05 / 05 / 2024

Turizmciler 2014'ten ümitli!

Turizmciler 2014'ten ümitli!

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık, turizm sektörünün 2013 yılında çok iyi performans sergilediğini, 2014 yılında da benzer bir trendin oluşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.



Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından düzenlenen toplantıda, Antalya'da faaliyet gösteren turizmciler bir araya geldi.


Toplantının açılışında konuşan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, SGK'nın kayıtlarına bakıldığında bölgede yazın sektörde 200 bin kişinin çalıştığını, kışın ise bu sayının 80 binlere kadar düştüğünü söyledi. Antalya'nın kışın da cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Hacısüleyman, "Belki kışın yaz mevsimindeki kadar turist gelmeyebilir, bunu biliyoruz. Fakat cazibe merkezleri yaratırsak belki mevsimler arasındaki farkı biraz daha kapatabiliriz" diye konuştu.


TÜROFED Başkanı Osman Ayık da sektörün 2013 yılında çok iyi performans gösterdiğini, hem Antalya'da hem de Türkiye genelinde beklentilerin üst sınırında bir büyüme gerçekleştiğini dile getirdi. Ayık, şu an itibarıyla erken rezervasyonlara bakıldığı zaman aşağı yukarı benzer bir trendin 2014 yılında da oluşacağını tahmin ettiklerini vurguladı.


Pazarla ilgili iki temel hedefleri olduğuna dikkati çeken Ayık, şöyle konuştu:


"Birinci hedefimiz; elimizdeki mevcut potansiyeli büyüterek, korumak. Bunun paralelinde yeni pazarlar geliştirmek. Bununla ilgili yakın, orta ve uzun mesafedeki pazarlara dönük çalışmalar Antalya özelinde de Türkiye genelinde de devam ediyor. Bu çerçevede Balkanlar'dan tutun Güney Amerika'ya, Kuzey Amerika'ya, Afrika'dan Hindistan'a, Çin'e kadar yakın, orta ve uzak mesafedeki pazarlara dönük çalışmalarımız devam ediyor. Bunun meyvesini kısa zamanda görmek mümkün olmayabilir, fakat orta ve uzun vadede ciddi potansiyeller yaratılır inşallah."


- Turizmciler siyasi gelişmelerden endişeli


Toplantıya katılan turizmcilere yönelik yapılan ankette "turizmde yatırım ortamını en çok etkileyecek endişe kaynağı şu anda nedir?" sorusu soruldu. Ankete katılan yüzde 52,2'si "siyasi ortam" şeklinde yanıt verdi.


Toplantıya katılan Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de "Turizmcilerimiz 2014 yılı ile ilgili olarak çok ciddi ümit besliyor. Ümit ediyoruz ki; en az yüzde 10'luk bir turizm artışını yakalarız" dedi.


Bu büyümenin gerçekleşmemesi için bir neden olmadığını, kurların makul düzeyde bulunduğunu, siyasi istikrarla ilgili de olumsuz bir beklentilerinin bulunmadığını kaydeden Öztürk, "Dolayısıyla iş, helva yapmaya kaldı. İnşallah 2014'ü çok iyi bir şekilde tamamlarız da senenin sonunda (demiştik oldu) deriz" diye konuştu.


Toplantıda EXPO 2016 Antalya ilgili de bir sunum gerçekleştirildi. EXPO çalışmalarının takvime uygun şekilde devam ettiğini belirten Vali Öztürk, çalışmalar çerçevesinde yıl sonu itibarıyla kuzey çevre yolunun da tamamlanmış olacağına işaret etti.


AA


Geri Dön