19 / 05 / 2024

TOKİ Bursa Doğanbey sakinlerine kentsel dönüşümde 3 kere kazandırdı!

TOKİ Bursa Doğanbey sakinlerine kentsel dönüşümde 3 kere kazandırdı!

Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe yaptığı açıklamada, "Türkiye'de Doğanbey gibi sadece yer sahiplerine en az 3 kat daha fazla kazandıran bir proje daha yapanın alnından öperim" diye konuştu



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Doğanbey Kentsel Dönüşümü’ne ilişkin, "Türkiye’de Doğanbey gibi sadece yer sahiplerine en az 3 kat daha fazla kazandıran bir proje daha yapanın alnından öperim" dedi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Altepe, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Zeki Eker’in yürütme kurulu üyeleriyle gerçekleştirdiği ziyarette, meslek odaları, akademik odalar ve sivil toplum örgütlerinin çatı kuruluşu kent konseylerinin, kentlerin gelişimi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kent konseylerinin en önemli görevlerinden birinin de toplumun kent yararına olan projeler konusunda doğru bilgilendirilmesi olduğunu vurgulayan Altepe, sivil toplum örgütlerinin de Bursa’nın marka değerinin yükseltilmesine katkı vermesi gerektiğini bildirdi.

Bursa’da çarpık yapılaşma sorununun ancak kentsel dönüşümlerle sağlanabileceğini dile getiren Altepe, kentsel dönüşümün acil bir ihtiyaç olduğunu, bu konudaki güzel uygulamaların desteklenmesi ve teşvik edilmesinin önem taşıdığını anlattı.

Doğanbey Kentsel Dönüşüm projesinin alanında ilk ve tek olduğunu, projenin hazırlanmasından 4 bin 200 hak sahibinin tek tek ikna edilmesine kadar her aşamada bulunduğunu belirten Altepe, şöyle devam etti:

"Şimdi Doğanbey konutları, ’yüksek’ diye eleştiriliyor. Bununla ilgili planlar 1991 yılının 6. ayında yapıldı. İşte Medical Park Hastanesi ve o sıradaki binalar ortada. Planlara göre o yükseklik, Ördekli Hamamı’na kadar devam edecekti. Bunu engelledik. Yüksek konutların yanına yapılan üç katlı binalarla bölgede dengeyi sağladık. Zaten bu planları biz yapsaydık uygulama, mahkemelerden dönerdi. Katların yükseltilmesine yönelik herhangi bir planlama yapmadık. Doğanbey’de ne oldu 70 bin lira değerinde yeri olan şimdi 350 bin lira değerinde daire sahibi oluyor. Yer sahipleri açısından dünyanın en şanslı dönüşümü Doğanbey’de yapıldı. Türkiye’de Doğanbey gibi sadece yer sahiplerine en az 3 kat daha fazla kazandıran bir proje daha yapanın alnından öperim."

Proje kapsamında yapılan 2 bin 740 daireden 374’ünün TOKİ, kalanların tamamının ise sadece yer sahiplerine ait olduğunu hatırlatan Altepe, şunları kaydetti:

"Orada sadece eskiden yeri olan vatandaşların dairesi var. Başka kimsenin yok. Haklarını sattılarsa bilemem. 5 metrekare arsası olana bile ev hakkı verdik. Biz o bölgedeki vatandaşları, Yunuseli, Hamitler gibi başka bölgelere kaydırıp, buraya lüks konutlar yapıp, başkalarına satmadık. Doğanbey’de, Kiremitçi’de, Tayakadın’da ve Kırcaali’de bugüne kadar oturanlar yine orada oturacaklar. Bu projenin tek kazananı yer sahipleridir. Vatandaşlar, dairelerine taşındıklarında bunu görecekler."
 

AA


Geri Dön