28 / 11 / 2024

Torunlar GYO inşaatında çalışan Ömer Öztekin açıklama yaptı!

 Torunlar GYO inşaatında çalışan Ömer Öztekin açıklama yaptı!

Şişli'de asansörün zemine düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği şantiyede 1 aydır çalıştığını anlatan işçilerden Ömer Öztekin, 3 kez kazadan son anda kurtulduğunu söyledi.




Şişli'de asansörün zemine düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği şantiyede 1 aydır çalıştığını anlatan işçilerden Ömer Öztekin, 3 kez kazadan son anda kurtulduğunu söyledi.


Yaklaşık bir aydır kazanın yaşandığı Şişli'deki inşaatta mekanik tesisat işçisi olarak çalıştığını anlatan 28 yaşındaki Ömer Öztekin de son bir ay içinde 3 kazadan kurtulduğunu ve 45 dakika ile hayatta kaldığını anlattı. 


Zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Öztekin, "Bir baba, 2 evladını birden kaybetti. Sorumsuzluk, ihmal var. 'Onunla, bununla arkadaşlığı var, ekmeğimden olmayayım' diye işçiler gelemiyor. İşimden olayım, hiç sorun değil. Ama şurada kaybeden Yahudi, İsrailli, Ermeni de olsa sonuçta insan. Kürtü, Çerkezi de olsa insan. Şurada 3 kuruşa mı canımız emanete mi çalışıyoruz belli değil?" diye konuştu. 


Görevli polislere inşaatta ölen kişilerden birinin kendilerinin de yakını olabileceğini ve müdahale etmemesini isteyen Öztekin, "Sesimizi duyursunlar. İçeride 600 kişi var. Biri gelmedi. Olayı da büyüteceklerini sanmıyorum. Sizde sakın biber gazı falan sıkmayın" ifadelerini kullandı.


Sivil toplum kuruluşlarından protestolar


Çeşitli sivil toplum kuruluşlarını temsilen bir araya gelen gruplar, Şişli'de asansörün zemine düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği şantiyeye gelerek "çalışma koşullarını" protesto ediyor.


Gruplar, ellerinde "İş güvenliği maliyet değil, hayattır", "İş kazaları kader değildir" ve "Cinayetin sorumluları hesap verecek" yazılı dövizlerle şantiye önüne geldi. Burada bir süre bekleyen ve slogan atmaya devam eden gruptakilerden bazıları inşaata girmeye çalışınca polis tarafından müdahale edildi. 


"Dünyayı biz inşa ediyoruz. Altında biz kalıyoruz. Artık yeter" yazılı pankartın önünde grup adına açıklama yapan İnşaat İşçileri Sendikası Üyesi Remzi Yılmaz, şantiyelerde güvenlik önlemleri alınmadan "kara düzen" çalıştırıldıklarını söyledi. 


Güvenlik sorumluluğunun doğrudan Bakanlığa bağlı olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Türkiye'nin her yerinde inşaat işçisi hiçbir güvenlik önlemi olmadan çalıştırılıyor. Ağustosta şantiyelerde çalışan 40 kardeşimiz patronların karına kurban edildi. En küçük önlemler bile işçinin hayatı hiçe sayılarak alınmıyor" diye konuştu. 


Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını, bu nedenle tekrar uyardıklarını vurgulayarak şantiyelerde 12 bin denetmen açığının bulunduğuna dikkati çekti. 


İnşaatta çalışanların asansörün düşme ihtimaline karşı paraşüt ve düşme freni gibi önlemlerin bulunmadığını söylediğini anlatan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:


"Bu şantiyeye artık kan bulanmıştır. Siz burada güvenlik önlemi almazsanız, biz sizin patronluğunuza müdahale ederiz. İnşaat işçisi kardeşim, çalışırken ölmek kaderin değildir. Bu kara düzen çalışmayı sonlandırmak senin elinde."


Açıklamanın ardından dağılmayan gruplara, polis uyarıda bulunurken göstericiler ise bekleyişlerini sürdürüyor.


Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da şantiyeye gelerek incelemede bulundu, orada bekleyen göstericilerle bir süre sohbet etti.


TOMA'ların da bulunduğu şantiye önünde polis geniş güvenlik önlemi alıyor.



AA


Geri Dön