Torunlar AVM'deki 10 işçinin ölümü için TOKİ'ye soruşturma açılacak!
Torunlar AVM'deki 10 ölüm için TOKİ'cilere soruşturma izni çıktı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin kararında TOKİ, Torunlar AVM'nin tapuyu geç verip denetimden muaf tutmakla suçlandı.
Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, İstanbul’daki Torunlar AVM’nin inşaatında meydana gelen asansör kazasında 10 işçinin can vermesine ilişkin TOKİ’nin iki daire başkanı, iki şube müdürü ve iki uzmanı hakkındaki soruşturmama kararı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığı ortaya çıktı.
Kararda yer alan, TOKİ’ye yönelik ağır suçlamalar şöyle: Etkili müşavirlik ve kontrol hizmeti sunamadı, işin şartnamelere göre yapılıp yapılmadığına değil parseldeki emsal oranı artışına odaklanıldı. TOKİ arsa sahipliğini sürdürüp tapuyu geç devrederek şirkete yapı denetimi, vergi ve harçlar muafiyeti sağladı ve 24 saat çalışma izni çıkarılmasına neden oldu. Bu karar geçen yıl haziran ayında verildiği ve ağustosta savcılığa ulaştığı halde bugüne kadar hiçbir şüphelinin ifadesi alınmadı. Avukat Yıldız İmrek, “Yargı bakımdan da Torunlar’a karşı koruyucu yaklaşımın devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.
Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatındaki asansör, 6 Eylül 2014’te içindeki on işçiyle birlikte yere çakılmıştı. İşçiler can verirken, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının aralarında bulunduğu 25 kişi hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçu ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Bu arada TOKİ 4 No’lu Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Özdemir, İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Şeydi Karaoğlu, 7 No’lu Uygulama Şube Müdürü Ömer Caniklioğlu, 8 No’lu Uygulama Şube Müdürü Emrak Bıyıkoğlu ile uzmanlar Zuhal Dalkılıç ve Rıfat Çağal hakkında da soruşturma başlatılmıştı. Ancak TOKİ İdaresi, altı yönetici hakkında soruşturma izni vermemişti. Bu karara savcılık itiraz etmişti.
İtirazı değerlendiren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurul, altı kişi hakkındaki kararı kaldırdı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Kurul kararında TOKİ için yöneltilen suçlamaları şöyle:
* İnşaat işine yönelik müşavirlik ve kontrollük hizmetlerinde TOKİ etkili bir hizmet sunmadı.
* Müşavirlik hizmetlerinde mevcut parsele ait plan değişikliğine bağlı olarak emsal oranında yaşanabilecek artışa odaklanıldı. İşin şartnameler, sözleşme ve ekleri ile diğer belgelerde yazılı hükümlere göre yapılıp yapılmadığı konusunda müşavirlik hizmeti sunan TOKİ İstanbul 4 No’lu Uygulama Dairesi Başkanlığı etkin ve etkili bir hizmet müşavirlik hizmeti sunmadığı gibi bu hizmet 2014 yılında aksatıldı.
* İşveren çalışanları için iş ile ilgili sağlık ve güvenliği sağlamakla yükümlüyken; 27 Mart 2013’te ortaklıktan çekilen TOKİ’nin tapuyu geç devretmesi, inşaatı yapan şirkete yapı denetiminden, vergi ve harçtan muafiyet sağladı. Bu nedenle inşaatta 24 saat çalışma izni çıkarılmasına sebebiyet verildi.
İFADELERİ ALINMADI
İşçilerin avukatı Yıldız İmrek, “Bu karar TOKİ’nin sadece emsal artışına ve ranta odaklandığını, Torunlar için ayrıcalık yaratmak için arsa satış karşılığı ücretini aldığı halde bir yıl boyunca, işverenin yararlanması için göstermelik olarak arsa sahipliğini devam ettirdiğini, buna karşılık yapı denetimi ve iş güvenliği yönünden yükümlülüklerini yerine getirmediğini, ancak TOKİ’nin sahipliğinin devam etmesi sayesinde şirketin çeşitli ayrıcalıklara sahip olduğunu, bunların sonucunda yapı denetimi yetersiz kalınca kazanın meydana gelmiş olduğunu değerlendiriyor. Bu anlamda TOKİ’nin sorumluluğu açıktır” dedi.
