29 / 04 / 2024

Tolga Özdemir: Küçük firmalar da yeşil sertifika peşine düştü!

Tolga Özdemir: Küçük firmalar da yeşil sertifika peşine düştü!

Binalarda yüzde 20 ile 50 arasında enerji, su tasarrufu sağlayarak genel anlamda işletme giderlerinde tasarruf sağlayan yeşil bina kavramı artık küçük firmaların da ilgi alanına girdi...



Binalarda yüzde 20 ile 50 arasında enerji, su tasarrufu sağlayarak genel anlamda işletme giderlerinde tasarruf sağlayan yeşil bina kavramı artık küçük firmaların da ilgi alanına girdi. GVP Yeşil Bina Danışmanlık Yönetici Ortağı M. Tolga Özdemir, Türkiye'de yeşil bina kavramının gelişiminin Siemens, Schneider, Unilever gibi uluslararası firmaların prestijli bina projeleriyle başladığını belirterek bugün gelinen noktada yerli büyük firmalar da bu durumdan etkilendiklerini söyledi. 


Türkiye'de halen 70 binanın yeşil bina sertifikası aldığını belirten Özdemir, "Türk firmaları da merak etti ve yeşil bina yaklaşımlarının nispeten yeni bir konu olmasına rağmen projelerine katma değer katacağına inandılar. Büyük yatırımcıların ilgisiyle gelişmeye başlayan konu, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ilgisiyle gelişimini devam ettirmekte, önümüzdeki yıllarda vatandaşların konuya sahip çıkmasıyla özellikle sertifikalı konut sayısında artış olacağını ön görüyoruz" diye konuştu En fazla talep ofis binaları ile sanayiden geliyor Türkiye'de en fazla sertifika talebinin yeni ofis binaları ve yeni üretim tesislerinden geldiğini kaydeden Özdemir, bunlara ilave olarak AVM' 1er, oteller ve hastanelerin de bu sertifikaları talep ettiğini söyledi. Özdemir, son dönemde özellikle mevcut üretim tesislerinin de binalarında yaptıkları iyileştirmeleri 'yeşil bina' olarak sertifikalandırmak istediklerini kaydetti. 


Mahalle de LEED sertifikası alabilecek LEED sertifikasının sadece yeşil binaları değil mahalle ölçeğinde yerleşim alanlarını da değerlendirdiğini belirten M. Tolga Özdemir, "Bu çerçevede kentsel dönüşüm alanlarının sürdürülebilir şehircilik ilkeleriyle projelendirilmesi ve LEED Mahalle sertifikası alması mümkün. Konu henüz çok yeni olduğundan, ülkemizde henüz bu sertifikayı almış bir proje bulunmamakta. Ancak, biz bu konu hakkında saygın yatırımcıları bilgilendirmeye devam ediyoruz" dedi. 


Türkiye'de yeşil bina sertifikası denilince akla Amerikan menşeli LEED geldiğini ifade eden Özdemir, çok az miktarda ise İngiltere menşeli BREEAM sertifikası bulunduğunu söyledi. 



Dünya 


Geri Dön