Turizmciler 2014 hedefleri konusunda karamsar!
Temmuz ayında yüzde 13.52 oranında artış gösteren turist sayısı, yeterli görülmedi. Sektör temsilcileri hem gelir hem turist sayısı olarak 2014 hedefleri konusunda karamsar olduklarını bildirdi...
Temmuzda yüzde 13.52 oranında artış gösteren turist sayısı, yeterli görülmedi. Sektör temsilcileri hem gelir hem turist sayısı olarak 2014 hedefl eri konusunda karamsar. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verileri değerlendiren turizmciler, yıl sonunda hedefl ere ulaşmada engeller olduğunu kaydetti. Bu süreçte, oda fiyatlarının düşmesini, rakip ülkelerin toparlanmasını ve Ramazan ayını gerekçe olarak gösteren sektör temsilcileri, “Yurtdışındaki Türkiye algısı olumsuz yönde değişiyor. Bu süreci durdurmalıyız” görüşünü savundu.
Bakanlığın verdiği rakamlara göre, 2013’ün temmuz ayında 4 milyon 593 bin 511 olan ziyaretçi sayısı bu yıl aynı dönemde 5 milyon 214 bin 519’a yükseldi. DÜNYA'ya değerlendirmede bulunan TUROB Başkanı Timur Bayındır ise dünya genelinde otel verilerini toplayan STR’ın raporunu referans vererek, “Türkiye’nin Temmuz 2014 otel dolulukları, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 7.2’lik bir düşüş ile yüzde 49.1 olarak kaydedildi. Buradan yola çıkarak gelen turistlerin otel yerine kiralık evleri tercih ettiğini söyleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Hesaplama yönteminin de farklı sonuçlar çıkarabileceğine dikkat çeken Bayındır, şunları kaydetti: “İstanbul’dan STR’a kayıtlı yaklaşık 80 tane otel var. İstanbul’a gelen gemilerdeki insanlar, gemi bir gün kalsa bile bu rakamlara dahil ediliyor.”
Yunanistan toparlandı Türkiye 2’nci tercih oldu
Geçtiğimiz yıl kişi başı ortalama harcama 854 dolar olarak açıklanmıştı. Bayındır’a göre, bu yıl oda fiyatlarının düşmesi nedeniyle bu rakamın üstüne çıkmak kolay görünmüyor. “Yıl sonunda bu rakamın üzerine çıkılacağını sanmıyorum ancak en azından aynı kalması gerekir” diyen Bayındır’a ek olarak Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD) Başkanı Bahattin Yücel de Türkiye’nin her geçen gün ucuzladığını ve bu durumun, hedeflere ulaşmada zorluk yarattığını kaydetti. Türkiye’nin ilk akla gelen rakibi Yunanistan’ın bu yıl toparlandığını belirtenYücel, “Almanya’nın ve İngiltere’nin ancak ikinci tercihi olabildik. Yunanistan dolduktan sonra Türkiye’ye yönlendirdiler. Yunanistan konaklama fiyatlarını da artırdı. Yeme-içme ve alışverişte fiyatları ise Yunanistan’da bize göre daha ucuz. Biz ‘her şey dahil’e yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu yüzden kaybediyoruz” açıklamasını yaptı.
Türkiye lokomotif pazarlarında kan kaybediyor
TURAD Başkanı Bahattin Yücel, Rusya’nın bu yıl iyi bir çıkış yaptığını ancak Almanya ve İngiltere başta olmak üzere, Türkiye’nin lokomotif pazarlarının kan kaybettiğini ifade etti. Düşüş gösteren pazarların yerini Rusya ve İran’ın aldığını söyleyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim izlenimim, sektörün en tepe noktasındaki dönem doldu ama bu yıl özlenen doluluk sağlanamadı. 35 milyar dolarlık hedefi nasıl hesapladıklarını bilmiyorum. Ancak kişi başı bir hesaplama yapsak, bin 200 dolarlık bir gelir demek oluyor. Ben bu kadarlık bir gelir elde edileceğini düşünmüyorum. Türkiye’nin, Avrupa’daki İslamileşme algısı da çok önemli. Türkiye’de içkinin yasak olduğuna inanıyorlar. Sektörün bu algıyı dağıtması gerekir. Yoksa yakın vadede turizm sektörü çok yara alır.”
Dünya