29 / 04 / 2024

Trabzon'da Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi toplantısı yapıldı!

Trabzon'da Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi toplantısı yapıldı!

İNCELEME ve ziyaretler için dün havayolu ile Trabzon'a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen "Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi' projesinin toplantısına katıldı.



İNCELEME ve ziyaretler için dün havayolu ile Trabzon'a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen "Yatırım Adası ve Endüstri Bölgesi' projesinin toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Işık'ın yanı sıra Trabzon Valisi Abdi! Celi! Öz, AK Parti MKYK üyesi ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı M. Suat Haçısalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Koray Turan ve iş adamları katıldı.

 

TRABZON 13 YILDA BÖLGENİN ŞAHA KALKAN İLLERİNİN BAŞINDA GELİYOR 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Trabzon'un AK Parti iktidarı ile birlikte büyük bir atılım yaparak büyük mesafe aldığını söyledi. Bakan ışık, "13 yıllık süre içerisinde neredeyse 15 milyar TL yatırım almış. Trabzon adeta bölgesinin şaha kalkan illerinin başında gelirken, diğer illeri de kendisiyle birlikte şaha kaldırıyor. Trabzon'da büyük bir azim, kararlılık, özellikle üretime ve yatırıma yönelik çok büyük bir arzu ve istek var. Problem bu arzu ve isteği karşılayacak alan ve mekanımız yok. Var olan OSB'leri ki bir tanesi şu anda Türkiye'nin en güzel OSB'leriııden birisi" dedi. 


KEŞKE YATIRIM ADASINA İHTİYACIMIZ KALMASAYDI 

"Doğalgaz konusunda Türkiye'deki 23 tane organize sanayi bölgemizde ilk etapta doğalgaz getirmenin gayreti içerisindeyiz" diyen Bakan Işık, "Doğalgaz yok diye organize sanayi bölgelerine yatırımcı gelmekte zorlanıyor. Yatırımcı gelmeyince doğalgaz tüketimi oluşmadığı için doğalgaz gelmiyor. 


Bunu kırmamız gerekiyordu. Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanımız Taner Yıldız ile oturduk yoğun bir çalışma yaptık ve Arsin'in de içinde olduğu 23 sanayi bölgesine doğalgaz getirme ile ilgili bir projeyi şuanda Bakanlar kumluna getirme noktasına geldik. Seçimlerden sonra öncelikli işlerimizden birisi bu OSB'lerimize doğalgazı getirmek. Trabzon'da keşke yatırım adasına ihtiyacımız kalmasaydı. Düz ovalarımız olsaydı. Yeteri kadar sanayi alanımız olsaydı, yeteri kadar sanayi alanımız, yatırım adamız olsaydı. Ancak biliyoruz ki böyle bir alan yok. Böyle bir alanı oluşturmak zorundayız. İnşallah önümüzdeki süreçte Trabzon'da yatırım adasının hayata geçmesi ile ilgili sayın Başbakanımızın Trabzon'da verdiği sözü hayata geçimıek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bundan hiç tereddüdünüz olmasın. Bu konuyla ilgili V ',1 V rrv Çevre ve Şehircilik ve Ulaştırma Bakaıılığımızla birlikte bir an önce işin hukuki boyutunun son9uçlanması ve yatırım yapılabilir noktaya gelmesi için her türlü gayreti göstereceğiz. Ankara'nın bürokrasisi biraz ağırdır, biraz ağır işler, Trabzonlunun hızına yetişemez bunu biliyoruz ama her türlü gayreti göstereceğiz. Başta Süleyman Soylu Bey ve yeni arkadaşlarımızla hep beraber Trabzon'a bu yatırım adasının gelmesi için elimizden geleni gayreti göstereceğiz" dedi. 


VALİ ÖZ: PROJELERİ BİRLİKTELİKLE BAŞARACAĞIZ 

Trabzon Valisi Abdi Celil Öz, Arsin OSB'nin 5 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Arsin Organize Sanayi Bölgesi 500 milyon dolarlık ihracat kapasitesine sahip. Yatırım Adası projesi inşallah ilimizin havaalanı, liman ve yatırım adası aynı zaman lojistik aktarma merkeziyle beraber şehrimizin ekonomisine, gelişmesine yön verecek önemli bir projedir. Bu projede de bugüne kadar olduğu gibi hükümetimizin, Sayın Bakanımızın, milletvekillerimizin ve halkımızın birlikteliğiyle bu güzel projeleri de başaracağız" ifadelerini kullandı. 


