27 / 04 / 2024

Turcas, Star Rafinerisi'ndeki payının yüzde 13.5’lik bölümünü Socar Turkey’e satıyor!

Turcas, Star Rafinerisi'ndeki payının yüzde 13.5’lik bölümünü Socar Turkey’e satıyor!

Star Rafinerisi'nde hisseler el değiştiriyor. Aliağa’daki Petkim arazisinde yapımı süren rafinerinin ortağı Turcas, yüzde 18.5’lik payının yüzde 13.5’lik bölümünü Socar Turkey’e satacağını açıkladı




Temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından 2011 yılında atılan STAR Rafinerisi'nde hisse oranları değişiyor. Aliağa'daki Petkim arazisinde yapımı devam eden rafinerinin ortağı Turcas, yüzde 18.5'lik payının yüzde 13.5'lik bölümünü Socar Turkey'e satacak. Türkiye'nin son yıllardaki en büyük doğrudan yatırımı olan STAR Rafinerisi için 4 milyar dolar yatırım gerçekleştirilecek. 


Yüzde 95 Socar'ın

2017'de tamamlanacak tesis, 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak. Turcas Petrol ile bağlı ortaklığı Turcas Rafineri Yatırımları A.Ş. ile Rafineri Holding A.Ş. arasında Turcas Grubu'nun STAR'da dolaylı olarak sahip olduğu yüzde 18.5 oranındaki hisselerin, yüzde 13.5'lik kısmının Rafineri Holding A.Ş'ye satışı ve dolayısıyla Turcas Grubu'nun STAR'daki dolaylı hissedarlık oranının yüzde 5'e düşmesi konusunda görüşmelere başlandı.

Şirketten konu ile ilgili Kamu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada yetkililer, "Yüzde 99.9 oranındaki bağlı ortaklığımız Turcas Rafineri Yatırımları A.Ş. aracılığıyla SOCAR Turkey Yatırım A.Ş'nin yüzde 18.5'ine sahip bulunmaktayız. SOCAR Turkey Yatırım A.Ş. ise  İzmir  Aliağa'da 10 milyon ton/yıl kapasiteli STAR Rafineri Projesi'nin sahibi olan STAR Rafineri A.Ş'nin (STAR) yüzde 100 oranında hissedarıdır. SOCAR Turkey Yatırım A.Ş'deki diğer ortaklarımız yüzde 41.5 pay ile Rafineri Holding A.Ş (yüzde 100 SOCAR Turkey Enerji A.Ş. iştiraki) ve yüzde 40 pay ile Ministry of Economic Development of Azerbaijan Republic (MED)'dir. Şirketimiz ve bağlı ortaklığımız Turcas Rafineri Yatırımları A.Ş. ile Rafineri Holding A.Ş. arasında Turcas Grubu'nun STAR'da dolaylı olarak sahip olduğu yüzde 18.5 oranındaki hisselerin, yüzde 13.5'lik kısmının Rafineri Holding A.Ş'ye satışı ve dolayısıyla Turcas Grubu'nun STAR'daki dolaylı hissedarlık oranının yüzde 5'e düşmesi konusunda görüşmelere başlanmıştır" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön