23 / 12 / 2024

TOKİ 140 yeni şantiyede 120 bin kişiyi istihdam edecek!

TOKİ 140 yeni şantiyede 120 bin kişiyi istihdam edecek!

TOKİ'nin ülke genelinde özellikle sosyal konut uygulamalarına ağırlık vereceğini söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 50 bin konutu kapsayan sosyal konut projeleriyle 140 yeni şantiyede 120 bin kişiye istihdam alanı yaratılacağını açıkladı.



Toplu Konut idaresinin sosyal konut üretiminin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini ifade eden  TOKİ  Başkanı Ömer yansıtan Bulut, 50 bin sosyal konut üretiminin bu düşünce çerçevesinde ortaya çıkmış bir proje olduğunu ifade etti. 50 bin sosyal konut kuralarının 19 Ağustosta tamamlanacağını belirten Bulut, Mayıs ve Haziran aylarında 37 projede kura heyecanı yaşandığını, 18 bin 52 ailenin ev hayalinin gerçek olduğunu söyledi. Bulut, sosyal konutların vatandaşların taleplerini karşılamanın ve artan konut ihtiyacını gidermenin yanı sıra yatay mimari özellikleri ve geleneksel mahalle kültürünü tasarımlarıyla da dikkat çektiğini belirtti, Türkiye'de yapılaşmanın önemli uygulama - alanlarından biri olan kentsel dönüşümle ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan ı Bulut, idare olarak bugüne dek dönüşüm kapsamında 146 bin konutun ihalesini gerçekleştirdiklerini aktardı,

50 BİN SOSYAL KONUTLA ÖZLENEN MAHALLELER

TOKİ'nin, ağırlıklı konut hamlesini son 16 yılda gerçekleştirdiğini söyleyen Bulut, 843 bin 798 konut üretim rakamına ulaşarak 3,5 milyon vatandaşı 15-20 yıl vadelerle konut sahibi yaptıklarını belirtti. Bulut, TOKİ'nin sosyal konuta daha da ağırlık vereceğini söyleyerek, "TOKİ olarak artık sosyal konut dışında bir konut üretimi gerçekleştirmeyeceğiz. Bu doğrultuda adımlarımızı atmaya yılbaşından itibaren başladık. 5 Mart'ta Cumhurbaşkanımızın müjdelediği 50 bin sosyal konut, bu düşünce çerçevesinde ortaya çıkmış bir projedir" ifadelerini kullandı.

TOKİ Başkanı Bulut, üretime 50 bin gibi önemli bir rakamla başlanmış olmasının nedenlerinden birinin; özellikle yatay mimari, mahalle kültürünü geliştiren, doğayla bütünleşen, insanların birbiriyle kaynaşmasına zemin hazırlayan projeler üretme hedefi olduğunu vurguladı. Bulut, şöyle devam etti: "Dolayısıyla bunu 3 bin, 5 bin konutla yapmak yerine, ihtiyacı da göz önünde bulundurup beklentilere yanıt verecek 50 bin gibi ciddi bir rakamla ortaya çıktık ve sonuçlarını da almaya başladık. Artık TOKİ ile ilgili bir konudan bahsedildiğinde az katlı, mahalle kültürüne uygun projeler konuşuluyor. Dolayısıyla bu değişimin şimdiden başlamış olduğunu görüyor ve hissediyoruz. Bu bizim için mutluluk verici."


YATAY VE YEREL MİMARİYE VURGU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2023'e kadar sosyal konutta 250 bin rakamına ulaşma hedefi doğrultusunda TOKİ olarak çalışmalara başladıklarını aktaran Bulut, bu süreçte üretecekleri konutları ve gelecek planlamalarını yatay ve yerel mimari konseptteki projelerle gerçekleştireceklerinin altını çizdi.

"18 BİN 52 KONUTUN KURASI YAPILDI"

50 bin konutluk proje için başvuruların 19 Nisan'da tamamlanarak hemen sonrasında kuraların yapıldığını belirten Bulut, konut kuralarının 19 Ağustos'a kadar tamamlanacağını söyledi. TOKİ Başkanı Bulut, kuralara ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Bugün itibarıyla 37 projede 18 bin 52 konutun kurası gerçekleştirildi. 18 projede 10 bin 271 konutun ihalesi tamamlanmış ve inşaatları başlama aşamasına gelmiş durumda. Sekiz projede ise bin 686 konut projemiz ihale sürecinde. Dolayısıyla 15 binin üzerinde bir konutun kurasını yapmış, 12 binin üzerindeki konutun da ihale sürecini başlatmış ya da inşa aşamasına getirmiş bulunuyoruz."

50 bin konut projesinin maliyetinin 10 milyarın üzerinde olduğunu kaydeden Bulut, proje kapsamındaki konutların 36 ay içinde teslimlerinin gerçekleştirileceğini anımsatarak, bu süreyi 24 aya düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

EN ÇOK BAŞVURU İSTANBUL'DA

En çok başvurunun alındığı İstanbul’da dört bölgede projelerin olduğunu belirten Bulut, Kayabaşı bölgesinde 4 bin 467, Başakşehir Hoşdere'de 337, Ayazma'da 250, Tuzla Aydınlı'da 500 ve Silivri'de 685 olmak üzere toplamda 6 bin 239 konut kurasının tamamlandığını kaydetti. Bulut, toplam başvurusu sayısının 318 bin olduğunu vurguladı.

"Bu rakamı dikkate aldığımızda İstanbul'da sosyal konut ihtiyacının çok yüksek olduğu görülüyor" diyen Bulut, öncelikle bu 6 bin 239 kişilik konutun kuralarını gerçekleştirip sonrasında İstanbul'da yeni sosyal konut projeleriyle vatandaşların taleplerini karşılamaya çalışacaklarını söyledi. Bulut, 2020'de İstanbul'da dar gelirli vatandaşlar için yaklaşık 10 bin yeni konutu daha satışa sunacaklarını kaydetti.

15 BİN SOSYAL DONATI

TOKİ'nin konut üretimleri yanında sosyal donatı uygulamalarıyla ilgili de konuşan Bulut, son 16 yılda 15 bine yakın sosyal donatı ürettiklerini açıkladı. Konutlar için ihtiyaç duyulan donatılar dışında hastaneden stadyuma, karakoldan sınır duvarına, öğrenci yurtlarından okullara kadar birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Bulut, sınır duvarı çalışmalarına ilişkin şunları paylaştı: "TOKİ olarak Iğdır'dan Hakkâri'ye yaklaşık 200 kilometrelik sınır boyunca bir sınır duvarı inşa ediyoruz. Bu sınır duvarı hem buralardan gelecek terör saldırılarını hem de kaçak geçişleri önleyecek bir çalışma. Bu çalışma süratle yapılıyor, yüzde 75 seviyelerine geldik. Yine bu bölgede, Hakkâri, Van ve Ağrı bölgelerinde, karakol inşaatlarımız-vatandaşın deyimiyle kalekol inşaatlarımız- devam ediyor. Bunların da büyük çoğunluğunu bitirdik. Bu kalekollar ile sınır duvarları tamamlandığında güvenlik açısından çok önemli bir yol kat etmiş olacağız."

TİCARET VE SANAYİYE DESTEK

Yaklaşık 9 bine yakın küçük ve orta ölçekli işletme projelerinin olduğunu kaydeden Bulut, bunların 5 binden fazlasını bitirdiklerini söyledi. Aksaray'da devam eden bin 600 dükkânlık proje ile Konya'da 2 bine yakın işyerinin yer aldığı projeden bahseden Bulut, daha büyük ölçekte, fabrika niteliğindeki projelerle ilgili ise Bursa bölgesindeki sanayicilerle görüştüklerini aktardı. Bu tür iş birliği taleplerine her zaman açık olduklarını vurgulayan Bulut, fabrika ölçeğindeki projelerde TOKİ'nin güvenirliği ve hızlı iş yapabilme kapasitesinin ön plana çıktığını dile getirdi.

Artan konut ihtiyacını karşılamak için konut yapımına ağırlık verdiklerini belirten Bulut, dolaylı olarak inşaat sektörüne bağlı sanayileri geliştirdiklerini de sözlerine ekledi.

İSTANBUL'DA DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümde TOKİ olarak bugüne kadar 146 bin konutun ihalesini gerçekleştirdiklerini dile getiren Bulut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yıllık 300 bin dönüşüm konutu hedefinin 30 bininin TOKİ tarafından yapılacağını, konutların Bakanlığın hazırladığı Kentsel Dönüşüm Strateji Planı'na uygun olacağını belirtti.

TOKİ Başkanı Bulut, kentsel dönüşümün İstanbul'un birinci önceliği olduğuna işaret ederek yapı stokundaki dönüşüm zorunluluğuna dikkat çekti. İstanbul'da ilk etapta bu yıl için 14 bin 76 konut projesinin söz konusu olduğunu belirten Bulut, bu konutların bin 922'sinin ihalesini yapıp inşaatına başladıklarını, bin 771 konutun ihale tarihlerini belirlediklerini ve 10 bin 383 konutun proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Dönüşüm projelerinin ağırlıklı olarak Esenler, Gaziosmanpaşa, Üsküdar ve Kâğıthane ilçelerinde yürütüleceğini söyleyerek çalışmalarla ilgili bilgi veren Bulut, şunları aktardı: "Uzunca bir süre Gaziosmanpaşa'da hayata geçirilmeyen ya da süreci uzayan projeler vardı. Bu projeleri hayata geçirmek amacıyla Bakanımız Murat Kurum ile bölgede incelemelerde bulunduk. Gaziosmanpaşa'da 4 bin 400'ün üzerinde konutu projelendirdik, ihale aşamasına getirdik. Esenler'de ise 60 bin rezerv konut alanımız var. ilk etapta 2019 yılı içinde 5 bin konutu hayata geçireceğiz. Dolayısıyla İstanbul genelinde bu yıl için 14 binin üzerinde bir kentsel dönüşüm söz konusu. Bunun 2 bine yakınını ihale ettik, bin 700 küsurunun ise projelerini tamamlayıp ihale aşamasına getirmek üzereyiz."