GÜMRÜKÇÜOĞLU: TOP ŞİMDİ BAKANIMIZDA 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Yatırım Adası ile ilgili olarak bugüne kadarki noktaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek son duruma ilişkin bilgi verdi. 


Gümrükçüoğlu, "Katılımcılarımızın müracaatı ile Arsin Belediyesi meclisinde görüşülerek kabul edilip Çevre Şehircilik İl müdürlüğümüze iletmiş, müdürlüğümüz de ilgili kurumlara Trabzon Büyükşehir Belediyesi' çalışması için aynı zamanda da çevre düzeni planına ve imar planına yerleştirilmesi için büyükşehir belediyemizde çalışmalarının sürdürüldüğü dönemdeyiz. Bundan sonrası sayın bakanımın destekleri ve takibi ile birlikte yasal düzenlemenin yapılması ve yasal düzenleme sonrasında da yatırımın başlatılmasının gerçekleşmesi kalıyor. Biz size güveniyoruz" dedi. 


SOYLU: TRABZON MEDENİYETİMİZİN BİZE BÜYÜK BİR MİRASI 

AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, yapılması gerekenin Trabzon şehrini hizmetler ile bunu geleceğe taşıyacak yatırımları ortaya koymak olduğunu söyledi. Arsin'de bir hayır için bulunduklarını ifade eden Soylu "Bir güzel iş için buradayız. Ülkelerin, milletlerin, şehirlerin de tasavvurları vardır. Bizim şehrimiz ve medeniyetimizin bir incisi medeniyetimizin mirası Trabzon'umuz da Arsin'imizin de tasavvurları var. Bir taraftan Kafkasya'yı bir taraftan Ortadoğu'yu bir taraftan Balkanları bir taraftan Avrupa'yı ve bir taraftan da Afrika'ya kadar uzanan coğrafyayı birlikte kucaklayan ve bunun için de bu bölgenin cazibe merkezi olacak etrafındaki illerle birlikte Karadeniz'deki bu kalkınmayı sağlayabilecek bir Trabzon'umuz. 


Bize medeniyetimizin büyük mirası var, bu miras devam etmektedir. Bu miras Trabzon'u ticaret şehri olduğunu, bunu biz bugün yapmadık. Trabzon Limanı ile ve var olduğu haliyle zaten ticaret şehridir. Bizim bugün yapmamız gereken bu şehrin yöneticileri olarak, bunu hep birlikte geleceğe taşımak. Bu şehir bir eğitim şehri. Çünkü Osmanlı kendi evlatlarını buraya eğitim için göndermiş ve eğitim karakterleri ile bezenmştir. Bu şehir sağlık şehridir ve bu şehir doğal bir tanın şehridir. Bunu da biz gerçekleştirmedik. Bizim yapmamız gereken bu şehri hizmetlerimiz ile bunu geleceğe taşıyacak yatırımları ortaya koymaktır. Yine bu şehir bir taraftan spor şehridir. Bunu hep birlikte sağlayabilecek anlayışı ortaya koyacağız. Bunun için Yatırım Adasını bunun için yeni havalimanını Trabzon ve Giresun sınırıyla Trabzon Rize sınırından birbirini bağlayan transit olarak nitelediğimiz Güney Çevre yolunu, Erzincan Demiryolunu, Şehir Hastanesini ve bunlarla birlikte İran'da ambargo kalktıktan sonra belki de Asya'nın en büyük limanlarından biri haline gelecek. Şehrin milletvekilleri ve yöneticileri olarak hep beraber bunu geleceğe taşıyacak adımı hep birlikte ortaya koymak zorunluluğumuz var. Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. Trabzon'a hep yeni heyecanı, hep yeni katkıyı, hep yeni desteği getirmiştir. Bakanımıza minnettarız, müteşekkiriz. İnşallah bu projeleri hep birlikte gerçekleştireceğiz, şurada yaptığımız toplantının nezaketinde aynı zamanda heyecanında, inşallah yatırım adasının açılışında da insanlarımız ile birlikte olacağız. Trabzon'umuz hak ettiği çizgiyle karşı karşıya her zaman olduğu gibi 14 katrilyon yatırım yapıldı, bu şehre 13 yıllık iktidarımızda, 14 yıllık yatırımları hep beraber gerçekleştireceğiz. Değerli Bakanımıza bu projeye katkı koyan herkese bu heyecanı taşıyan Arsin belediye başkanına bu projeye birlikte bunu bekleyen Arsin'deki ve Trabzon'daki, Türkiye'deki sanayicimize teşekkür ediyorum" diye konuştu. 


