27 / 04 / 2024

Toplu yapıların kadastrosu!

Toplu yapıların kadastrosu!

Şahıs topluluklarının birden çok yapı ve tesis yaparak sahip oldukları toplu yapıların kadastrosu nasıl yapılır? Yanıtı haberimizde...



Toplu yapıların kadastrosu!

Kadastro Kanunu kapsamında ele alınan toplu yapıların kadastrosu ile ilgili hükümler, kooperatif veya şirket gibi tüzel kişiliğe sahip olanları değil, şahıslara ait olan toplu yapıları kapsıyor.


Konu ile ilgili hükümler kanunun 44. maddesinde şu şekilde ele alınıyor;


Toplu yapıların kadastrosu

MADDE 44. — 

Kooperatif, şirket veya tüzel kişiliğe sahip olmayan şahıs topluluklarının birden çok yapı ve tesis yaparak sahip oldukları taşınmaz malların, kendi imar veya vaziyet planları dikkate alınarak ve gerektiğinde birleştirerek veya parçalara ayırarak, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bağımsız bölümler şeklinde tespitleri yapılır. Bunun için tüzel kişilerin genel kurullarının oy çokluğu ile geçen yönetim kurulu karan veya şahıs topluluklarında oy çokluğu ile alınan karara dayanılarak kadastro tespitleri yapılır. Bu tespitler bütün hissedarları bağlar. 


Daha evvel kadastrosu yapılmış bu gibi taşınmaz malların, tüzel kişilerin veya topluluk temsilcilerinin talebi üzerine maksada uygun hale getirmek için, ikinci defa kadastrosu yapılabilir. 


Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ortaklarına yapı yapmak amacıyla kurulmuş bulunan şirketler, genel kurullarının oy çokluğu kararıyla, yapı kooperatifleri şekline dönüşebilirler. Şirketlerin bütün hak ve yükümlülükleri kurulacak kooperatife aynen intikal eder.

 

Bu maddenin uygulanmasında, tüzel kişiler, şahıs toplulukları ile gerçek kişiler arasında yapılacak ifraz, tescil, cins değişikliği, el değiştirme, hisse değişikliği gibi hukuki işlemlerden kadastro harcı hariç, hiç bir vergi, resim ve harç alınmaz. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön