17 / 05 / 2024

TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde üretime 4 hafta ara verecek!

TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde üretime 4 hafta ara verecek!

TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde bir ünitede arıza sebebiyle üretime 4 hafta ara verileceği açıklandı. Üretime ara verilen dönemde İzmit rafinerisindeki diğer tüm ünitelerde tam kapasite kullanılarak dizel üretimine devam edileceği belirtildi.



TÜPRAŞ İzmit rafinerisinde üretime 4 hafta ara verecek!

Üretime ara verilen dönemde İzmit rafinerisindeki diğer tüm şubelerde tam kapasite kullanılarak dizel üretimine devam edileceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Duruş nedeniyle üretimde yaşanacak düşüşün ithalat ile karşılanması planlandığından nihai satış hacminde önemli bir etki beklenmemektedir. Bu çerçevede, üretime ara verilmesinin son olarak 15 Ağustos'ta kamuya açıklanan 2022 yılı 'Geleceğe Yönelik Beklentiler' üzerinde değişiklik gerektiren önemli bir etkisi beklenmemektedir. Diğer taraftan, üretim azalışına bağlı olarak yaklaşık 110 milyon dolar tutarında FAVÖK kaybı gündeme gelebilecektir."

Öte yandan Türkiye, Rusya'dan petrol ithalatını günlük 98 bin varilden 200 bin varile kadar arttırdı. İndirimli petrol alan Tüpraş ve Star Rafineri kârlarını bu oranda yükseltti. 

Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlar sonrasında, Rusya ve Türkiye başta enerji olmak üzere işbirliğini artırmak için hazırlanırken, Refinitiv Eikon verileri bu sene Türkiye’nin Rusya’dan petrol ithalatını ikiye katladığını ortaya koydu. 

Rusya’nın 24 Şubat’ta “özel askeri operasyon” ismini verdiği bir adımla Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Batılı ülkelerden Rusya'ya karşı peş peşe yaptırımlar uygulanmıştı. 

Türkiye’nin bu yaptırımlara katılmaması Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret Rusya’daki faaliyetlerini durduran Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki şirketlerin oluşturduğu boşluğu Türk şirketlerin doldurmak için adım atmasıyla ciddi oranda yükselmişti. 

GÜNLÜK 200 BİN VARİLE ÇIKTI 

Sözcü'nün haberine göre; Refinitiv verileri Türkiye’nin Urallar ve Sibirya Hafif petrolü de dahil olacak şekilde Rusya'dan geçen sene aynı dönemde günde 98 bin varil olan petrol ithalatını, 2022'de ise, 200 bin varilin üzerine çıkardığını ortaya koydu. 

Veriler Tüpraş ve Azerbaycan’ın Socar şirketine ait Star rafinerisinin Rusya’dan Urallar ve Sibirya Hafif petrolü alımını ciddi şekilde arttırdığını, aynı zamanda da Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrolü alımlarını ise düşürdüğünü işaret etti. 

Türkiye doğal gazda Avrupa'nın en ucuz ülkesi!

Avrupa'da doğal gaz fiyatı uçtu! Bir haftada yüzde 28,6 arttı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön