30 / 04 / 2024

Tosyalı Holding Oran fabrikasının temeli atıldı!

 Tosyalı Holding Oran fabrikasının temeli atıldı!

2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla Cezayir’de demir-çelik üretimine başlayan Tosyalı Holding, ülkedeki yatırımlarına ara vermeden devam ediyor.




2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla Cezayir’de demir-çelik üretimine başlayan Tosyalı Holding, ülkedeki yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. 250 milyon dolarlık ek yatırımla hayata geçirilen ve 15 ayda tamamlanan 2. etapta, filmaşin ve ticari profil üretimi gerçekleşecek. Özellikle KOBİ’leri desteklemeyi hedefleyen yeni tesisin yıllık kapasitesi 700 bin ton olacak ve Cezayir’in tüm ithalatını ikame edecek.


1.3 milyar dolara ulaşan 3. etap yatırımları sonucunda ise, Tosyalı Holding’in ülkedeki yatırımları 2 milyar doları aşmış olacak. İlk iki tesiste hurdadan çelik elde edilirken, yeni Entegre ‘DRI’ tesisinde demir madeninden çelik üretilecek. Bu sayede maliyetler de azaltılmış olacak.


Yeni filmaşin ve ticari profil üretim fabrikasının açılışı ile yeni entegre “DRI” Demir Çelik Tesisi’nin temel atma töreni 17 Haziran tarihinde Cezayir Basbakanı Abdelmalek Sellal’in katılımı ile gerçekleşti. Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal, yeni Entegre “DRI” Demir Çelik Tesisi’nin temel atma töreninde yaptığı açıklamada, Tosyalı Holding’in Cezayir’deki yatırımlarından duyduğunu memnuniyeti dile getirdi ve yatırımlara ara vermeden aynı hızla devam edilmesini talep etti.


Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı törende yaptığı konuşmada, 500 milyon dolar yatırımla 2013 yılında Cezayir’de üretime başlayan demir-çelik fabrikasının ulusal inşaat demiri talebinin önemli bir kısmını karşıladığını söyledi. Fabrikanın öngörülen parametreler dâhilinde, hiçbir güçlük olmaksızın işlediğini kaydeden Tosyalı, Cezayir’deki yeni yatırımların ülkenin geleceğine duyulan güvenin önemli bir göstergesi olduğunu vurguladı.


“Yeni filmaşin ve ticari profil üretim fabrikamızın açılışı ve Yeni Entegre “DRI” Demir Çelik Tesisimizin temel atma töreni, Bethioua sanayi bölgesinin hayatında açılan yeni bir gelecektir” yorumunu yapan Fuat Tosyalı, Cezayir Başbakanı Abdelmalek Sellal’in açılış törenini onurlandırmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:


“Sizlerin aramızda olmasını, Cezayir Hükümeti’nin bu ülkenin tekrar sanayileşmesinde, işbirliğine desteğinde, teknoloji ve bilgi birikimi transferinde süreklilik gösteren güçlü ilgisinin bir kanıtı olarak görüyoruz.Bu bizim için, aynı zamanda, bizi rahatlatan ve Cezayir’de daha fazla yatırım yapma inancımızı pekiştiren bir güven sembolüdür. Bugün açılışını yaptığımız bu yeni fabrikanın yapımında, bu güven, desteğiniz ve Sayın Sanayi ve Maden Bakanı ve Sayın Oran Valisi’nin desteği ve genel anlamda Hükümetinizin ve İdarelerinizin desteği bizleri cesaretlendirdi ve güçlüklerin üstesinden gelmemizi sağladı.”


KOBİ’LERİ GÜÇLENDİRECEK BİR YATIRIM


700 bin ton kapasiteli filmaşin ve ticari profil üretim fabrikasının, özellikle KOBİ’lere ve dönüşüm yapan sanayicilere adandığını söyleyen Fuat Tosyalı, şu bilgileri verdi: “Filmaşinin kullanım alanları çok çeşitli ve geniştir. Hasır çelik üretiminden, bağ teline, çivi, vida, cıvata, somun, metal fırça, dikenli tel, yay teli, ataç, kaynak teli gibi çok sayıda ürünün hammaddesi buradan gelecek.”


İTHALATIN AZALMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK


Filmaşin ve ticari profil ürünlerinin tamamıyla ithal edildiğini ve yıllık bazda ithal edilen adetlerin 1,5 milyon ton ve 2 milyon ton arası değiştiğini ifade eden Fuat Tosyalı, en verimli teknolojilerle donatılmış olan yeni fabrika ile filmaşin ve ticari profil ithalatının yüzde 45 oranında azalacağını söyledi. Tosyalı, “Bugünden itibaren işletmeye sokulacak olan yeni fabrika, ağırlıklı olarak mühendis ve teknisyenlerden oluşan 350 kişiye dolaysız istihdam yaratacaktır” dedi.


