29 / 04 / 2024

Toros Koleji'nin plan tadilatı iptalini yargı onaydı!

Toros Koleji'nin plan tadilatı iptalini yargı onaydı!

Toros Koleji'nin plan tadilatı iptalini yargı onadı. Antalya 1. İdare Mahkemesi okula yapılan tahsisi ve satışı iptal etti.



Geçen yıl Ağustos ayında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin meclis kararı ile plan tadilatını iptal etmesi sonucu kaçak duruma düşen okula CHP'li Muratpaşa Belediyesi tarafından yapılan arsa tahsisi ve satış ile dönemin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Akaydın yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi'nin plan tadilatını onamasına itiraz eden Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı dava karara bağlandı. Antalya 1. İdare Mahkemesi, 2 bin 100 metrekarelik belediye hissesinin takası ile 438 metrekarelik alanın satış yolu ile devrine yürütmeyi durdurma kararı verdi. 


YENİ PLAN YAPILMAMIŞ 

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açtığı dava sonunda Antalya 1. İdare Mahkemesi, Büyükşehir Meclisi'nin plan tadilatına yapılan itirazı uygun gördüğünü ve itiraz doğrultusunda parsellerin 'Özel Eğitim Tesis Alanı'ndan Eğitim Alanı'na dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğini yaptığı ancak davalı Muratpaşa Belediyesi'nin 1/1000 ölçekli imar planlarını yapmadığı gibi plan değişikliğine rağmen (sonrasında) dava konusu işlemin tesis edildiğini belirledi. 


HUKUKSUZ KARAR 

Antalya 1. İdare Mahkemesi Başkan İsa Yeğenoğlu, Üyeler Ülkü Köse Beyazıt ve Mehmet Altay tarafından oy birliği ile verilen kararda, yapılan işlemlerde hukuka uygunluk bulunmadığına dikkat çekildi. Kararda, "Bu davada, yapılan plan değişikliği ile anılan parselin eğitim alanına dönüştürülmesi nedeni ile özel okula satış ve takas yolunda alınan encümen kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Dava konusu edilen işlemin uygulanması halinde inşaata başlanmasının mümkün olması nedeni ile uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar doğacağı da tabidir. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi" denildi. 


CHP'LİLER SAVUNMUŞTU 

FETÖ'ye yakınlığı ile bilenen Toros Koleji ile ilgi meclisin bu kararına CHP'nin o dönemki grup sözcüsü Songül Başkaya, "Daha önce plan tadilatlarına izin verilmiş bir kurum. Eğer planlarında bir eksiklik var ise bunun yargı ile çıkarılması gerekirdi" diyerek itiraz etmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise "Özel eğitim alanına dönüştürülmesi istenen taşınmazın, alanında okula ihtiyacının olduğu ve alanın tamamının şahıslara ait olmadığı göz önünde bulundurularak alanın arsa hissedarı şahsın itirazı üzerine denetçiler denetlemiş. Vatandaşın izni olmadan arsasının üzerine okul yapılamaz" demişti. Mahkemenin kararı Türel'i haklı çıkarmış oldu. Okulun yerleşim planında izinsiz değişiklik yapıldığı gerekçesiyle 15'er gün ilk ve orta okul bölümüne Milli Eğitim Bakanlığı da kapatma cezası vermişti. 


KAÇAK DURUMA DÜŞMÜŞTÜ

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, uzun süren tartışmaların ardından 2014 yılı Ağustos ayı meclisinin devam toplantısında Muratpaşa ilçesi Meydankavağı Mahallesi'ndeki Toros Eğitim Kurumu'na ait plan tadilatına arsanın devlet okulu yapılması için bağışlayan ailenin varislerinden Ömer Kaya'nın itirazı 50 kabul oyuna karşın 32 ret oyu ile kabul edilmişti. Bu kararla 1996 yılından bu yana eğitim veren okul kaçak durumuna düşmüştü.


Sabah


Geri Dön