13 / 05 / 2024

TOGG'un üretim hikayesi böyle başladı! Adım adım TOGG serüveni...

TOGG'un üretim hikayesi böyle başladı! Adım adım TOGG serüveni...

Togg, Gemlik’teki kampüsünü ilk kez otomotiv gazetecilerine açtı. Togg'un üretin hikayesi burada başlarken vatandaşlar Togg'a dair tüm detayları merak ediyor. İşte adım adım Togg serüveni...



ADIM ADIM TOGG SERÜVENİ

Togg’un Gemlik’teki üretim adımları hücre hücre alanlarda yapılıyor.  Bu hücrelerin üzerinde araçların taşınıp diğer hücreye alınmasını sağlayan mekanizmalar ve yollar bulunuyor. Gövde alanında üretim başlıyor. Sac kalıpları tesiste basılmıyor. 1-1.5 saat yakınlıktaki yerli tedarikçi Coşkunöz’den basılmış, hazır halde getiriliyor. Gövde hattındaki hücrelerde robotlar tarafından C-SUV’un sac kalıpları birleştiriliyor.  tesiste model değişimi 15 saniyede yapılabiliyor. Yani Sedan modelde piyasaya çıktığında, C-SUV üreten bant 15 saniye içerisinde Sedan üretimine hazır hale gelebilecek.

 TOGG un üretim hikayesi böyle başladı! Adım adım TOGG serüveni... 

Diğer aşaması olan boyama işlemi gövde hatları bittikten sonra yapılıyor.  Boyama bölümü salınım değerleri ile Avrupa’nın en temizi konumunda. Boyahane, 5 gr/m2’den az ‘uçucu organik bileşen’ salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değeri ile öne çıkıyor. Buradaki robotlar boya işleminin ardından hassas şekilde ölçüm yapıyor. Robot demişken tesiste toplam 250 robot çalışıyor. Fabrika, yüzde 90 otomasyonla üretim yapıyor.

Son aşama ise motaj bölümüdür. Sacları birleştirilmiş, boyası yapılmış Togg’lar bu alanda yollara çıkmaya hazır hale getiriliyor. Akıllı cihazın bataryası, camı, ekranı, koltukları vs. bu alanda takılıyor. Tesis tam kapasiteye ulaştığında, 3 dakikada 1 araç üretebilecek kabiliyete de sahip olacak.

  TOGG un üretim hikayesi böyle başladı! Adım adım TOGG serüveni... 

Son olarak aracın test edilmesi kısmı yer alıyor. Üretilen araçlar kampüsteki pistte test ediliyor. Ben de C-SUV’la piste çıkıyorum. Test ettiğim model 4 çeker versiyon. 88 kWh batarya kapasitesine sahip. 320 kW güç (430 HP) üretiyor. 0’dan 100 km’ye 4.8 saniyede çıkabiliyor. TOGG'un en ömenli kısımlarından biri  C-SUV’da 12.3 inç gösterge ekranı, 29.8 inç multimedya ekranı (Vestel) bulunması.

Örneğin, Togg TV bir ekrana, geniş açıyla aracın içini gösteren ToggCam bir ekrana, müzik uygulaması Fizy bir ekrana alınabiliyor.

Vatandaşlar Togg ile ilgili bazı soruların yanıtlarını arıyor. Merak ettiği sorular arasında en çok hangi model satacak,  model ismi olacak mı? Togg için başvuruşar nasıl olacak? Togg CEO’su Gürcan Karakaş, vatandaşların en çok merak ettiği soruları tek tek yanıtladı.


Geri Dön