27 / 04 / 2024

Toronto'da konut satışları son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi

Toronto'da konut satışları son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi

Toronto'da konut satışları 23 senenin en az seviyesine kadar gerilerken ortalama konut fiyatı da yüzde 5,4 kadar düştüğü açıklandı. Buna göre, 2023 yılının başında Kanada’da konut rakamlarındaki yükseliş nedeni ile yabancılara satış yasaklanmıştı. İşte haberin detayları...



Toronto Bölgesel Emlak Kurulu'nun (TRREB) bugün açıkladığı veriler kapsamında, Toronto Bölgesi'ndeki konut satışları aralık ayındaki yükselişe oranla  23 yılın en düşük seviyesine gerilediği kaydedildi. 

Kanada'nın en büyük metropol bölgesindeki konut satışları 2023 yılında 65 bin 982 olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre yüzde 12,1 oranında düştü ve 2000 senesinden bu yana en düşük seviyeye kadar geriledi. Ortalama satış fiyatı da yüzde 5,4 kadar indi.

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Aylık bazda bakıldığında dason 8 ayın en yüksek konut satışı kaydedilirken konut fiyatları Mart 2023'ten bu yana en düşük seviyede olduğı kaydedildi. Öte yandan, mevsimsellikten arındırılmış satışlar için aralık ayında kasım ayına oranla yüzde 21,3 yükselerek 6 bin 52 konuta kadar ulaştı ve mayıs ayından bu yana da ilk defa artış gösterdi. Ortalama fiyatlar ise yüzde 2,5 artarak bir önceki ayki düşüşün neredeyse tamamını tersine çevirdi.

TRREB Başkanı Jennifer Pearce yaptığı açıklamada, "Yüksek borçlanma ile, gerçekçi olmayan bir mortgage yeterlilik standartları birleşince 2023 senesinde birçok hane halkı için karşılanamaz bir ev sahibi olma piyasası ortaya çıktı" dedi.

2024'TE TOPARLANMA BEKLENİYOR

Pearce, 2024 senesinde de  konut piyasasında bir rahatlama olacağını ve konut satışlarında artış beklediğini belirterek şu ifadelere yer verdi: "Bununla berabr , ufukta rahatlama görünüyor. Kredi faizlerinin 2024 yılında düşme eğiliminde olması bekleniyor. Düşük mortgage oranları nispeten dirençli bir ekonomiyle birleştiğinde bu sene konut satışlarında bir toparlanma görülecektir." Kanada Merkez Bankası, enflasyonun tahmin edildiği gibi düşmesi halinde 2024 yılında faiz oranlarını düşürme sinyali vermişti. Kanada'da politika faizi temmuz ayından bu yana 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'te tutuluyor.

Toronto da konut satışları son 23 yılın en düşük seviyesine geriledi

YABANCIYA SATIŞ YASAKLANMIŞTI

Kanada'nın en büyük kentinde konut satışları 23 senenin en az seviyesine gerilerken fiyatların beşinci ay üst üste düşerek yılı başladığı noktadan neredeyse hiç değişmeden kapattığı kaydedldi. Konut fiyatları üzerinde son dönemde görülen aşağı yönlü baskı, daha önce yaşanan konut fiyatlarındaki satıştan etkilendi.

Kanada’da hükümeti 2022’de konut fiyatlarının zirveye ulaşmasının ardından 2023'ün başında yabancılara konut satışını 2 yıl süreyle yasaklamıştı.

2024 konut sektörüne not: Konut satışlarını arttırmanın yolu konut kredi faizlerinin düşürülmesinden geçiyor!

Kanada’dan Türkiye’den ithal ettiği inşaat demirine ilişkin geriye dönük vergi değerlendirme kararı!

Şimdi de pirince zam geldi! Küresel pirinç krizi mi çıkıyor?


Geri Dön