Trafik sigortasında primler Haziran'da yüzde 3,25 artacak!
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında Haziran'da yapılacak azami prim artışını yüzde 3,25 şeklinde duyurdu. İşte ayrıntılar...
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası (zorunlu trafik sigortası) primlerinin artış oranının belirlendiği genelge yayımladı.
Söz konusu genelgede "Madde 1-14/07/2007 tarih 26582 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yönetmeliğin geçici 11. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 2024 yılı mayıs ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan azami primler, 2024 yılı haziran ayı için yüzde 3,25 yükseltilerek uygulanır" ifadeleri yer aldı.
SEDDK tarafından, 1 Mayıs itibarıyla hasar maliyet endeksi uygulamasını devreye alındı.
Zorunlu trafik sigortasında prim artışı, her ay endeksi oluşturan asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri göz önüne alınarak bulunuyor.
Bunların yanı sıra, geçtiğimiz günlerde açıklanan Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, Türkiye'de trafik sigortası güvencesinde bulunan araç sayısı Mart sonu itibarıyla 23,3 milyonu aştı.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerinden derlenen bilgilere göre, kara yollarında yaşanabilecek olası kazalarda, karşı tarafta oluşan zararların karşılanmasını sağlayan zorunlu trafik sigortası poliçe adedi 23 milyon 344 bin 19 olarak gerçekleşti. Bu rakam Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon 367 bin 254 aracın yüzde 79,5'ini meydana getirdi.
Sürücülerin kendi araçlarını sigorta koruması altına alan ve isteğe bağlı olarak yapılan kaskoda ise poliçe sayısı mart sonunda 7 milyon 393 bin 420, sigortalılık oranı yüzde 25,18 şeklinde belirlendi.
Ayrıca, rakamlara göre trafiğe kayıtlı araçların 6 milyon 23 bin 235'inin zorunlu trafik sigortası olmadığı tespit edildi.
Son yıllarda yedek parça fiyatlarındaki artış, bedeni hasarları ve işçilik ücretini etkileyen asgari ücret ve değer kaybı maliyetlerine doğrudan etki eden araç bedellerindeki yüksek değişim sigorta şirketlerinin trafik sigortası hasar maliyetlerini önemli ölçüde etkiledi.
Araçların daha teknolojik üretilmesi, onarım maliyetlerindeki artış nedeniyle dosya başına ödemelerde yükselişe yol açtı. Sigorta şirketlerinin 2023'ün ilk çeyreğine göre ödedikleri hasar bedeli yüzde 112 artışla 24,8 milyar liraya yükseldi.
Adalar'da satılık ev patlaması! Her sokakta en az bir ilan var!
Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu!
Emeklilere kira desteği ve TOKİ projelerinde yüzde 50'lik pay! Resmen Meclis'e geldi!