28 / 04 / 2024

TÜİK yabancıya konut satış rakamlarını açıklayacak!

TÜİK yabancıya konut satış rakamlarını açıklayacak!

İnşaat sektörünün temsilcileri 3 milyar dolarlık bir satış hedefini dile getirseler de yasanın çıkmasından bu yana yabancılara yapılan satışların sadece 8 aylık döneminin verileri açıklandı...



Yabancıya satış Mütekabiliyet Yasası'nın çıkarılmasının ardından yabancılara yapılan satışların arttığı gözlemleniyor. Sadece satış değil, Türkiye'de ikamet etmeye başlayan yabancı sayısında da bir yükselme sözkonusu. Bunu özellikle İstanbul, Bursa, İzmit gibi kentlerde somut olarak gözlemlemek de mümkün. 


İnşaat sektörünün temsilcileri 3 milyar dolarlık bir satış hedefini dile getirseler de yasanın çıkmasından bu yana yabancılara yapılan satışların sadece 8 aylık döneminin verileri açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan bu veriler dışında yabancıya satış konusunda herhangi bir kaynaktan somut bir veri bulmak mümkün değil. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da söz konusu yasanın üzerinden geçen zamanın bir yılı aşmasına karşın hala yeni verileri açıklamaktan imtina ediyor. Bunda özellikle arazi satışı konusunda yabancıya satış rakamlarının yüksek olmasının ve halkın tepkisini çekmek istenmeyişinin etkili olduğu kulislerde konuşuluyor. 


Ancak geçtiğimiz haftalarda TÜİK'in yabancıya satış konusunda yeni rakamları ortaya koyacağına ilişkin yapılan açıklama bu konudaki söylentilerin gün ışığına çıkmasına sağlayacak. TUİK'in açıklayacağı rakamlar merak uyandırdı. Yabancılara ne kadar gayrimenkul ve arazi saüldığını bekleyip göreceğiz... 


EKONOMİST


Geri Dön