İmrek, bu kararın 24 Haziran 2015’te çıktığını, ağustos ayında savcılığa tebliğ edildiğini, ancak o günden beri hiçbir şüphelinin ifadesinin alınıp haklarında işlem yapılmadığını söyledi
Cumhuriyet
Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan iş cinayeti davasında TOKİ yöneticileri de, sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargılanacak.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, savcılığın ve iş cinayetinde yaşamını yitiren ailelerin yaptığı itirazı kabul etti ve TOKİ yöneticileri hakkında daha önce soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı iptal etti. İş cinayetinin gerçekleştiği arsa TOKİ’ye ait. Bu durumda, TOKİ yetkilileri, denetim sorumluluğunu yerine getirmediği için haklarında “Görevi ihmal ve kötüye kullanmaktan” dolayı soruşturma ve dava açılması isteniliyor. Mahkeme aldığı kararda şu ifadelere yer verdi: “...TOKİ’nin, tapunun geç devredilmesi suretiyle, inşaatı yapan şirkete yapı denetiminden muafiyet sağladığı, vergi ve harç muafiyetinden yararlanıldığı, inşaatta kamu yararı gerekçesiyle 24 saat çalışma izni çıkarılmasına sebebiyet verildiği...”
DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ
Daha önce, TOKİ ve İş müfettişleri hakkında soruşturma açılması ve yargılanması talebi reddedilmiş, yapılan itiraz sonucunda İş Müfettişlerinin yargılanması kabul edilmişti. TOKİ yetkilileri hakkında soruşturma izni verilememesi yönündeki kararın iptal edilmesiyle birlikte, TOKİ memurları ve İş Müfettişleri’nin soruşturulması aynı dosyada yer alacak.
‘TOKİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEDİ’
Torunlar davasında işçi ailelerin avukatlarından Avukat Yıldız İmrek kararı değerlendirerek, “Bu karar hem başka iş cinayeti davalarına da yol gösterecek şekilde kamu görevlilerinin sorumluluğu noktasında önem taşıyor. Hem de, TOKİ görevlilerinin nasıl, kamu kaynaklarını bazı sermaye gruplarına rant dağıtmak için sorumsuzca kullandığını teyit ediyor. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, TOKİ’nin 1 yıl boyunca görünüşte mülkiyet sahibi olmayı sürdürerek inşaat firması Torunlar’ın yapı denetimi, vergi muafiyeti ve 24 saat çalışma izni gibi ayrıcalıklardan faydalanmasını sağladığını, buna karşılık kendi sorumluluğu gereği olarak iş güvenliği ve yapı denetimine ilişkin görevlerini yerine getirmediğini dolayısı ile asansör kazasından sorumlu olduğunu tespit ediyor.” diye konuştu.
Öte yandan, avukatlar kararı yeni öğrenmiş olsa da, kararın savcılığa ulaşmasının üzerinden 5 ay geçmiş bulunuyor. Bu süreye rağmen TOKİ memurları hakkında henüz hiç bir işlem yapılmış değil. İlk itirazı yapan savcı Hüseyin Kayıkçı’nın görev alanının değişmesinin ardından, dosya savcı İsa Dalgıç’a verilmişti. Konuyla ilgili 5 aydır hiçbir işlem yapmayan Savcı İsa Dalgıç, Gezi eylemleri sırasında, Gezi soruşturmalarını iktidarın dilediği doğrultuda yürüten, hukuk dışı gözaltı kararlarını veren 3 özel savcıdan biri.
NE OLMUŞTU?
6 Eylül 2014’te İstanbul Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasında inşaatı devam eden Torun Center’da işçileri taşıyan asansör 32. kattan düşmüştü. Asansör düşmesi sonucu 10 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetiyle ilgili Hıdır Ali Genç’in ailesi ilk tazminat davasını açmıştı.
Evrensel/ Sinem UĞURLU