MEGA PROJE


Yeni tesisin açılışının yanı sıra, ikinci büyük bir olayı kutladıklarını söyleyen Fuat Tosyalı, temeli atılan 2,5 milyon ton çelik kapasiteli entegre “DRI” tesisi ile “Cezayir’in mega projesini” hayata geçireceklerini kaydetti. İnşaat çalışmaları 30 ay sürecek olan yeni tesisin 2017 yılı sonunda işletmeye alınması öngörülüyor. Yeni tesiste, hurda yerine, hammadde olarak demir madeni kullanılacak. Hammadde, limandan fabrikaya kadar döşenecek olan 14 kilometrelik konveyör taşıma bandı ile tesise ulaşacak.


ULUSAL EKONOMİYE ÖNEMLİ DESTEK


Bu rüya projenin gerçekleşmesi için ilgili kurumlarla çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Fuat Tosyalı, yeni entegre “DRI” tesisinin, ulusal ekonomiye önemli etkileri olacağını söyledi.


2020 senesi için öngörülen 10 milyon tonluk ihtiyacın yüzde 40’nı karşılamak için ulusal demir çelik ürünlerinde ülkeye arzın artması; ithalatların ve döviz maliyetlerinin azaltılması; ulusal katma değerin yükseltilmesi; hurda ve demir madeni gibi yerel hammaddelerin değerlendirilmesi; istihdam yaratılması ve demir çelik alanında yapılacak eğitimlerle insan kaynağının değerlendirilmesi; KOBİ’lerin kalkınmasına destek sağlanması bu etkilerin başında geliyor.


AFRİKA’NIN EN BÜYÜK DEMİR ÇELİK ÜSSÜ


Bethioua sanayi bölgesine kurulmakta olan demir çelik üssünün, Afrika’nın en büyük ve en verimlisi olacağını söyleyen Tosyalı, “Bu üs, Cezayir sanayisinin kalkınmasına adanacak” dedi. Tosyalı şunları söyledi: “İlk fabrika ve açılışını yapacağımız bu filmaşin tesisi ile bugünden itibaren 1,6 milyon ton demir çelik ürünü üretim kapasitesine sahibiz. Yeni entegre “DRI” tesisinin inşaatının 2017 senesi sonunda tamamlanmasıyla beraber, 4 milyon ton demir çelik ürününe ulaşmak için üretim kapasitesi 2,5 milyon ton arttırılacaktır. Şirket tarafından yaratılan dolaysız istihdam sayısı şu anda 1000 kişidir. Bugün filmaşin fabrikasının işletmeye sokulmasıyla beraber dolaysız istihdam sayısı 1350 kişiye ulaşacaktır. 2017 senesi sonunda, yeni entegre “DRI” tesisinin işletmeye alınması sırasında, 3 ayrı tesisi olan şirket 3250 kişiye dolaysız istihdam sağlıyor olacak. Yeni projenin yaratacağı dolaylı istihdam sayısı ise yaklaşık 15.000 kişi olarak tahmin edilmektedir.”


DEMİR MADENİ İLE MALİYET AZALACAK


Yeni entegre “DRI” tesisinin 5 Haziran 2013 tarihinde açılışı yapılan ilk çelikhane ve inşaat demiri fabrikasından farklı olduğunu söyleyen Fuat Tosyalı, şu bilgileri verdi: “İlk fabrikamız ‘DRI’ fabrikası ile donatılmamıştı. Hurda ve atık kullanıyordu. 1.250.000 ton çelik ve 900.000 ton inşaat demiri kapasitesindeydi. Yeni entegre “DRI” tesisi, daha büyük bir kapasiteye sahip olacak. Tesis, yıllık 2,5 milyon ton üretim yapabilecek ve hurdanın yerine, dolaysız olarak zenginleştirilmiş demir madeni kullanacak. Demir madeni, uluslararası pazarda daha fazla bulunabilir ve daha az maliyetlidir.”


2017’de tamamlanması öngörülen entegre tesis, dört ana fabrikadan oluşacak:


• Zenginleştirilmiş demir madenini demire dönüştürecek olan “DRI” fabrikası veya Doğrudan indirgenmiş demir fabrikası


• Demiri sıvı çeliğe dönüştürecek olan elektrikli ark ocağı;


• Sıvı çeliği kütüğe dönüştürecek olan Sürekli Döküm Makinası;


• Duruma göre inşaat demiri, filmaşin veya ticari profil ve diğer demir çelik ürünlerini elde etmek için kütükleri haddeleyecek haddehaneler.


Geri Dön