29 / 04 / 2024

Trabzon'da 'Yatırım Adası' kurulacak!

Trabzon'da 'Yatırım Adası' kurulacak!

Trabzon'da önümüzdeki iki yıl içerisinde büyük yatırım projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. TTSO Başkam Suat Hacısalihoğlu: 'Yatırım Adası' projemiz var. Bu endüstri bölgesine bilişim ağırlıklı uluslararası şirketleri çekmeyi hedefliyoruz" diyor.



Trabzon'da önümüzdeki iki yıl içerisinde büyük yatırım projelerinin hayata geçirilmesi planlanıyor. 300 milyon Euro yatırımla Uzungöl'de kayak merkezi kurulacak. Açılacak kongre merkeziyle önemli fuarlara ev sahipliği yapılacak. TTSO Başkam Suat Hacısalihoğlu, "Bir de 'Yatırım Adası' projemiz var. Bu endüstri bölgesine bilişim ağırlıklı uluslararası şirketleri çekmeyi hedefliyoruz" diyor. 


Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş kentlerinden Trabzon, önemli yatırım projelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Toplam 8 bin şirketin faaliyet gösterdiği Trabzon, 2015 yılında 1,5 milyar dolarlık ihracat ve 100 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Son yıllarda gerek Arap ülkelerinden gelen turist sayısındaki artış, gerek kentin turizm ve sanayi potansiyeli gibi nedenlerle birçok yatırım projesi kentte başlamak üzere. 


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, kentin kış aylarındaki turizm potansiyelini artırmak hedefiyle 10 bin m2'lik fuar alanına sahip bir kongre merkezi kurulacağını söylüyor. Hacısalihoğlu, 300 milyon Euro yatırımla Uzungöl'de bir kayak merkezi kurulması için de yabancı yatırım gruplarıyla görüşmelere başladıklarını belirtiyor. Hacısalihoğlu, "Ayrıca bir de 'Yatırım Adası' projemiz var. Bu endüstri bölgesini 2 bin dönümlük arazide kuracağız. Uluslararası yatırımcıları bu bölgeye çekeceğiz" diyor. Suat Hacısalihoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı: 


Trabzon son yıllarda özellikle Arap turistlerin oldukça ilgisini çekmeye başladı. Bu kapsamda turizme yönelik ne gibi projeleriniz bulunuyor? 


Trabzon ile ilgili ekonominin gelişmesi doğrultusunda sürekli projeler üretiyoruz. Bu projelerin geliştirilmesinde özellikle turizm, sanayi yatırımları doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bölgede artan turizm talebi doğrultusunda otel yatırımları ön plana çıktı. Trabzon'da toplamda 440 civarında tesis, 20 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bunlar yeterli olmadığı için geleceğe dönük turizm için alternatifler yaratmaya çalışıyoruz. 


Ne gibi alternatifler var? 


Özellikle kongre turizminin gelişmesi doğrultusunda stratejik planımız var. 2 bin kişi kapasiteli, 10 bin metrekarelik fuar alanı bulunan bir kongre merkezi inşa etmeye hazırlanıyoruz. Bunun yanında kongre merkezinin çevresinde 2 bin yatak kapasitesine ulaşan oteller bölgesi de oluşturacağız. Bunun temelini bu ay içerisinde atacağız. Yazın çok canlı olan turizmi kışın da aynı şekilde dinamik tutmayı hedefliyoruz. 


Projenin ne zaman tamamlanması planlanıyor? 


Yaklaşık 1,5 yıl içerisinde tamamlanacak. Projenin yapımını Dubaili Armada Group üstlendi. Bunun yanında başka projelerimiz de olacak. 

Ayrıca kış turizmini canlandırmak için Uzungöl'de bir kayak merkezi projesini hayata geçireceğiz. 


Trabzon'u bir kayak merkezi mi yapmaya hazırlanıyorsunuz?

 

Evet. Burada yatak kapasitesi oldukça yüksek. Uzungöl'de yaklaşık 8 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Burası yazın dört ayı dolu, hedefimiz bunu yılın tamamına yayabilmek. Tamamlandığında 300 milyon Euro'luk bir proje olacak. Bunun için yabancı yatınmcılarla görüşüyoruz. Ayrıca kırsal kesimde yaylalarda turizm tesisleri kurulması konusunda odamıza talepler gelmeye başladı. Kruvaziyer turizmi konusunda da çalışmalarımız tamamlanmak üzere. 


