29 / 04 / 2024

TOBB Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonu için destek verecek!

TOBB Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonu için destek verecek!

Rifat Hisarcıkloğlu, Türkiye'nin gümrük kapılarını TOBB olarak modernize ederek ihracatçılara önemli maliyet avantajı sağladıklarım belirtip, " Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonu için her türlü desteği verebiliriz" dedi.




Türkiye'de bazı gümrüklerin modernizasyonunu üstlenen TOBB Kırgızistan'a uzandı. Hisarcıklıoğlu, gümrükler için destek sözü verdi Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan İş Forumu'nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonu işine talip oldu. 


Hisarcıkloğlu, Türkiye'nin gümrük kapılarını TOBB olarak modernize ederek ihracatçılara önemli maliyet avantajı sağladıklarım belirtip, "Aynı şeyi Kırgızistan'da da yapmaya hazırız. Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonu için her türlü desteği verebiliriz" dedi. 


Bilindiği gibi TOBB, Türkiye'de 11 gümrük kapısından 6'sının modernizasyonunu (Habur, Cilvegözü, Sarp, Hamzabeyli, Kapıkule, Nusaybin) tamamladı. 5'inin (Dilucu, Halkalı, Çıldır, Esendere ve Kapıköy) ise yapımı devam ediyor. 


Konuşmasında Kırgızistan'da zengin su kaynakları olduğuna da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ülkenin hidroelektrik potansiyelinin ekonomiye kazandırılması için ortak projeler geliştirilebileceklerini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Gürcistan'da benzer çalışmayla olumlu sonuçlar aldık" şeklinde konuştu. 


Engeller çok fazla Turizm, konut ve karayolu taşımacılığı alanlarında iki ülke arasında işbirliği potansiyeli de bulunduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ancak Türk yatırımcısının önünde bazı engeller bulunduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "İki ülke arasındaki Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması yenilenmeli. AnlaşmazManas Üniversitesi tarafından Rifat Hisarcıklıoğlu'na Fahri Doktora unvanı verildi. 

Ayrıca TOBB ETÜ ve Manas Üniversitesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı. 


lıklann çözümü için tahkim mekanizması kurulmalı. Karşılıklı vizeler kaldırıldı, ancak Kırgızistan hâlâ uluslararası taşıma yapan sürücülerden vize istiyor. Bu kalkmalı. Müteahhit şirketlerimizin işi kolaylaştırılmalı. Türk işçilerinin sosyal güvenlik sorununun çözümü için Kırgızistan'la sosyal güvenlik anlaşması bir an önce imzalanmalı. 

Ayrıca çalışma izni konusunda Kırgız makamları Türk ya tınmalara gerekli kolaylığı sağlamalı." Forumda konuşan Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev de ülkede tarım, turizm, hidroelektrik ve sağlık alamnda büyük potansiyel bulunduğunu kaydetti. 



Sözcü


Geri Dön