29 / 04 / 2024

Toshiba'dan nükleer santrale karşı fabrika teklifi!

Toshiba'dan nükleer santrale karşı fabrika teklifi!

Devlet Bakanı Zafer çağlayan'ın Japonya'daki temaslarında Sinop'a yapılması düşünülen ikinci nükleer santral damgasını vurdu. Santral için ilgisini daha önce açıklayan Toshiba, çağlayan'a nükleer ihalesi karşılığında Türkiye'de bir fabrika kurma teklifi y



 Devlet Bakanı Zafer çağlayan'm Hong Kong, çin ve Japonya'yı kapsayan Doğu Asya temaslarının son durağı Tokyo'da ilk gün gündem nükleer santral oldu. çağlayan'm dün ilk görüşmesi ekim ayı başında Enerji Bakanı Taner Yıldız'ı ziyaret eden ve Sinop'taki ikinci nükleer santral için teklif veren Toshiba'nın üst yönetimiyle oldu. Toshiba Başkanı Norio Sasaki, Toshiba Güç Sistemleri CEO'su Yasuharu Igarashi ve Toshiba Nükleer Enerji Sistemleri'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kiyoshi Okanura'yı kaldığı otelde kabul eden çağlayan, burada ima yoluyla 'Nükleeri verin, diğer ürünlerimizden birinin üretimi için fabrika yatırımı yapalım' teklifiyle karşılaştı.


TEKNOLOJİ YATIRIMI OLACAK
Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Toshiba yetkilileri Türkiye gibi deprem kuşağında olan Japonya'da yaptıkları nükleer santralların depreme dayanıklılığı konusunda örnekler verdi. Güvenükte dünya birincisi olduklarını anlattı. çağlayan ise Türkiye'nin ikinci nükleere teklif veren Güney Kore ile ilgili olan görüşmelerin devam ettiğini hatırlattı. Ancak Japonya'nın teknik kaynaklarının önemine dikkat çekti. Görüşmede LCD televizyon, bilgisayar ve laptop gibi ürünler de üreten Toshiba'nın bu ürün gruplarından birinde Türkiye'ye fabrika yatırımı yapması arzusunu gündeme getiren çağlayan, HP'nin yatırımını örnek gösterdi. Bunun üzerine Toshiba yetkililerinden 'Türkiye'yi izledikleri. Fabrika yatırımı yapmayı göz önünde bulunduracakları' yanıtı geldi.

çağlayan'm ikinci durağı Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata'ydı. Toshiba yetkililerinin I atıcı Yıldı/ ile görüşmelerinde kendisinden bir mektup sundukları Ohata da ülkesinin Türkiye'de nükleer santral yapımına olan ilgisini açıkladı. Ohata da deprem ve güvenlik vurgusu yaptı. Japonya'da en son yaşanan yüksek şiddetli depremde / nükleer santralın emniyet sistemlerinin devreye girerek otomatikman şalter indirdiğini anlatan Ohata, bunların 3'ünün tekrar devreye alındığını ve 4'ünün de faaliyete devam ettiğini söyledi. Yıldız'a mektubunda bu santrallardan bahsettiğini anlatan Ohata, kendisini söz konusu santralları göstermek için Japonya'ya davet ettiğini anlattı. Yıldız'ın yanıt da verdiğini söyleyen Ohata, mümkün olan ilk fırsatta ziyarete gelmek istediğini belirten bir mektup aldığını anlattı.

Gözleri fal taşı gibi açıldı
Toshiba yetkilileri ve Ohata ile görüşmesiyle ilgili gazetecilere bilgi veren çağlayan, şöyle konuştu: 'Toshiba CEO'su ve Başkan Yardımcısı'na Türkiye'yi neden ihmal ettiniz' dedim. Teşvikleri tek tek saydım. Adamın iki gözü de fal taşı gibi açıldı. Başkan yardımcısı da aynı durumdaydı. Ohata'ya da aynı bilgileri anlattım. Onun şaşkınlığı daha fazla oldu.'


Herkesnükleerisoruyor
Son dönemde yaptığı bütün ziyaretlerde nükleer konusunun açıldığını söyleyen çağlayan, 'Kanada, ABD, Hong Kong ve çin de nükleerle ilgili görüşmeler de yaptık. ABD'Iİ bazı firmalar danışmanlık yapmak istiyor' dedi. çağlayan ayrıca, Japon yetkililere THY'nin Tokyo seferlerini de haftada 7 güne çıkarmak istediğini ilettikleri bilgisini verdi.

Fıbanın yeni sahibi: Nasıl başarılı olurum
çağlayan, Nippon Keidanren'de (Japon iş Federasyonu) Japon işadamlarıyla toplantı yaptı. çağlayan, burada iki ülke arasındaki kültürel benzerliklere vurgu yaptı. Toplantıda Fiba Sigorta'yı 485 milyon TL'ye satın alan alanında dünya dördüncüsü Sompo Japan Sigorta'nın Başkanı Masatoshi şžato, 'Benzerliklere vurgu yaptınız ama kültürel farklılıklar da var. Bunun da farkında olmalıyız. Başarılı olmamız için tavsiyeleriniz nedir' diye sordu. çağlayan, 'Fiba iyi bir isim. Doğru bir tercih yapmışsınız. Hasarları ne kadar erken öderseniz, pazardan aldığınız pay o kadar büyük olur' yanıtını verdi.

Prens Mikasa'nın kızı Topkapı'nın peşinde
Türkiye'ye olan ilgisiyle tanınan ve geçmişte Kırşehir Kaman'da kazılara katılan Japon imparatoru Akihito'nun birinci kuzeni Prens Tomohito Mikasa'yla da görüşen çağlayan, 'Prens'in kızı Prenses Akika Topkapı Sarayı'nda çini ve seramik sergisi açmak istiyormuş, ilber Ortaylı da Japonya'ya geldiğinde anlatmışlar. Yardım rica ettiler' dedi.

Tanaka, Brükselyerine Türkiye'yi tercih ediyor
çağlayan'ın Japon işadamlarıyla yaptığı toplantıda ülke dışında iki tanesi ABD'de olmak üzere Güney Kore, Meksika, Brezilya ve Belçika'da fabrikaları bulunan endüstriyel soğutma sistemleri üreticisi Mayekavva'nın Başkanı Yoshiro Tanaka, 'Türkiye'ye gelecek hafta yatırım incelemesi için bir ekip yolluyorum. Ortadoğu'ya yakınlığınız ve AB pazarıyla bağlantınız önemli. Brüksel yerine Türkiye'de büyümek istiyoruz diye konuştu
Habertürk


Geri Dön