GÖNÜLLÜ DÖNÜŞÜM

Bulut, kentsel dönüşümde önceliğin yerinde ve gönüllü dönüşüm olduğunu vurgulayarak vatandaşın rızası olmayan hiçbir dönüşüme başlamayacaklarını söyledi. Güngören Tozkoparandaki dönüşümle ilgili de bilgi veren Bulut, bölge sakinlerinin 38 metrekarelik köhnemiş konutlarda yaşadığını belirterek şöyle konuştu: "Vatandaşlara önce 45 metrekarelik konutlar teklif edilmiş. Bakanımız Murat Kurum'un vatandaşlarla görüşmesinin ardından yapılacak konutların en az 75 metrekare ve 2+1 şeklinde olmasına karar verildi. Hem bu bizim kültürümüz için de uygun."


Kentsel dönüşüm alanlarında toplumsal sorumluluk anlayışıyla çalıştıklarını, hak sahibi vatandaşların mağdur olmaması için büyük özen gösterdiklerini söyleyen Bulut, vatandaşların rızası olmayan hiçbir kentsel dönüşüm projesine başlamayacaklarını ifade etti. Kâğıthane'de çöken binayı hatırlatan Ömer Bulut, kısa sürede çalışmaları tamamlayarak bölgede 685 konutun projesini hazırladıklarını, vatandaşın rızasıyla yerinde dönüşümü esas alarak projeyi hayata geçireceklerini anlattı. Bulut, şöyle devam etti: "Türkiye genelinde yapmaya çalıştığımız kentsel dönüşümde esas aldığımız, vatandaşın uygun göreceği, memnun olacağı projeleri hayata geçirmek. Bunu yapmak zorundayız. İstanbulluyu üzmeden, İstanbullunun memnun kalacağı bir dönüşüme vatandaşlarımızı da dâhil ederek kentsel dönüşüm sürecini yürüteceğiz."


MİLLET BAHÇELERİ

Türkiye genelinde 32 ilde 62 millet bahçesi projesi olduğunu ve bunların iki tanesinin açılışının yapılmış olup 13'ünün inşaatının devam ettiğini aktaran Bulut, 47 millet bahçesinin projelendirme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu bilgisini verdi. Bulut, yıl içinde yedi millet bahçesinin daha bitirilmesinin planlandığına dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanımızın her şehre en az bir millet bahçesi hedefini önümüzdeki süreçte tutturacağız" dedi.

İstanbul'a millet bahçeleri projelerinde öncelik verdiklerini belirten TOKİ Başkanı Bulut, Türkiye genelinde uygulama sürecindeki 13 millet bahçesinin; Sakarya Millet Bahçesi, Eskişehir Millet Bahçesi, Elazığ Millet Bahçesi, Batman Millet Bahçesi, Samsun Millet Bahçesi, Sivas Millet Bahçesi, Bursa Millet Bahçesi,  Ankara  Akm Millet Bahçesi, Ankara imrahor Vadisi 1 'inci Etap Millet Bahçesi, Diyarbakır Dicle Vadisi Millet Bahçesi, Trabzon Avni Aker Millet Bahçesi, Trabzon Akçaabat Millet Bahçesi ve İstanbul Pendik Millet Bahçesi olduğunu söyledi.

Bu sayede İstanbul'a 12 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırılacağını dile getiren Bulut, bahçelerin; insanların rahatça gezebileceği, vakit geçirebileceği, dinlenebileceği alanlar olduğunu aktarıp millet kıraathanelerine dikkat çekerek, "Vatandaşın kütüphane olarak kullandığı, vaktini anlamlı şekilde geçirebildiği' mekânlar olan millet kıraathanelerinde gençler araştırma yapabiliyor, kitap okuyabiliyor, ortak ders çalışabiliyor ve bir koçuyu tartışabiliyor" diye konuştu.

Millet bahçeleriyle ilgili AFAD ile ortak bir proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Bulut, olası bir afet durumunda, kriz anında millet bahçelerinin toplanma mekânları olarak kullanılması için bu alanların işlevselleştirileceğini sözlerine ekledi.

TOKİ'DEN EKONOMİ VE İSTİHDAMA KATKI

TOKİ'nin yılın ilk 5 ayında gerek 50 bin sosyal konut gerek millet bahçeleri ve devam eden diğer uygulamalarla sektöre 5 milyarın üzerinde bir ödeme yaptığını belirten Bulut, yıl sonuna kadar TOKİ projeleriyle inşaat sektörüne 16 milyar TL'ye yakın kaynak aktararak ülke ekonomisine katkı sağlanacağını vurguladı: "Ekonomi ve istihdama da çok yüksek oranda katkı sunduk, yıl tüm projeler için 16 milyar liralık kaynak oluşturduk ve yılın ilk 5 ayında 5 milyar I hak ediş ödemesi yaptık."

 


Geri Dön