25 / 11 / 2024

Trabzon'da inşaat sektörü durma noktasına geldi!

Trabzon'da inşaat sektörü durma noktasına geldi!

Taka Gazetesi yazarı Zihni Ağırman bugünkü yazında Trabzon'daki inşaat sektörünün durumunu ele aldı. İşte o yazı...





Türkiye 15 Temmuz sürecini yaşadı. Genel ekonomi sıkışmış, Trabzon yansımalarını yaşamaya başladı. 

Her sektör kendi içinde önemlidir. 


Ama inşaat sektörü farklı ve ayrıcalıklıdır. Şunun için bir inşaat tamamlanana kadar piyasadan çimentosu, demiri, tuğlası, kapısı, çerçevesi, boyası, kaleboduru ve kilidiyle birlikte yaklaşık olarak 500 parça malı bünyesinde eritiyor. 


Birbiriyle zincirlemeyle bağlıdır. 


Yıllardır Trabzon'u inşaat sektörüyle birlikte emekli ve memur maaşları ayakta tutuyor. 

Böyle bir sürçte inşaat sektöründe faaliyet gösterenlerin alanını genişletmek onlara destek olmak, yol açmak gerekir. Maalesef biz bunu yapamadık. 


Trabzon'da her bir firmanın aylık 5 milyonun üzerinde para döndürdüğü inşaat sektörü durma noktasına geldi. 


Daireler elde kaldı, Yarım kalanlar devam edemiyor, Trabzon'u ayakta tutan inşaat sektörünün tıkanmasıyla; şehir ekonomik olarak da çökme noktasına geldi. 

Bu sektördekiler son dönemde yaşadıkları sıkıntıları bir mektupla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ulaştırmışlar. Başbakan ve Cumhurbaşkanına da aynı mektubu ulaştıracaklar. 


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na da iletmişler. Ekonominin canlı tutulması açısından gerekli olan inşaat sektörünün Trabzon' da yaklaşık üç yıldır belirsizlik halinde olması muhatapları bıktırma noktasına getirdi. 

Mektupta, Merkezi Hükümetin kredi faizlerini düşürmesi, KDV kolaylığı ve konut alımında Devlet desteği gibi çalışmaları olmasına rağmen yerel yönetimlerin bu düşüncelere uygun hareket etmemesi üzüntü vericidir denildi. 


özellikle bu şehir bir Mania planıyla birlikte iki yılını kaybetti. Bunun yanında kentsel tasarım, itfaiye ve otopark yönetmeliği konut sahiplerini canından bezdirdi. 


Yapı Sahibi-Müteahhit sözleşmelerinde bahsi geçen taahhütleri geçersiz kılınca, ekonomik çöküşler başlamış ve taraflar anlaşmazlığa düşmüştür. 


Belediyelerin ağabeyisi Büyükşehirdir. Yukarıdan sıraladığım gelişmeleri çözüme bağlamak Atom Karınca ve ekibinin işidir. 

2009 yılından itibaren Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve ekibi bu şehre ciddi hizmetler verdi; verecektir de. 


Özellikle alt belediyelerle ve STK'larla birlikte yapılacak olan istişare ve eşgüdüm Trabzon'u bu sıkıntılı sürecini açacağı gibi, Mega kent olma yolunda hedeflerine daha süratli bir şekilde devam edecektir. 


Şunu söyleyemeyiz Büyükşehir görmezden gelsin diyemeyiz Ancak 12 katlı binanın yanına istenen 9 katlı bir ruhsatın büyükşehir imar komisyonunda bekletilmesi de mantıklı olmasa gerek. 


1500 konutu kapsayan 25 imar dosyasının dört ay süreyle görüşülemeyeceği iddiası kabul edilemez. 


Trabzon TMMOB platformunun, Bakan Süleyman Soylu'ya sunduğu mektupta Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 25 İmar dosyasının (yaklaşık 1500 konut) dört ay süreyle görüşülemeyeceği ifadesi ciddi bir iddiadır. 


Gelin bu sorunu birlikte çözün. Orhan isminin kelime anlamı şehrin yöneticisi, şehrin hakimi demektir. 

Amenna Muhataplar olarak bir araya gelin. Mektuplarla bu iş çözülmez. 


Bu sorunu Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TMMOB ve müteahhitler olarak birlikte çözün.  İstanbul'un Pendik ilçesinin imarını dizayn eden Davut Çakır gibi bir isim var elinizde. 

Verin yetkiyi, bu işi çözün deyin. 


Trabzon'da yükselen müteahhitlerin imdat çığlıklarını susturun. Tıkanan şehir ekonomisinin önünü açın. 


Taka 


Geri Dön