Kira

Turizm amaçlı kiralık evlerde denetim yapılmıyor iddiası! Kayıtdışı konaklamaya turizmcilerden tepki geldi!

Turistin günlük kiralık konutlara yöneldiği söylemleri gündeme gelirken, önceki gün Trabzonlu turizmcilerden kamuya denetim tepkisi geldi. İşte ayrıntılar...

Turizmde bu sene işlerin kötü gittiği ile ilgili haberler peş peşe gelirken “Turist geliyor ama oteller neden boş” sorularına yanıt aranıyor. Turistin günlük kiralık konutları tercih ettiği söylemleri yükselirken önceki gün Trabzonlu turizmcilerden kamuya denetim tepkisi gecikmedi. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; turizm sektöründe sıkça tartışılan ve kamuoyunda Airbnb yasası şeklinde bilinin Turizm Yasası’nın uygulanmadığından yakınan Trabzonlu otelciler binalarına “Trabzon’da turizmin geleceği için Turizm Kanunu uygulansın” yazılı pankartlar koydu. 

Yasa ile günlük kiralanan evler ve turizm amaçlı kullanılan işletmeler denetlenecek, cezalar  uygulanacak ve gerekli uygunluğu sağlamayanlar kapatılacaktı. Yasanın yürürlüğe alınmasının üstünden yedi ay geçmesine rağmen turizmci bu işletmelerin denetlenmediğine ve kapatılmadığına dikkat çekiyor. 

Trabzon Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Aksu, konuyla ilgili olarak resmi kurumlara başvurularından çözüm alamayınca bu şekilde bir eylem yaptıklarını belirtti. 

Trabzon Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Aksu, Trabzon’un resmi yatak kapasitesinin 25 bin olduğunu, kayıtdışı ile 85 bini bulduğunu söyledi. 

Büyük bir vergi kaybı ve haksız rekabet olduğuna dikkat çeken Aksu, "Ayrıca gelen turist buralarda mağduriyetlerle karşılaştığı için bir daha gelmiyor. Bu yüzden Trabzon’a gelen turistin kalitesi düştü çünkü kaçak oteller ve günlük kiralık konutlar denetlenmedi. Turist burada pek çok kötü muamele ile karşılaştı" açıklamasında bulundu. 

Yasanın uygulanmadığını dile getiren diğer isim de Küçük Otelciler Birliği Başkanı Ertan Ustaoğlu oldu. Ustaoğlu, müşterilerin yaklaşık yüzde 35'inin buralara gittiğine ve kayıtdışı konakladığına dikkat çekerek, "Şikâyet usulü yapılıyor denetimler doğal olarak yetersiz kalıyor" diye konuştu. 

Genel olarak yasanın olumlu sonuçlar yarattığının altını çizen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ise “Bölgesel şekilde denetimlerin yetersiz kalması sorunlara neden olabiliyor. Yerel yönetimlerin de kayıt dışı çalışanlara yönelik daha titizlikle hareket etmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. 

Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 52,6’sı 2001 yılı öncesi inşa edilmiş olan yapılarda yaşıyor!

Konut arzı sorunu ve fahiş fiyatlar kapıda! Kamu acilen düşük maliyetle arsa arzı yapmalı!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Seyahat acenteleri belgesiz konut pazarlayamayacak!