilgili ön protokol yaptık. Önümüzdeki günlerde projeyi hazırlatmayı düşündüğümüz diğer mimarlarla da bağlantıya geçeceğiz."


İzmir'in yararına, tüm İzmirlilerin gurur duyacağı, kültür, sanat ve eğlencenin kalbinin atacağı bir cazibe merkezi oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Sancak, "Konsorsiyum olarak ortak fikrimiz buraya Türkiye’nin yüzük taşını yapmaktır. İzmir’e gelen herkesin mutlaka görmek isteyeceği bir proje geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Mimar Emre Arolat ise açıklamada proje kapsamında alanda oluşacak yoğunluğun iyi dağıtılması, çevredeki trafik etütlerinin iyi yapılması, yaya ve araç giriş çıkışlarının doğru tanımlanmasının çok önemli olduğunu belirtti.


Erolat, proje bittikten sonra insanların sadece görmek için bile gidecekleri bir varış noktası haline geleceğini düşündüğünü kaydeden Arolat, herkesin gurur duyacağı bir projeyi ortaya çıkarmayı umduğunu bildirdi.


İHALE SÜRECİ


Güçbirliği Holding ve EGS Gayrimenkul Ortaklığı tarafından 1998 yılında temeli atılan Ege Dünya Ticaret Merkezi, imar planlarına açılan davalar nedeniyle yapılamamış, EGS'nin TMSF'ye devri sonrası tamamen duran projeyle ilgili 19 Ocak'ta TMSF tarafından yapılan ihaleye Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın da ortak olduğu Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ teklif vermişti.


Yeni Gün


Geri Dön