23 / 12 / 2024

Turizmci 2014 yılından umutlu!

Turizmci 2014 yılından umutlu!

AKTOB turizm sektörü temsilcilerine yönelik 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 yılı beklentilerine ilişkin anketin sonucuna göre, sektörün büyük bölümü 2014' ün daha iyi geçeceğine inanıyor...



AKTOB turizm sektörü temsilcilerine yönelik 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 yılı beklentilerine ilişkin anketin sonucuna göre, sektörün büyük bölümü 2014' ün daha iyi geçeceğine inanıyor. A kdeııiz Turistik Otelciler ve İşlet/ meciler Birliği'nin (AKTOB) A. düzenlediği ve üyelerinin yanıtladığı ankette, 2014 turizm beklentisi ile bu yılın değerlendirilmesine ilişkin somlar yöneltildi. 2014'iin nasıl olacağı sorusuna üyelerin yüzde 46'sı, 2013'ten daha iyi olacağı yanıtını verdi. Üyelerin yüzde 22'sinin aynı olacak dediği ankette, yüzde 11 'i '2013'ten daha kötü olacak', yüzde 10'u döviz kurlan yükselecek, yüzde 4'ü şirket iflaslan artacak, yüzde 3'ii döviz kurlan değişmeyecek, yüzde 2'si tek yetkili satıcılık gündeme gelecek derken, yüzde 2'si diğerleri yanıtını verdi. 


GEZİ NİN ETKİSİ 2013 turizmine damgasını vuran gelişmelerin neler olduğu sorusuna, AKTOB üyelerinin yüzde 45'i 'Gezi olaylan' cevabını verdi. Katılımcıların yüzde 20'si Mısır olaylarını, yüzde 11'i Suriye krizini, yüzde 9'u alkol yasağı düzenlemesinin Türkiye imajına etkisini, yüzde 7'si şirket iflaslarını, kalan yüzde 8'lik oran ise diğer olaylan damga vuran gelişmeler olarak değerlendirdi. 


DÖVİZ KURU ARTTI Bu yılın turizm sektörü açısından en iyi gelişmesi ise yüzde 53 oranında döviz kurlarının artışı olarak gösterildi. Ankete katılanların yüzde 13'ü turist sayısındaki artışı, yüzde 1 l'i doluluk oranındaki artışı en iyi gelişme olarak nitelendirdi. Bu som kapsamında uçuş noktalarının artışı, iç pazarın büyümesi, turizm gelirinin artışı, olimpiyat adaylığından dolayı ek tanıtım çalışmaları gibi nedenler de diğerleri kategorisinde sıralandı. 


EN KÖTÜSÜ İFLAS Turizm sektörü açısından 2013 un en kötü gelişmesi ise yüzde 30'la tur operatörlerindeki iflaslar oldu. En kötü gelişme sıralamasında yüzde 23 ile düşük fiyata satışlar, yüzde 15 ile karlılık oranının azalması faktörleri öne çıktı. Diğer anket katılımcıları da istihdam eksikliği, doluluklardaki düşüş, yurtdışı tanıtımının iyi yapılamaması, kişi başı turizm gelirinin düşmesi, kamu-özel sektör işbirliğinin oluşturulamaması ve Asya pazarına ulaşılamaması gibi unsurlara yer verdi. 


'HER ŞEY DAHİL1 'Her şey dahil' sisteminin de sorgulandığı ankette sektör temsilcilerinin yüzde 47'si l önümüzdeki yıl bu sistemin devam ede- ' ceği, yüzde 20'si de yeniden düzenlenerek devam edeceği görüşünü taşıyor. 


Bu somda düşük oranda çıkan yanıtlar arasında 'her şey dahil' sisteminin kısa sürede terk edileceği, maliyetlerin dayanılmaz hale geleceği, yerini tam pansiyona bırakacağı, sistem terk edilirse turist sayısında azalma olacağı, kaldın lırsa rekabet gücünün düşeceği gibi unsurlar bulunuyor.

 

KIŞ İSTİHDAMI AKTOB'un üyelerine yaptığı ankette 2014 yılında sektör için öncelikle ele alınması gereken konunun ne olduğu sorusuna, yüzde 31 oranında 'kış istihdamının teşviki' yanıtı verildi. Sektör temsilcileri turizme teşvik ve kıyı kanunlarının günümüz şartlarına uygun olarak düzenlenmesi, tanıtım bütçesinin turizm gelirine oranla artınlması, turizm gelirlerinin ihracat gelirlerine uygulanan teşvik kapsamına alınması, kentsel dönüşüm projelerinde turistik cazibe merkezlerine yer verilmesi, Asya pazarına yönelik çalışmaların başlatılması ve temalı park projeleri için arazi üretimini gibi unsurlara da yer verdi. 


Antalya Gazete Bir


Geri Dön