Kruvaziyer turizmini canlandırmak için neler yapılması düşünülüyor? 


Geçmişte Trabzon kruvaziyer turizmi konusunda oldukça aktifti. 

Kruvaziyer turizmiyle tarihi yerleri gezen turistler geliyordu. Bu da şehrimize büyük bir katkı sağlıyordu. 

Türkiye'nin tüm sahillerinde kendi kruvaziyer gemilerimizle turizmi geliştirmek hedefiyle birçok farklı şehirden oda başkanıyla görüşmeler yaptık. Türkiye'nin sahillerindeki turizmi ancak kendi gemilerimizle geliştirebiliriz önermesinden yola çıkarak çalışmalara başlayacağız. Türkiye'de son yıllarda kruvaziyer turizminde bir durgunluk yaşanıyor. Bunun nedeni artık her ülkenin kendi ekonomisini güçlendirmek adına, turistleri kendi kıyılarında tutmaya çalışmasından kaynaklanıyor. 


3 milyon Arap turist hedefliyoruz"

 Trabzon'daki Arap turizm potansiyelini değerlendirir misiniz? 


Araplar bölgemize yaklaşık altı yıldır geliyor. Bu konuda her geçen yıl artan bir talep söz konusu. Gelen Araplar önce daire, sonra da arazi almaya başladılar. Arazilerin üzerine kendi konutlarını inşa ediyorlar. Hatta bir arada yaşamak adına site alanlar bile var. Arapların aldığı toplam kayıtlı konut sayısı bin 500'e ulaştı. Geçtiğimiz yıl Karadeniz Bölgesi'ne Arap ülkelerinden 500 bin turist geldi. Kişi başına ortalama 3 bin dolar harcama yapıyorlar. Bizim hedefimiz 3 milyon Arap turisti tüm Karadeniz Bölgesi'ne çekmek. Avrupalı turistlere yönelik de çalışmalarımız var. Örneğin Sümela Manastırı Unesco'da yedek listede bekliyor. Trabzon'da Bizans, Roma, Selçuklu gibi birçok medeniyetten izler görebilirsiniz. Bu kapsamda Japon turistleri de tarih turizmi kapsamında bölgemize çekmeyi hedefliyoruz. 


Çözüm önerileriniz neler? 


Karadeniz Kruvaziyer Platformu adıyla bir oluşuma gittik. Yedi ülke yedi kültür' projesiyle gemilerimizle yerli ve yabancı turisüere önce Karadeniz sahillerini gezdireceğiz. Ardından da Karadeniz Havzası'nda yer alan başka ülkelerin sahillerinde yine kendi gemilerimizle kruvaziyer turizmi başlatacağız. 


Türkiye son yıllarda sağlık turizmiyle ön plana çıkıyor. Bu konuda sizin çalışmalarınız bulunuyor mu? 


Evet. Bu konuda devlet destekleri de var. Özelikle yurtdışından gelen yabancı turistlere yönelik olarak çevre ülkelerde tanıtım faaliyetlerine başladık. Ayrıca spor turizmi konusunda çalışmalarımız var. Ağırlıklı olarak futbol olmak üzere sporcuların Trabzon'da kamp yapmaları için Karadeniz'de yer alan ülkelerle görüşmelere başladık. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte spor turizmini de tüm bölgeye yaymayı hedefliyoruz. 



Peki sanayi anlamında yatırımlar planlanıyor mu? 


Trabzon'da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısı üçe ulaştı. Bunlar tamamen dolu. Dördüncü OSB'nin çalışmaları sürüyor. OSB'ye gelmek için 100'ün üzerinde sanayiciden talep var. Bunun dışında sanayi bölgesi olarak Yatırım Adası' projemiz var. Bu endüstri bölgesini deniz dolgusu üzerine 2 bin dönümlük arazide kuracağız. Uluslararası yatırımcıları bu bölgeye çekeceğiz. Trabzon'a 15 kilometre mesafede olacak, özellikle yeşil sanayi dediğimiz yatırımların gelmesini hedefliyoruz. Bilişim ağırlıklı şirkeder olacak. Burada Ar-Ge ve inovasyon merkezi de kuracağız. İki yıl içerisinde bu bölgeyi hayata geçireceğiz. 


Ekonomist


Geri Dön