19 / 05 / 2024

TOKİ'den Sulukuleliler'e yanıt

TOKİ'den Sulukuleliler'e yanıt

TOKİ Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş, Sulukule'de oturan vatandaşlar için Taşoluk'ta yaptırılan konutlar konusunda, devletin her türlü kolaylığı sağladığını, şu ana kadar taksidini ödeyemediği için konutu geri alınan vatandaş bulunmadığını söyledi.



Tıraş, bu vatandaşların konutlarını devir hakkı bulunduğunu belirterek, "Bu konutların taksitleri 270 liradan başlıyor. Sulukule'de kiracı olanlar, bu proje sayesinde ev sahibi oldu. Elektrik, doğal gaz, su parasını, bu vatandaşlar önceden de kendisi ödüyordu, şimdi de kendisi ödemek durumunda. Türkiye'nin neresinde otururlarsa otursunlar, apartman hayatının gerektirdiği giderleri, herkes kendi öder" dedi. Taşoluk'ta yaptırılan konutların 54 bin-81 bin lira arasında değişen fiyatlarla 15 yıl vadeli olarak, Sulukule'de kiracı olan vatandaşlara satıldığını belirten Tıraş, normalde, yenileme projesi uygulanırken sadece tapu sahipleri, ev sahiplerinin dikkate alınması gerekirken, bu projede kiracılara öncelik tanındığına işaret etti. Tıraş, bölgede, taksiti ödenmediği için geri alınan konut olmadığını, TOKİ'nin herhangi bir icra işlemine başvurmadığını söyledi.

 

620 konut üretilmesi planlandı

 

Konu ile ilgili olarak TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Fatih Belediye Başkanlığı ile 13 Temmuz 2006'da, Fatih'te Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerini kapsayan Kentsel Yenileme Projesi'ne ilişkin protokol imzalandı. Toplam 9,5 hektarlık alanı kapsayan alanda, mülkiyet tespiti, maliyet analizi yapılarak oturan vatandaşlarla görüşüldü. Yenileme avan projesinde, 7 tipte 577 konut düzenlendi. Toplamda 620 hak sahibi sayısı kadar konut üretilmesi planlandı. Ayrıca alandaki ticaret (dükkan) sahiplerine verilmek üzere 1 adet bedesten, 1 adet kervansaray otel ve konutların ihtiyacına yönelik kapalı otoparklar yapıldı. Alanda yıkım işlemlerinin 2/3;ü hak sahipleri ile uzlaşılarak tamamlandı.

 

Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'ndeki yenileme çalışmalarının 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun kapsamında yürütüldüğü belirtilen açıklamada, şu bilgiye yer verildi:

"Fatih Belediyesi ile 2006'da yapılan protokolün 10'uncu maddesindeki (Yenileme Alanı içersinde bulunan kiracı ve işgalcilerin, TOKİ'ce yapılacak değerlendirme sonucunda  TOKİ  tarafından İstanbul'un herhangi bir yerinde inşa edilen sosyal konutlarından tercihli konut alma hakları olacaktır. Bu hakkın değerlendirilmesinde işgalcilerin enkaz bedeli dikkate alınacak ve bu bedel konut fiyatından düşülerek değerlendirilecektir. Kiracı ve işgalcilerin bu haklardan faydalanabilmesi için, en az 31 Temmuz 2005 tarihinden önce bu alanda oturduğunu veya işgalinde olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. İspata ilişkin belgeler genel esaslar dahilinde değerlendirilecektir) hükmü bulunmaktadır. Bu doğrultuda Gaziosmanpaşa İlçesi Taşoluk Belediyesi sınırlarında İdaremizce 2 etapta inşa edilen toplam bin 356 konut ve sosyal donatı inşaatından, bu proje için toplam 396 adet konut stok bekletilmiştir. Bu haktan faydalanabilecek kiracı hak sahipleri Fatih Belediye Başkanlığı'nca belirlenmiş ve 1. etapta 414 hak sahibi arasından, 2. etapta 136 hak sahibi arasından konut kuraları çekilmiş ve kura sonucu çıkan bağımsız bölümlerin konut satış sözleşmeleri de hak sahiplerince imzalanmıştır."

54 bin TL'den başlıyor

 

Bu konutlardan, B tipi (3 1) 118,73 metrekare büyüklükteki dairenin ortalama fiyatı 79 bin 95 lira, F1 tipi (2 1) 81,50 metrekare büyüklükteki dairenin ortalama fiyatı 53 bin 897 lira olduğu hatırlatılan açıklamada, bu hak sahiplerinin, "bu konutlara taşınma yerine İstanbul;un başka yerlerinden konut alma istekleri" göz ardı edilmeyerek, kendilerine bir yıl beklemeden konutlarını devir edebilme hakkı tanındığı vurgulandı. Açıklamada, "Devir hakkı tanınması, hak sahiplerinin mevcut mülkiyetlerini satmak istemeleri halinde önlerine çıkacak engeli aşmak ve mağduriyeti ortadan kaldırmak amacını taşımaktadır. Bu hakkın tanınması mülkiyet devir bedelini düşürücü değil, aksine artırıcı bir etkendir" denildi.

 

Kiracılara da hak tanındı

 

TOKİ'nin belediyeler ile gerçekleştirdiği birçok projede kiracılar hak sahibi olamaz iken bu projeye özgü böyle bir hak tanınmasının "sanki kiracıların mevcut haklarının gasp edildiği, mağdur edildiği şeklinde yansıtılması"nın "maksatlı" bulunduğu belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi: " Ayrıca, site anlayışı ile yapılan ve haliyle kat maliklerinin ortak kullanım alanları ile ilgili harcanan giderlere katkıda bulunması yasal bir zorunluluk ve medeni hayatın vazgeçilmez bir gerçeğidir. Bunun dışında doğal gaz, su ve elektrik abonelik bedelleri ve kullanım giderleri de zaten mevcut yaşantısında karşısına çıkan olgulardandır." Açıklamada, proje kapsamında, birinci etapta 750 konut, 24 derslikli lise, spor salonu, kütüphane, camii ve şadırvan, ikinci etapta 606 konut, 24 derslikli ilköğretim okulu, kreş, kütüphane, camii, şadırvan ve ticaret merkezi inşa edildiği kaydedildi.

 

İlgili haber

 

Sulukuleliler Taşoluk'u terkediyor


Geri Dön