HACISALİHOĞLU: PROSEDÜRLER KONUSUNDA SİYASİLERİN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ 

TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, projenin Trabzon şehrinin bir projesi olduğunu belirtti. Hacısalihoğlu, "Bölgenin projesini adım adım hayata geçirme konusunda herkesin katkısıyla bugünlere geldik ve inanıyorum ki kısa zamanda bu projeyi hayata geçireceğiz. Bu proje şehrin projesi. TTSO olarak biz de projenin bir parçasıyız. Başta valilimiz, büyükşehir belediye başkanımız, Arsin Belediye Başkanımız, TTSO, DOKA, ihracatçılar birliği, Trabzon Ticaret Borsa'sı, Esnaf Odaları Birliği bir araya gelerek bu projeleri uzun uzıın tartıştık, yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda bölgenin ülkenin kalkınması doğrultusunda böyle bir projenin hayata geçirilmesi ile ilgili son noktaya gelindiğini düşünüyoruz. Sayın Bakanımız daha önce sonuna kadar katkı vereceğini bizlere söylemişti. Bizim arzumuz bakanlık ve siyasilerle projenin formalitesinin tamamlanması noktasında bizlere yardımcı olmalarıdır. Projenin hayata geçmesi konusunda, özel sektör olarak bu konuda önemli görüşmeler yaptık. 


Yatırımcılar konusunda birkaç kişiyle görüşmemiz var, inanıyoruz ki bunlar işin en kolay tarafı olacak. Bizim şu anda siyasilerden beklediğimiz, özellikle Süleyman Bey'den bahsetmek istiyorum, bugüne kadar hep yanımızda oldu, inanıyorum ki önümüzdeki zaman içerisinde de hayata geçmesi konusunda gereğini yapacağını düşünüyoruz*" dedi. Arsin Belediye Başkanı Dr. Erdem Şen Bakan Işık'tan müjdeli haberler beklediğini söyledi. Şen, "OSB'ler için daha önce programa aldığınız OSB'lere doğal gaz getirme olayınız vardı, inşallah bu konuda bugün bir miijde alırız.Yine sizlerin sayesinde OSB'lere yapılan meslek liselerinin bir tanesini de Arsiıı'e yapıldı, inşallah bir ay içinde onu da hizmete açarız. Ve yine çevre koruma amaçlı yapılan arıtma tesisimizde inşallah bir ay içinde açılacak" dedi. 


SAKARYA BÖLGEMİZE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK 

Arsin OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Ali Sakarya, Arsin OSB'nin Trabzon'un önemli bir açığını kapattığını belirterek, "Bin 500'ü kadın, 5 bin kişilik istihdamı, 400 milyon dolarlık ihracatı, 20 milyon dolarlık ihracatı, tamamlanmış alt yapı ve üst yapı hizmetleri ile Kuzey'in parlayan yıldızıdır. Bizler OSB yöneticileri olarak arıtma tesisini tamamlayıp faaliyete geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. İnşaatı devam eden mesleki ve teknik eğitim merkezinin biran önce hayata geçmesi sizlerin sayesinde sanayinin ihtiyacı olan nitelikli elemanlar yetiştirmesi bizler için hayati önem taşımaktadır" diye konuştu. Bakan Işık'a konuşmasının ardından Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen tarafından Arsin Halk eğitim kursiyerleri tarafından yapılan Allah lafzının yazılı olduğu bir tablo hediye edildi. Bakan ışık, daha sonra Gümüşhane'ye hareket etti. 


Karadeniz'den Günebakış


Geri Dön