09 / 05 / 2024

Trilyon dolarlık şirketlerin merkez üssü artık Türkiye!

Trilyon dolarlık şirketlerin merkez üssü artık Türkiye!

Krizde bile büyümeye devam eden Türkiye, dünya şirketlerinin gözdesi oldu. Coca Cola'dan Pepsi'ye, Microsoft'tan Intel'e, Pfizer'den Volvo'ya kadar global devler, Türkiye ofislerini 'bölgesel merkez' yaptı...




KÜRESEL krizde, 'güvenli liman' profili çizerek kredi derecelendirme kuruluşlarından övgü alan Türkiye, dünya devlerinin merkez üssü oldu. Çok sayıda uluslararası firma, Türkiye'deki ofislerini 'bölgesel merkez' haline dönüştürdü. Onlarca ülkedeki yatırımlar, Türkiye üzerinden koordine ediliyor. Türkiye pazarına büyük sermayelerle giriş yapan uluslararası şirketlerin başında ise Almanlar geliyor. 


GÜVEN ETKİLİ OLDU 

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü (KDK), Türkiye'deki uluslararası yatırımları mercek altına alırken, şu tespitler öne çıktı: Uluslararası sermayeli dev şirketlerin yatırım merkezi olarak Türkiye'yi tercih etmelerinin sebepleri incelendiğinde, Türk ekonomisine yönelik artan güven ilk sırada yer alıyor. 2012 yılı Doğrudan Yabancı Yatırım Güven Endeksi'nde Türkiye, dünya sıralamas ında 13'üncü oldu. Bu sıralamadan sadece 2 yıl önceki 2010 yılı Endeksi'nde ise Türkiye 23. sırada yer alıyordu. 



Trilyon dolarlık şirketlerin merkez üssü artık Türkiye!



ALMAN FİRMALARININ GÖZDESİ

Türkiye pazarına büyük sermayelerle giriş yapan uluslararası şirketlerin menşeine bakıldığında, 5 bin 338 şirketle en çok yatırımın Almanya merkezli şirketlerden kaynaklandığı ortaya çıkıyor. Türkiye'de en çok yatırım yapan şirketlerin bulundukları ülke sıralamasında Almanya'yı, 3 binin üzerinde şirketi bulunan İran ile 2 bin 516 şirketle İngiltere izliyor. 


34 BİN YABANCI ŞİRKET BULUNUYOR 

Türkiye'nin dört bir yanında faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin sayısı bugün 34 bin 94'e ulaştı. Bu sayı 2002'de 5-6 bin seviyesindeydi. Son 10 yılda Türk ekonomisine artan güvene paralel olarak Türkiye'de yerleşik bulunan uluslararası sermayeli şirket sayısı 6 katına çıktı. 


COCA COLA, 34 ÜLKEYE TÜRKİYE'DEN ULAŞIYOR

BAŞTA Coca Cola, GE Healthcare, Microsoft, Intel ve Unilever olmak üzere çok sayıdaki dev şirket Türkiye ofislerini bölgesel merkez yaptı. Sadece Coca Cola, Türkiye üzerinden 94 ülkedeki yatırımlarını yönetiyor. Coca Cola'nın yönetim koltuğunda da Muhtar Kent bulunuyor. Türkiye'den bir dünya devinin başkanlık koltuğuna yükselerek tarihi bir adım atan Kent, Coca Cola'ya ilk olarak 1978 yılında girdi. 2008 itibariyle ise Coca Cola'nın CEO'luk koltuğuna oturdu. Ancak Kent'in yükselişi bununla kalmadı, 2009 yılında Coca Cola'nın Atlanta Merkezi'nde yapılan yönetim kurulu başkanı secimlerinde kurul üyelerinin oylarıyla Coca Cola'nın eski yönetim kurulu başkanı Neville Isdell'in (65) yerini alarak Coca-Cola'nın yönetim kurulu başkanı oldu.



Hakkı Kurban/Akşam


Geri Dön