18 / 11 / 2024

Turistlere Osmanlı sultanlarının hayırları anlatılacak!

Turistlere Osmanlı sultanlarının hayırları anlatılacak!

Rehberler yerli ve de yabancı turistlere, Hürrem Sultan, Nurbanu Sultan, Ayşe Hafsa Sultan, Hatice Sultan gibi hanedanın önemli kadınlarının hayırsever yönlerini ve vakıf medeniyetini anlatacak...




Türkiye'ye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi mekanların başında gelen Sultanahmet Camii, Ayasofya Külliyesi, Süleymaniye Camii, Nuruosmaniye Camii, Hürrem Sultan Hamamı gibi hanedan yadigarı yüzlerce tarihi yapının, turistlere vakıf yönüyle eksik anlatıldığını saptayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, yeni bir çalışma başlattı.


Genel müdürlük, İstanbul Rehberler Odasına davette bulunarak, odaya kayıtlı ve bakanlıktan belgeli turist rehberlerine vakıf medeniyeti konusunda eğitim semineri düzenledi. Seminere, 100 turist rehberi katıldı.


Rehberlere Sultanahmet'deki Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı'nın 1556'da Hürrem Sultan'ın kendi malvarlığından bizzat Mimar Sinan'a yaptırıldığı ve bugün hala bu vakıflardan elde edilen gelirle 100 bini aşkın kişiye günlük düzenli yemek dağıtıldığı, yoksullara maaş verildiği, öğrencilere burs yardımı yapıldığının yanı sıra diğer inanç gruplarına ait hayratların da durumları hakkında bilgiler verildi. 


Kilise, sinagog gibi diğer inanç gruplarına ait eski eserlerin kurucusu olan vakıfların, artık cemaati kalmadığı için Vakıflar Genel Müdürlüğünce idare edildiği anlatılırken, bu vakıfları yaşatmak için genel müdürlüğün onlar adına da restorasyon çalışmaları yürütüldüğüne ilişkin bilgi verildi. 


Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi hükümdarlar ile Hürrem Sultan, Nurbanu Sultan, Ayşe Hafsa Sultan, Hatice Sultan gibi hanedanın önemli kadınlarının hayırsever yönlerinin de anlatıldığı seminerde, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kurulan vakıflar sayesinde bugün hala Vakıflar Genel Müdürlüğünün 28 bin aile ve 100 bini aşkın insana her gün ücretsiz yemek dağıttığı ve 15 bin öğrenciye eğitim bursu verdiği de ifade edildi.


- "Yerli ya da yabancı turistimiz, külliye kavramını da öğrenecek"


Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Burhan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rehberlerle bir araya gelerek onların beklentilerini öğrendiklerini belirtti.


"Eserlerimizin sadık ziyaretçileri" olarak nitelendirdikleri rehberlerle ortak çalışmaları sürdüreceklerini dile getiren Ersoy, "Onlar sayesinde, bir camimizi gezen yerli ya da yabancı turistimiz, külliye kavramını da öğrenecek, bugünün sosyal devlet anlayışının yüzyıllar önce vakıf eliyle yaşatan bir medeniyet olduğumuz anlaşılacak" dedi.


Türkiye'nin eksiksiz tanıtımı için vakıfların da rehberlerce anlatılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:


"Tarihte birçok farklı şekilde anlatılabilen Hürrem Sultan'ın aslında birçok hayır işleyen ve çok önemli vakıflar kurmuş bir hanedan mensubu olduğunun da artık turistlere anlatılmasını istiyoruz. Kanuni Sultan Süleyman'ı dünyaya 46 yıl hüküm süren büyük bir sultan olmasının yanı sıra, mimari ve estetiğe ne kadar önem verdiği, bir şair olduğu ve muhtaçlara duyduğu şefkati ve bu şefkati göstermek amacıyla oluşturduğu vakıfları bilinmiyor. Artık, Bezmi Alem Valide Sultan'ın sadece bir camii yaptırdığı değil, bir vakıf kurarak, hem camii yaptırdığı hem kurduğu hastanenin bugün Vakıf Gureba Tıp Fakültesi Hastanesi olarak yaşatıldığını, bu hastanenin gelirlerinin Ayvalık'ta vakfettiği zeytinliklerden elde edildiğinin de hikayesinin anlatılmasını istiyoruz." 


Vakıflar Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Aslı Ceren Demircan ise Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in talimatıyla söz konusu çalışmayı başlattıklarını ve aralıklarla rehberlerle buluşmayı planladıklarını söyledi.


Demircan, "Ülkemizin 'vakfetme' gibi çok önemli bir değerinin, yüzyıllardır bu topraklarda hala sürdürüldüğünün daha önemlisi bu çok önemli geleneğin nasıl hala yaşatıldığını turist rehberlerimizle paylaşmanın; onlara kaynağından bilgi aktarmanın çok önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu bilgilerin onlar kanalıyla eserlerimizi ziyaret edenlere de doğru şekilde ulaşacağını ve vakıf turizmi kavramının doğabileceğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön