TOKİ'den ev alma şartları nelerdir?
TOKİ konutlarının yeni sahipleri yapılan kura çekilişleri ile belirleniyor. Peki TOKİ'den ev alma şartları nelerdir? TOKİ’den konut nasıl alınır?
Geçtiğimiz haftadan bu yana devam eden kura çekilişleri ile TOKİ konutlarının yeni sahipleri belirleniyor. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, uygun ödeme koşulları ve fiyata sahip konut sahibi olmak isteyenler çekiliş sonuçlarını büyük bir merakla takip ediyor. Peki TOKİ ev alma şartları nelerdir? TOKİ'den konut nasıl alınır?.
TOKİ KURALARI PROGRAMI
İzmir Selçuk ve Ödemiş projelerinde 12 Temmuz, İzmir Aliağa projesinde 18 Temmuz, Manisa Yunusemre projesinde 19 Temmuz ve Bartın merkez projesinde 5 Ağustos tarihlerinde kura çekilişi yapılacak.
TOKİ PARA İADESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Kurada, asil ve yedek olarak hak sahibi olamayan vatandaşlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 2 (iki) iş günü sonrasında T. Halk Bankası A.Ş. yetkili Şube'lerinden geri alabiliyor.
TOKİ BAŞVURU NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?
Başvuru numarası banka ödemesi yapıldığı esnada verilen dekont üzerinde yer alıyor. Başvuru numaranızı dekont üzerinden de görüntüleyebilirsiniz.
50 BİN KONUT KURALARI MAYISTA BAŞLADI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Türkiye'nin 67 şehrinde 140 projeyle hayata geçirilen 50 bin yeni sosyal konutun kuraları 6 Mayıs 2019 tarihinde günü başladı.
Yatay mimari anlayışıyla 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon nitelikte inşa edilecek 50 bin yeni sosyal konut için 06 Mart -19 Nisan 2019 tarihleri arasında talepler toplandı.
50 bin Yeni Sosyal Konut Projesine toplam 636 bin 949 kişi başvurdu. İlk olarak 80 proje için belirlenen takvimde hak sahipliği belirleme kuraları 06 Mayıs Pazartesi günü Ankara'dan başladı.
TOKİ KURASI NASIL ÇEKİLİR?
Şehit aileleri için ayrıcalık tanınır ve bu kişiler direkt olarak konut alma hakkına sahip oluyor. sadece kura ile hangi konutta oturacakları belirleniyor. Engelli vatandaşlar için TOKİ projelerinden yüzde 5 konut ayrılmaktadır, bu konutlar üzerinde hak sahibi olacak kişiler için bir kura çekilişi yapılıyor. Kurada çıkmayan kişiler yeniden diğer çekilişlere de katılır,
Emekli olan kişiler için TOKİ projesi dahilinde bulunan konut sayısının yüzde 25'i ayrılır ve kura çekilerek bu dilim üzerindeki hak sahibi olan kişiler belirlenir ve bu kurada seçilmeyen kişiler de bir sonraki kurada yeniden çekilişe katılır.
TOKİ kurasında size konut çıkması durumunda; TOKİ idaresi tarafından size verilecek tarihlerde, kura sırasında belirlenen konut için gerekli olan ilk peşinat ödemesini yapmanız ve sözleşmeyi imzalamanız gerekiyor. Bu gereklilikleri yerine getirmemeniz durumunda TOKİ size verdiği evi iptal edecek ve yedek kura çekimlerinden birine evi devredecek. Kurada konutu almaya hak kazanan kişiler için TOKİ tarafından sadece bir kere satış sözleşmesi düzenleniyor. Bu sözleşmenin bir kere daha tekrarlanma veya başka bir TOKİ projesinde size yeni bir proje açma durumu söz konusu değildir.
TOKİ kurasından ev alma hakkı kazanan kişiler peşinat olarak alacakları konutun yüzde 10'luk kısmını ödemek zorundadırlar. 240 ay taksitli olarak sabit bir biçimde bölünen ödemeler ile konut parası tahsil edilir. Peşinat ödendikten sonraki ay ilk taksit tutarı alınır.
TOKİ'den konut almanız durumunda borçlar bitene kadar devretmeniz mümkün değildir, Konut içerisinde kuraya katılan vatandaşın oturması zorunludur, kişinin yakınlarından birinin oturduğu ya da evin kiralandığı öğrenilirse konut sözleşmesi iptal ediliyor.
Başvuru yapan kişiler gerçek olmayan beyanlarda bulunur ve TOKİ projesinden konut alma hakkı elde ederlerse; sözleşmeler fes edilir ve kişinin ödediği para masraflar içerisinden çıkarılarak kişiye faiz uygulanmadan geri verilir.
TOKİ'DEN EV NASIL ALINIR?
TOKİ; dar ve orta gelir düzeyine sahip olan kişilerin konut edinmesi için uygun fiyatlı evler tasarlayan kurum. TOKİ 81 ilde tam zamanlı olarak çalışıyor. TOKİ'nin amacı hızlı bir şekilde yükselmekte olan nüfus için gerekli konut ihtiyacını karşılamaya yönelik. TOKİ projesi; Türkiye genelinde hem uygun fiyatlı bir şekilde kişileri konut sahibi yapmayı hem de işsizlik sorununa hatırı sayılır rakamlarda etki etmeyi başardı. Peki TOKİ'den nasıl ev alınır. İşte başvuru şartları...
TOKİ EV ALMA BAŞVURU ŞARTLARI
TC vatandaşı olmak,
Başvuru yapacağınız ilin ya da ilçenin içerisinde en az 1 senedir yaşıyor olmanız ve bu yerde nüfus kaydınızın bulunması,
Daha önce TOKİ aracılığı ile konut almamış ya da kredi kullanmamış olmanız,
Birinci derece aile yakınlarının bir konut sahibi olmaması,
Maksimum 2600 geliriniz olması şartları aranıyor.
Bir aileden sadece bir başvuru gerçekleşmesi gerekiyor, TOKİ herhangi bir şekilde şans arttırmak için yapılan birden fazla başvuruyu kabul etmiyor. Şehit ve Gazi yakınlarına, engellilere özel başvuru şartları olduğu ve bu kişilere öncelik tanındığı da bilinmeli.
TOKİ EV BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
TOKİ başvurusu yaparken, değerlendirilebilmeniz için bir takım belgelere ihtiyacınız var. Bu belgelerin incelenmesinden sonra TOKİ sizi kuraya dahil eder veya dahil etmez. Nedenlerini kuruma yazdığınız bir dilekçe ile öğrenmeniz de mümkün.
Kimlik fotokopisi
Şehit yakınları için hak sahipliği belgesi,
Engelli bireyler için sağlık durumunu ortaya koyan heyet raporu,
Emekli vatandaşlar için de emekli kimlik belgesi gerekmektedir.
Bu belgeler ile TOKİ'ye gitmeniz halinde sizin için kayıt formu oluşturulur ve kuraya katılmaya hak kazanırsınız.
TOKİ'den 12 bin 200 lira peşinatla ev fırsatı!