04 / 01 / 2025

Turizm 2023 hedefinde Ömer-Gecek ön planda!

Turizm 2023 hedefinde Ömer-Gecek ön planda!

Afyonkarahisar Ömer-Gecek havzası 2023 planı kapsamında yıldızı parlayan termal turizmin bölgesi olacak.



Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Turizm Sektöründe 10. Kalkınma Planı kapsamında pilot bölge olarak seçilen Afyonkarahisar Ömer-Gecek, Yalova-Termal, Eskişehir-Kızılinler bölgelerinde termal turizmin geliştirilmesi, nitelikli işgücünün artırılması, kaliteli hizmetle uluslar arası marka haline gelmek ve sürdürülebilirliği artırarak turizm çeşitliliğini oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Turizm Sektöründe 10. Kalkınma Planı kapsamında pilot bölge olarak seçilen Afyonkarahisar Ömer-Gecek, Yalova-Termal, Eskişehir-Kızılinler bölgelerinde termal turizmin geliştirilmesi, nitelikli işgücünün artırılması, kaliteli hizmetle uluslar arası marka haline gelmek ve sürdürülebilirliği artırarak turizm çeşitliliğini oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Planlama Dairesi Başkanlığından alınan bilgiye göre "Yapılan çalışmanın bir pilot çalışma olduğu, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında 2014-2018 yılları arasında uygulanmak üzere planlama yapıldığı, termal kentlerle ilgili illerin seçiminde tesislerin yatak kapasitesi ve kalitesi ile Sağlık Bakanlığı'nın uzman personel varlığı ve imkanlarına bakıldığı, 5 merkezde termal kent planlanmış olmasına rağmen bunun şimdilik 3 merkezde uygulamasının mümkün olduğu belirtildi.

 

ÜLKE GENELİNDE TERMAL TURİZM MASTER PLANI HAZIRLANIYOR 

Uygulama için yeterlilik değerlendirmesi sonucunda Afyonkarahisar Ömer-Gecek, Yalova Termal, Eskişehir-Kızılinler bölgelerinde uygulanmasının mümkün olduğu belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı ana kararlarına göre Termal Turizm Master Planı kapsamında Güney Marmara, Güney Ege, Frigya, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Marmara, Batı Karadeniz Termal Turizm Kentleri Bölgeleri olarak 7 ayrı bölgenin belirlendiğini Sivas, Amasya, Tokat ve Erzincan Kuzey Anadolu Termal Turizm Kentleri Bölgesi illeri arasında yer aldığı bugüne kadar Turizm Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilmiş ve halen yürürlükte bulunan termal odaklı 5 adet Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile 73 adet Termal Turizm Merkezi'nde imar planları çalışmaları yürütüldüğü ifade edildi.

 

DOĞAL VE KÜLTÜREL DEĞERLERİN KORUNMASI VE KULLANIM DENGESİ GÖZETİLECEK 

Afyonkarahisar Ömer Gecek havzasını da içinde barındıran pilot uygulamayla Türkiye’de turizmde, nitelikli işgücü, tesis ve hizmet kalitesiyle uluslararası bir marka haline gelmek, daha üst gelir grubuna hitap edecek şekilde turizm ürün ve hizmetlerini çeşitlendirmek ve iyileştirmek, turizm değer zincirinin her bileşeninde kaliteyi artırarak sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline gelmenin temel amaç olduğu belirtiliyor. Turizm Sektörü 10. Kalkınma Planında yer alan değerlendirmeye göre;  “Hedef sektörde, doğal ve kültürel değerlerin koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi ve nitelikten ödün vermeden sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, turizm arzının niteliğinin sürekli yükseltilmesi, sektörde sürdürülebilir turizm yaklaşımının benimsenmesi, turizm ürün ve hizmetlerinin iyileştirilmesi, rekabet gücünün artırılması ve personel eğitimi öncelik taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.

 

PLANLAMADA ULAŞILMASI ÖNGÖRÜLEN HEDEFLER 

1- Sağlık turizmi, kongre turizmi, kış turizmi, golf turizmi ve kültür turizmine ilişkin altyapı eksiklikleri tamamlanarak pazarın çeşitlendirilmesi ve turizm ürününe özel turizm pazarlarına hitap edecek nitelikler kazandırılması sağlanacak ve alternatif turizm türlerinin gelişimi desteklenecektir.

 

2- Rekabet avantajı oluşturmak üzere, yeni ürünlerin arzı yoluyla sektörde eğilimler oluşturulacak, fırsatların önünde giderek “Varış Noktası Yönetimi” kapsamındaki yeni projeler hayata geçirilecektir. • Pazarlardaki ve müşteri profilindeki gelişmeler sürekli izlenerek dış tanıtım faaliyetleri etkinleştirilecektir.

 

3- Turizm hareketlerinin yoğunlaştığı bölgelerde yerel yönetimlerin ve halkın turizm ile ilgili kararlara katılması sağlanacaktır.

 

4- Turizm eğitimi ile işgücü kalitesi arttırılacak, nitelikli turizm personeli ile turiste nitelikli hizmet sunumuna önem verilecektir.

 

5- Yaygınlaşan çevreye duyarlı ve sorumlu turizm anlayışı kapsamında Türkiye’de sürdürülebilir turizm uygulamaları geliştirilecektir.

 

6- Rekabet gücünü artırmak için sektörde hizmet kalitesi yükseltilecektir” ifadeleri yer alıyor.

 

7- Turizm değer zincirinin her bileşeninde toplam kalite yönetiminin etkin kılınması sağlanacaktır. Bu konuda, öncelikle yüksek düzeyde nitelik hedefine yönelerek nicel hedefler uğruna nitelikten ödün vermeden sektörel büyüme gerçekleştirilecek.


Ana Haber Gazetesi


Geri Dön