28 / 04 / 2024

TOKİ, dikey mimari yerine yatay mimaride konut üretecek!

TOKİ, dikey mimari yerine yatay mimaride konut üretecek!

TOKİ Başkanı M. Ergün TURAN, TOKİ’nin dikey mimari yerine, yatay mimaride ve mahalle konseptinde konutlar inşa edeceğini açıkladı. Turan, “Bütün yapılanmamızı bu yaklaşım üzerine inşa edeceğiz. Bir yıl sonra yeni projelerimizi herkes görecek” dedi.



“TOKİ, nitelikli sosyal konut üretimini artıracak” 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün TURAN, TOKİ’nin dikey mimari yerine, yatay mimaride ve mahalle konseptinde konutlar inşa edeceğini açıkladı. Turan, “Bütün yapılanmamızı bu yaklaşım üzerine inşa edeceğiz. Bir yıl sonra yeni projelerimizi herkes görecek” dedi. 2023 hedefleri doğrultusunda nitelikli sosyal konut üretimini artıracaklarını ifade eden  TOKİ  Başkanı, alt ve orta gelir düzeyine yönelik sosyal konut inşaatlarına öncelik ve ağırlık verileceğini söyledi. Turan, Anadolu’nun tarihi kentlerinde yöresel konut projelerinin yapıldığını, ilk örneklerin Mardin, Nevşehir, Kars, Şanlıurfa’da yer alacağını ifade etti. 


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün TURAN, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu’nun İstanbul’da düzenlediği “2023’e Doğru TOKİ ve Geleceğin Şehirleri” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. 


“Nitelikli sosyal konut üretimi artacak” 

TOKİ Başkanı Turan konuşmasında “Yeni Türkiye Vizyonu” doğrultusunda, nitelikli sosyal konut üretiminin arttırılacağını söyledi. “TOKİ, geride bıraktığımız yıllarda insanımıza birer yuva kurma idealiyle konut üretti” diyen TOKİ Başkanı Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Konut üretimi sosyal ve ekonomik şartlar doğrultusunda gelişir. Türkiye, 2000’li yıllardaki Türkiye değil. 2014’te milli geliri 11 bin dolar civarında bir ülke. Kendisine 2023, 2053, 2071 gibi hedefler koyan bir ülke. Dolayısıyla milli gelirin 2 bin dolar olduğu yıllar yerine, milli geliri 11 bin civarında olan bir ülke olarak konut ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalar yapmak gerekir.” 


“Alt gelir grubu konutlarına ağırlık verilecek” 

TOKİ Başkanı M. Ergün TURAN, alt ve orta gelir düzeyine yönelik sosyal konut inşaatına öncelik ve ağırlık verileceğini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da isteği bu yöndedir.” dedi. TOKİ’nin 2014 yılsonu hedefinin 40 bin konut inşa etmek olduğunu ifade eden Turan, “2015’e kadar 50 bin sosyal konutu inşallah ihale etmiş olacağız” diye konuştu. TOKİ Başkanı, vatandaşların artık sadece ev değil, yaşam alanları aradığını belirterek, “Bundan sonraki bütün yapılanmamızı bunun üzerine inşa edeceğiz. Çalışmalarımız ilerliyor; bir yıl sonra yeni projelerimizi sizler de göreceksiniz” dedi. 


“Dikey mimariden yatay mimariye geçilecek” 

Üretilecek konutlarda dikey mimariden yatay mimariye geçiş yapılacağını açıklayan Turan, “62. Hükümet’in programında da yer aldı. Bizim kadim şehirlerimiz nitelikli konutları hak ediyor” diye konuştu. 


Mahalle konseptinde konut 

TOKİ Başkanı, İstanbul Kayabaşı’nda 2 bin 800 konut kapasiteli mahalle konseptinde konut ihalesinin yapıldığını ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti; “Mahalle konseptiyle projeler yapacağız. TOKİ olarak biz şu anda en yoğun İstanbul Kayabaşı, Halkalı ve Başakşehir’deyiz. Burada güzel projeler var ama insanların bir araya gelip sosyalleşebileceği alanlar yok. İstanbul’da mahalle merkezli iki projeyi ihale ettik. Bir cadde oluşturacağız. Kafeler, camiler, spor alanları gibi sosyalleşme merkezlerinin olduğu konutlar yapacağız. Her bir binanın, insanların birbiriyle diyalog kurmasına uygun yapılandırılması sağlanacak.” 


Yöresel mimaride konut 

Anadolu’nun tarihi kentlerinde de yöresel konut projelerinin yapıldığını söyleyen M. Ergün TURAN bu projelerine Mardin, Nevşehir, Kars, Şanlıurfa gibi illerden başlanacağını ifade etti. Turan, “Nevşehir Ürgüp’te 960 sosyal konut inşa ediyoruz. Bunlar memura, işçiye hitap eden sosyal konutlar olacak. Ürgüp’ün doğal çehresine uygun yapılacak” dedi. 


“Düşük gelirliye 20 yıl vadeli konut” 

Alım gücü düşük olan alt gelir grubuna yönelik, 20 yıla kadar vadelerle konut satıldığını hatırlatan Turan, İdarenin ürettiği konutların yüzde 85’inin sosyal konutlar olduğunu ifade etti. 


“Kentsel Dönüşüm rant aracı olarak görülmemeli” 

“TOKİ 51 ilde Kentsel Dönüşüm projeleri yapıyor. Devam eden 25 bin konut Kentsel Dönüşüm kapsamında inşa ediliyor.” diyen TOKİ Başkanı, İdare tarafından 2015 yılına kadar inşa edilecek 50 bin konutun yüzde 40’ının Kentsel Dönüşüm kapsamında yapılacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel Dönüşümün asıl zor kısmı finans sıkıntısı. Ama bence bundan da sorunlu olan kısım, paydaşların rant algısı. Yani insanlar ‘Felaket gelecek bundan nasıl kurtuluruz’ diyeceğine ‘Felaket geliyor nasıl kâr ederiz’ derdindeler. Kentsel Dönüşümü zenginlik elde etme aracı olarak görmekten vazgeçmeliler. 100 metrekare dairesi olan vatandaşa 120 metrekare veriliyor. Bu da, diğer taraftaki komşularda bir beklenti doğuruyor. Bu algı yıkılmazsa süreç ilerleyemez. Acilen önce Devlet birimleri önlem almalı. Vatandaş, müteahhit, Devlet olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor.” 


TOKİ modeline yurt dışından büyük ilgi 

TOKİ’nin yurt dışında doğal afetler sonrası insani amaçlı gerçekleştirdiği çeşitli uygulamalardan da söz eden TOKİ Başkanı Turan, bu alandaki çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı: “TOKİ yurt dışından ilgi ile izleniyor. TOKİ olarak yaklaşık 90 ülke ile diyalog halindeyiz. Birkaç gün önce Afgan heyeti geldi. Ondan önce İsveç ve Fransız heyeti, TOKİ’yi ziyaret ettiler ve bizden bilgi aldılar. Yurt dışında yapmış olduğumuz işler var. Özellikle Pasifik’te ve Afrika’da... Somali’de yaptığımız işler var, inşallah yakın zamanda açılışını da gerçekleştireceğiz” 

TOKİ’nin konut üretimi ve kredilendirme dışında kamu kuruluşlarının talepleri doğrultusunda eğitim, sağlık, spor, sosyal ve kültürel tesisler de inşa ettiğinin altını çizen Turan, “Protokoller kapsamında 15 bakanlık, 27 üniversite, 14 belediye, valilikler ve diğer kurumlarla 149’u arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi protokolü olmak üzere toplam 202 protokol yapılmıştır” dedi. 


“Konutta balon iddiası doğru değil” 

Konut sektöründe talebin yavaşlaması ve stokların büyüme olasılığıyla yeni yatırımların ve dolayısıyla inşaatın ekonomiye katkısının azalabileceği ve balon oluşacağı gibi iddiaları hatırlatan Turan şunları aktardı: “Bu senaryolar doğru değildir. Hükümetimizin gündeminde özellikle Kanal İstanbul Projesi ve 3. Havaalanı gibi büyük inşaat yatırımları vardır. Ayrıca Kentsel Dönüşüm projeleri de inşaat sektörünün gelişmesini hızlandıracaktır. Bunu inşaat sektörü de böyle okumaktadır. İnşaat sektörü, gerek küresel gelişmelere gerekse ülke ekonomisindeki dalgalanmalara son derece duyarlı bir yapı sergilemektedir. Sektör, ülke ekonomisinin daraldığı dönemlerde daha yüksek bir hızla küçülmekte, ekonomik genişleme dönemlerinde ise itici güç haline gelmektedir” 


Özdemir, “Müteahhitlik sektörüne devlet desteği sağlanmalı” 

MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir de panelde, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanması durumunda Türk firmalarının çok daha büyük projelere imza atacağına dikkat çekti. Türkiye’de depreme dayanıklı yeni konut projelerinin inşa edilmesi gerektiğinin altını çizen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Aslan da, son yıllarda Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında lokomotif rol oynayan inşaat sektörünün önemini dile getirerek, “Türkiye’de hala ciddi bir konut ihtiyacı var. Bunlar inşa edilirken eskinin muhafaza edilmesi, yeni yapılan binaların huzur verici olması önemli. Karakteri olan şehirler inşa edilmeli” dedi. 


TOKİ


Geri Dön